Naziv filma: Black Swan / Crni labud (2010.)
Datum: 17.12.2010.
Redatelj: Darren Aronofsky
Scenaristi:Mark Heyman
Uloge: Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel
Radnja: Nina (Natalie Portman) je poznata balerina New York City Balleta, čiji se život vrti oko plesa koji joj je sve u životu. Bliži se premijera Labuđeg jezera i Nina dobila ulogu glavne primabalerine. Kada joj suparnica postane mlada balerina Lily, u Nini se krenu javljati crne misli i osjećaji.
Zemlja: SAD
Trajanje: 108 min
IMDb ocjena: 8.0
Naša ocjena: 8.8/10 
 
RECENZIJA:
 
Sama ideja za Crnog labuda, redatelju Aronofskom pala je na pamet još prije 15 godina, no tek ju je 2010. odlučio pretvoriti u filmsko djelo. Usporedio je ovaj film s poznatim Hrvačem, kojim je dokazao da se hrvanje i balet ne razlikuju u mnogočemu kada je odricanje u pitanju, iako su na prvi pogled kao dva različita svijeta.

Život sa sestrom balerinom, omogućio mu je da se iz prve ruke uvjeri, kako je karijera jedne balerine vrlo zahtjevna i da zahtjeva jako puno odricanja. Upravo to odricanje i gorljivu želju da budete što bolji, pretvara u filmski projekt i filmom približava gledateljima. Iako na prvi pogled, balet nema nikakve veze s horor žanrom, u Crnom labudu imamo dvije prijateljice u kojima se budi rivalstvo, ali i želja da jedna drugu unište sve kako bi slava pripala upravo njima. Ta crna želja za uništenjem suparnice, dotiče granice horor/trilera koji Crnog labuda ipak svrstava u horor žanr.

Ideja Aronofskog je bila povezati Heinzov koncept priče sa svijetom najpopularnijeg baleta na svijetu, 'Labuđeg jezera', koji govori o borbi između nevinosti i opakosti. Cijelo je vrijeme radio s Heymanom i na tome da osmisle demonski preokret koji će priči dati zloslutni ton. U konačnoj verziji, ključni elementi Labuđeg jezera - labudovi, demoni, čarolije i zamjene – isprepleli su se s Nininom psihom koja se u psihoseksualnom kaleidoskopu skršila u milijun krhotina, pretvarajući je iz naivne mlade žene u opasno, metamorfizirano stvorenje.

'Darren i ja godinama smo razgovarali o snimanju baletnog trilera', prisjeća se Heyman. 'Uzeo sam početne verzije scenarija i u njihovo središte inkorporirao radnju 'Labuđeg jezera'. To je promijenilo sve i postalo odskočna daska za modernu priču iz New Yorka o podvojenosti, imitacijama i strahu od toga da vam netko ili nešto ne preuzme kontrolu nad životom.' 'To postaje priča o Nininim strahovima o gubitku same sebe', nastavlja Aronofsky.'Mislim da se s time svi mogu poistovjetiti, ali Ninu ti strahovi potpuno obuzmu i svoju realnost više ne može odijeliti od lika kojeg glumi.

'Moje je omiljene filmove teško kategorizirati''Nadamo se da će 'Crni labud' biti jedan od takvih filmova. Da će uplašiti ljude, ali im se istovremeno uvući pod kožu.'

I prije samog snimanja, Aronofsky je znao kome će ponuditi glavnu ulogu balerine. Natalie se prije filmske karijere profesionalno bavila baletom pa je njegova potraga za talentiranom glumicom, a i dobrom balerinom jako kratko trajala. Portman je bila odličan spoj ova dva talenta i prvi njegov izbor. Kako bi što bolje dočarala ulogu Nine, Natalie je priznala da se za ulogu jako dugo pripremala, što fizičkim što psihičkim treninzima.

Iznimno sam puno plesala, ali sam puno plivala i trčala kako se ne bi ozlijedila jer vježbanje baleta predstavlja ogromno opterećenje za tijelo''Nevjerojatan je izazov pokušati naučiti balet u 28. godini života. Čak i ako si prije plesao, ne možeš pojmiti koliko je vježbe potrebno profesionalnim plesačima'

Film je dobio odlične kritike publike i filmskih kritičara, koje su mnogobrojne nagrade samo potvrdile. Najviše je pohvala dobila sama Natalie Portman, čiji se talent u Crnom labudu nije mogao više nahvaliti. Njezine izvedbe neki nazivaju nezaboravnim. Nesumnjivo, Crni labud je odličan film, koji bi svatko trebao pogledati.