Naziv filma: Vampires/ Vampiri (1998.)
Datum: 30.10.1998.
Redatelj: John Carpenter
Scenaristi: John Steakley
Uloge: James Woods, Daniel Baldwin, Sheryl Lee
Radnja: Kada postanu meta vampira, Crkva se odluči za nesvakidašnji potez. Odluči sastaviti tim pravih lovaca na vampire, kako bi žednim krvopijama stala na kraj. Priča se vrti oko Jacka Crowa kojem su vampiri ubili roditelje i sad kada je odrastao postao je najpoznatiji lovac na vampire. 
Zemlja: SAD
Trajanje: 108 min
IMDb ocjena: 6.1
Naša ocjena: 8/10 

Recenzija:

John Carpenter, nepoznato lice horor žanra na scenu je stupio s odličnim Halloweenom 1978. godine, koji ga je plasirao u sam vrh filmske scene. Malo tko je mogao predvidjeti uspješnost Halloween franšize. Prvi nastavak Noći vještica koji je otvorio vrata svim ostalim nastavcima koji su Carpenteru i ekipi donijeli nezamislivu slavu i zaradu. Teško je uopće i zamisliti horor žanr bez Halloweena, ali i filmova poput ovoga.

Vampiri iz 1998. godine, odudaraju od sličnih filmova koji su došli nakon njega. Zanimljiv scenarij i do tada neviđena priča omogućila je Johnu da na jedan novi i zanimljiv način na filmska platna u fokus stavi neprekidnu borbu između krvožednih ubojica i čovjeka. Još jedna zanimljivost samih Vampira je ta, što se radnja filma u velikoj minutaži vrti oko glavnog glumca Jacka, a ne oko vampira što je slučaj u većini filmova o vampirima.

Jack je jako dobro napisan lik. Velika faca, koja ima nekoliko motiva za borbu s vampirima. S jedne strane vodi ga osveta za roditelje koje su mu ubili vampiri i to pred vlastitim očima dok je bio dijete, dok se s druge strane uključuje u borbu na poziv Crkve, kako bi spasio ne samo Crkvu, već cijelo čovječanstvo. Uz njega u ekipi imamo i još nekoliko odlično napisanih likova, bez kojih  Vampiri ne bi bili toliko kvalitetan film kakav su danas. Posebna pohvala ide i samom glumcu koji glumi vampira Valeka, koji na vrlo realan, no s druge strane misteriozan i strašan način donosi lik samog Valeka i njegovu želju da vlada svijetom. 

Carpenter je zasigurno s Vampirima, kao i Halloweenom, postavio čvrste temelje za sve nastavke izašle nakon njegovih filmova, no Vampiri (1998.) su ipak njegovo najzapaženije i najhvaljenije filmsko horor djelo, koje vrijedi pogledati i nekoliko puta.