Naziv filma: Prometheus / Prometej (2012.)
Datum: 8.7.2012.
Redatelj:Ridley Scott
Scenaristi: Jon Spaihts, Damon Lindelof
Uloge: Noomi Rapace, Logan Marshall-Green, Michael Fassbender
Radnja: Kada tim stručnjaka dođe do velikoga otkrića i nađe tragove drevne civilizacije, počinje ekspedicija u najudaljenijim dijelovima svemira kako bi napokon riješili pitanje nastanka ljudske vrste No teren je dosta nepoznat i jedino što tim zna je planet gdje se tragovi nalaze. Došavši tamo njihova ekspedicija će se ubrzo pretvoriti u borbu za život, a opstanak cijele ljudske civilizacije bit će ugrožen.
Zemlja: SAD - UK
Trajanje: 124 min
IMDb ocjena: 7.0
Naša ocjena: 5.5/10 
 
RECENZIJA:
 
Ljubitelji Aliena napokon su došli na svoje. Nakon dugo najavljivanog nastavka, prošle godine u kina je napokon došao i film Prometheus. Doduše, začudila nas je histerija oko istoga kada znamo da iza filma stoji Ridley Scott, čovjek koji je blago rečeno imao nemali broj filmskih katastrofa u zadnjih nekoliko godina. Samom tom činjenicom, veselje nije dugo potrajalo, a očekivanja se nažalost nisu ni ispunila.
 
Ako gledamo samu radnju filma, vjerojatno će nas ista posjetiti na prijašnje nastavke spomenutoga Aliena. Ista počinje tridesetak godina prije poznatih događaja u Alienu. Ovoga puta odmah na početku sam scenarij i filmsko platno odlučili su začiniti maestralnom Charlize Teron. Nažalost zbog glupavog scenarija i plitke radnje, ova genijalna glumica nije uopće imala prostora da pokaže svoje glumačko umijeće. Štoviše, valjda joj je jedina uloga u Prometeju bila da bude lijepa i oku ugodna. Gledajući na nju s te vizualne strane, ona je svoju svrhu itekako ispunila, no to joj nije treba biti jedini cilj, zar ne?
 
Najveća mana glupog scenarija je njegova nerazvijenost. Zbilja se ne sjećam kada smo gledali neki film, a da je scenarij toliko bio plitak i nerazvijen. Stalno nas prati osjećaj da nešto 'fali' i da se 'to nešto' trebalo drugačije odraditi.
Sama kampanja najave krenula je dobrih godinu dana prije samoga filma,  a upravo je ona jedino i zaslužna za odlične brojke sa svjetskih kino blagajna. Većina gledatelja, nažalost ostala je zakinuta za sve ono što je ta ista kampanja najavljivala.
 
Ne kažu bezveze, 'tko visoko leti, nisko pada', a upravo se to dogodilo Scottu, koji očigledno ne zna kada je vrijeme da kaže dosta i ode u zasluženu mirovinu.
 
Nažalost, od odlične marketinške kampanje, nakon toliko dugo čekanja, dobili smo blijedi filmski uradak s dosta lošom glumom, totalno bezveznim scenarijem i nešto malo akcije. Ali zbilja, toliko malo akcije da ćete vjerojatno nakon sat vremena gledanja sami sebe zapitati - 'Hoće li se već nešto u ovom filmu dogoditi?'
 
Ako bi baš morali iz mora bljedunjavih trenutaka kojima sam film obiluje odabrati neke pozitivne strane Prometeja, to bi svakako bio soundtrack koji prati sam film, dok bi zeleno svjetlo dali i specijalnim efektima. Nažalost, nedovoljno pluseva, kako bi filmu dali neku veću ocjenu.