Naziv filma: Insidious: Chapter 2 / Podmuklo: Poglavlje 2 (2013.)
Datum:13.09.2013.
Redatelj:James Wan
Scenaristi Leigh Whannell
Uloge: Patrick Wilson, Rose Byrne, Barbara Hershey
RadnjaIako je spasio sina iz svijeta zlih sila, Josh Lambert se ponovo mora suočiti s najgorim duhovima iz prošlosti. Kada ih zlo ponovo krene terorizirati vremena za spas je sve manje. Ovoga puta teroriziranje je obavijeno velom tajne koju porodica mora otkriti ako želi ostati živa, a teror podmuklih duhova time postaje sve veći.
Zemlja: SAD
Trajanje: 106 min
IMDb ocjena: 6.6
Naša ocjena: 7.1/10 
 
RECENZIJA:
 
Prošlo je svega dvije godine od prvog nastavka ovog uspješnog horor filma, koji je pokupio vrlo dobre kritike od strane kritičara, ali i horor fanova.

Uspješni horor dvojac James Wan i Leigh Whannell donose nam nastavak uspješnice iz 2011. godine koja i ovoga puta nije razočarala, dapače ovo je film za sve fanove koji su pogledali jedinicu i imali puno pitanja na koje nisu dobili odgovore.
Samim nastavkom svi oni koji su se pitali tko su zli duhovi koji teroriziraju obitelj Lambert i zašto je baš Josh i njegov sin meta podmukli zli sila, priča dobiva svoju točku na i.

Iako moramo priznati da smo ostali iznenađeni samom radnjom koja je ovoga puta velikim dijelom fokusirana na Joshovu ženu Renai (Rose Byrne), dok se cijela priča vrti oko tajne koja privlači zle sile u život obitelji Lambert.
Kao i u prvom nastavku, ovo je film kojeg morate gledati s pozornošću kako bi povezali radnju koja se isprepliće, a ako niste gledali prvi nastavak Insidious / Podmuklo svakako vam preporučamo da to učinite. Samim gledanjem prethodnog nastavka imat ćete uvid u događaje koji su se dogodili prije radnje koja je nastavlja u ovome drugome dijelu.
Što se tiče efekata i horor atmosfere, nemamo nekih većih primjedbi. James je obavio jako dobar posao, što je bilo i za očekivati. Wan je jednostavno horor umjetnik koji zna kako stvoriti horor atmosferu i kako ju održati na zavidno visokoj razini tijekom cijeloga filma.
Pohvala svakako ide i odličnoj Barbari Hershey (Lorraine Lambert) koja je uz spomenutu Rose Byrne podijelila velik dio glumačkoga dijela i same radnje. Uz samu Renai i Barbara je rastragana između dvije strane. Na jednoj je njezin sin koji se pokušava vratiti u normalu, a s druge je ta negativna Joshova strana koja sve više izlazi na vidjelo.

Teško je bilo što komentirati kako vam ne bi slučajno zaspoilali radnju, stoga ovdje stajemo. Zaključili bi s tim da horor žanr u svakom slučaju treba puno više filmova kao što je franšiza Podmuklih.
Zanimljiva priča te još bolja glumačka postava svakako su recept za uspješan i zanimljiv horor film. Preporuka svakako.