Naziv filma: Final Destionation / Posljednje odredište (2000.)
Datum: 17.04.2000.
Redatelj: James Wong
Scenarist: James Wong
Uloge: Devon Sawa, Ali Larter, Kerr Smith
Radnja: Smrt ne priznaje 'Ne' kao odgovor. Ona se približava, a Alex je proklet saznanjem kada, kako i gdje će sljedeću žrtvu povesti na put bez povratka.
Zemlja: SAD
Trajanje: 98 min.
IMDb ocjena: 6.8
Naša ocjena: 7.2/10

Prvi dio posljednjeg odredišta je prvenstveno najbolji dio toga serijala. Takav trend je primjetan kod mnogih serijala (čast izuzecima) koji imaju više nastavaka i pretvore se u seriju (Slagalica od  7 komada). Tu se prvi put susrećemo s radnjom; jedan maturant predosjeti smrt i događaje koji će uslijediti, panično upozori sve, a samo mu neki povjeruju i tako si spase život. Nikome nije jasno kako je moguće da je netko predvidio takav događaj. Dok preživjela skupina misli da su rođeni pod sretnom zvijezdom, ni ne slute da Smrt nije zaboravila na njih i da ima plan ubijati ih redom kako su trebali umrijeti u samoj nesreći.

U pravoj eksploziji tinejdžerskih horora koju je izazvao planetarni uspjeh Wes Cravenovog 'Vriska', u moru klišeiziranih naslova međusobno lako zamjenjivih zapleta svojom se originalnom pričom i vrhunskom realizacijom izdvojio sjajni 'Bez povratka', za kojim su snimljena i dva nastavka. Redatelj James Wong pravi je majstor stvaranja osjećaja posvemašnje nesigurnosti, ali su za potpuni užitak gledanja jednako tako zaslužne i ironične scene koje se povremeno izruguju svojim likovima. Devon Sawa jedna je od velikih holivudskih nada, koja je ovdje pokazala kako se u okviru teen filma odlično snalazi, ali i da zaslužuje nastupe u ozbiljnijim filmovima. Uz njega, u ovome sjajnom filmu nastupaju i Ali Larter, Kerr Smith i drugi.

Nemamo pobješnjele ubojice, krvave životinje, već elegantnu Smrt koja ih ubija redom nevjerojatnim slijedom događaja.