Naziv filma: 28 dana kasnije / 28 Days Later (2002.)
Datum
Redatelj: Danny Boyle
Scenaristi: Alex Garland
Uloge: Cillian Murphy, Naomie Harris, Christopher Eccleston
Radnja: Nakon što aktivisti za prava životinja namjerno puste nekoliko majmuna na kojima se testira nepoznati virus, Engleskom se krene širiti zaraza koja ljude pretvara u krvoločne zombije. Zaraza hara punih 28 dana, a iza sebe ostavlja opustošen planet s malim brojem preživjelih i nezaraženih.
Zemlja: SAD
Trajanje: 113 min
IMDb ocjena: 7.6
Naša ocjena: 9.0/10 
 
 Recenzija:

Jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih horor filmova u kojima su zombiji stavljeni u prvi plan. Punih deset godina, 28 dana kasnije drži se pri samom vrhu ljestvice kvalitetnih i najhvaljenijih horor filmova. Osim što je u vrijeme izlaska pokupio samo pozitivne kritike koje ga krase i danas, film je osvojio i brojne filmske nagrade. Najznačajnija među njima je svakako Europska filmska nagrada koja je samo potvrdila kvalitetu samoga filma.

28 dana kasnije smatra se najboljim uratkom slavnoga Dannya Boylea, koji ga je nakon 2002. vinuo u samo "nebo" filmske industrije. Mnogi smatraju da je film svoju uspješnost pokupio na činjenici da je glavna priča na zombijima, koji su za razliku od sličnih filmova, brzi i ubojiti, a ne usporeni na kakve smo navikli.

Jeziva atmosfera od prve minute filma proteže se cijelim filmom, a prazan grad, bez igdje ikoga samo povećava taj osjećaj osamljenosti koji osjećaju glavni likovi. Virus koji hara prenosi se krvlji i slinom, slično AIDSu, osim što djeluje u roku nekoliko sekundi ako dođe do ugriza ili kontakta s krvlju. Posljedice virusa na društvo, na vrlo su realan i inteligentan način obrađene, što sam virus čini još strašnijim. 

FIlm je napet od početka do kraja, ne puštajući ni minute praznoga hoda, najviše zahvaljujući odličnome Boyleu, koji zna kako držati napeti tempo jer se u svakoj sekundi nešto može dogoditi i promijeniti slijed samoga filma. Ako pogledamo vizulanu stranu, tu također ostajemo zapanjeni. Ogromno sivilo Londona koje se proteže u nedogled, a s druge strane idilična britanska sela, zajedno čine pravu postapokaliptičnu oazu bez ijedne žive duše.

Glavna uloga pripala je tada mladome irskom glumcu Cillianu Murphyu, koji je na vrlo uvjerljiv način dočarao i prenio taj osjećaj beznađa koji ga je snašao i koji će ga pratiti sve dok ne sretne Selenu i Marka, koji ga upoznaju sa svijetom kakvom se sigurno nije nadao.

Da zaključimo, 28 dana kasnije opisali bi kao punokrvan i akcijski nabijen horor film, koji pokazuje na vrlo realan način kako funkcionira zajednica kada čovjek, čovjeku postane najveći neprijatelj. Pun odličnih horor scena i zombija koji doista izgledaju kao "zombiji", krvoločni te gladni svježeg mesa i krvi.

Na sve to dodajte odličan glazbeni soundtrack koji pomiješan s Brit pop-om stvara pravo raspoloženje u pravome trenutku i dobili ste odličan postapokaliptični horor koji definitivno morate pogledati.