Naziv filma: Dark Skies / Mračna nebesa (2013.)
Datum: 22.2.2013.
Redatelj: Scott Stewart
Scenaristi: Scott Stewart
Uloge: Keri Russell, Jake Brennan, Josh Hamilton
Radnja: Dark Skies je priča o obitelj Barrett na čelu s Lacy (Russell) i Danielom (Hamilton) koji se iz dana u dan bore da podignu svoju djecu na noge. Kada jedno dijete stupi u kontakt s izvanzemaljcima, za Barretove počinje prava noćna mora.
Zemlja: SAD
Trajanje: 97 min
IMDb ocjena: 6.3
Naša ocjena: 7.1/10 
 
RECENZIJA:

Na samom početku filma imamo tipičnu obitelj s već poznatim problemima. Njihova obiteljska drama postaje okosnica prvoga dijela, a odlični Stewart potrudio se razraditi svaki dio te priče, kako bi gledatelje prije samog vrhunca upoznao sa svakim likom. Sam scenarij, ali i likovi napisani su na dosta dobar i uvjerljiv način. Istina, ako doživimo de javu i pomislimo da smo neke scene i događaje već negdje vidjeli, vjerojatno smo u pravu, ali to nipošto ne znači da Dark Skies ne zrači originalnošću i dobrom horor pričom.

Od likova bi izdvojili odličnu  Russell, koja definitivno podiže cijelu priču na kojoj se temelje Mračna nebesa. Požrtvovana majka koja pokušava biti u koraku sa svim obiteljskim problemima, te njezin strah i teret koji nosi tijekom cijeloga filma odražava se na samu priču u globalu. No i Hamilton ne zaostaje previše za samom Russell. Iako njegove scene nemaju takvu težinu kao lik Lacy, Daniel je dobro napisan lik, unatoč tome što se to moglo izvesti i bolje.

Što se tiče tehničke strane i specijalnih efekata, apsolutno palac gore. Producentska palica pripala je već uigranim producentima popularnog Sinister / Zla kob (2012), ali i još popularnijeg horora Insidious / Podmuklo. Filmom dominiraju odlični efekti, koji će vjerojatno biti najzaslužniji za nekoliko trzanja tijekom gledanja filma. Od već viđenih mrtvih ptica koje odjednom krenu padati po dvorištu, krvavih noseva pa sve do opsjednutosti, Dark Skies većinu filma zrači tom nekom paranormalnošću s kojom se cijela obitelj mora boriti.

Iako smo prije gledanja mislili da nas čeka teška obiteljska drama s pokojim horor elementom, na sreću Dark Skies je vrlo ugodno iznenadio. Iz jedne obiteljske priče ubrzo se selimo na priču o izvanzemaljcima, priču koja definitivno opravdava pripadnost horor žanru. No moramo napomenuti, ako ste hardcore horror fan, ovo definitivno nije film za vas. Ovo je jedna paranormalna priča, koja se vjerujemo neće svidjeti svima (kao i svaki film ima i ona svojih nedostataka), no s druge strane ovo je jedan sasvim solidan horor uradak za koji vrijedi potrošiti sati i pol koliko traje sam film.

Zamračenje je prilično intezivna priča koja uspijeva dočarati ugodan i neočekivan kraj unatoč rejtingu PG 13 koji je dobio odmah prije prikazivanja.