Naziv filma: Paranormal Activity 4  / Paranormalno 4
Datum: 19.10.2012.
Redatelj:Henry Joost, Ariel Schulman
Scenaristi:Christopher Landon
Uloge: Stephen Dunham, Katie Featherston, Matt Shively
Radnja: Jedan od "najstrašnijih" horora svih vremena, dobio je nedavno svoj četvrti nastavak, nastavak koji bi trebao odgovoriti na puno pitanja koja su ostavili prva tri nastavka. Sestre Katie i Kristi i u ovom četvrtom nastavku, sukobljavaju se s nepoznatom demonskom silom.
Zemlja: SAD
Trajanje: 88 min
IMDb ocjena: 4.5
Naša ocjena: 4.1/10 
 
RECENZIJA:
 
Četvrti nastavak Paranormal Activity franšize nije donio ništa novo; ništa što nismo mogli vidjeti u prethodna tri nastavka. Radnja  novoga dijela seli se u Henderson u Nevadi. U prvom planu imamo glavnu glumicu Alex koja postaje prva susjeda gore spomenutih sestara. Nedugo nakon što se dosele, shvaća da nešto nije u redu s njima.

Prvo što nas je razočaralo je bio smjer kojim je krenula ova franšiza. Kao da se promijenila publika za koju je sam film napravljen. Svi dobro znamo da su tijendžeri ti koji obožavaju ovakve filmove pa je usporedno s tim i ova franšiza servirala upravo jedan takav nastavak. 

U fokusu radnje imamo mladi tinejdžerski par koji će se suočiti s nadnaravnim silama koje ih sve više okružuju. Kutevi snimanja pa i sama kamera nisu se nešto previše promijenili, iako imamo dosta novina. Tako recimo, osim digitalne kamere kojom se snima film, imamo uključene i laptope, smartphone, web kameru i slične spravice.

Naravno, epitet "najstrašniji" ova franšiza je izgubila već odavno, ali da može proći kao jedan zabavan film s ekipom, može pa i više od toga. Ako ste gledali prva tri nastavka, nema razloga da ne pogledati i ovaj četvrti.

Što se tiče zarade, fim je zaradio oko 20 milijuna dolara manje, nego prethodni nastavak, ali to očito ne smeta njegovim tvorcima, pošto je petica već naručena za slijedeću godinu.