Naziv filma:13 Sins / 13 grijeha (2014.)
Datum: 14.04.2014.
Redatelj: Daniel Stamm
Scenarist:Daniel Stamm
Uloge: Mark Webber, Devon Graye, Tom Bower
Radnja: Nakon što ostane bez posla, Elliot se nalazi u bezizlaznoj situaciji. Dok mu jedno veče ne zazvoni mobitel s dosta čudnim i iritantnim glasom iza slušalice. Tajanstveni čovjek nudi mu veliku novčanu nagradu ako pristane na igru koja se sastoji od 13 izazova.
Zemlja: SAD
Trajanje: 98 min.
IMDb ocjena: 6.2
Naša ocjena: 7/10 


Recenzija:

Sama tematika filma '13 Sins' i više je nego jednostavna. Pred vas se stavlja 13 zadataka koji bi vam mogli zauvijek promijeniti život, jer se iza svakog izazova krije velika novčana nagrada. Kada se doista nađete u takvoj bezizlaznoj situaciji kao što se našao Elliot, malo tko od nas ne bi pristao na takvu, dosta bizarnu igru, koja mora kriti neku kvaku. Jer tko će vam danas dati i jednu kunu bez da se za istu ne pomučite na ovaj ili onaj način.
 
Uz to sama tematika je već dosta poznata filmskim ljubiteljima. Sjetite se samo sličnih filmova poput Slagalice strave i ostalih u kojima se pred glavne junake stavljaju različiti izazovi kako bi izvukli živu glavu, ili odnijeli poveću svotu novca, kao što je riječ u ovome filmu.
Doduše, kako se izazovi redaju, jedan za drugim, svaki od njih postaje sve teži, ali i sve opasniji. I sam Elliot počinje shvaćati da taj novac neće tako lako zaraditi, kako je na početku i pretpostavio.
Uz to, kako igra odmiče kraju, Elliot postaje sve veći prekršitelj zakona, koji biva prisiljen nastaviti igru do kraja, jer mu autori obećavaju da će ga osloboditi svih optužbi koje budu vezane uz njega i ono što je činio dok je igrao samu igru.
Naravno, kako to uvijek biva, teške posljedice za našeg glavnog junaka popratni su sadržaj i teško ih je izbjeći. Dok gledatelj s druge strane izvlači pouku, ako je uopće i ima iza ovakvih filmova.
A to je da se svatko od nas može pretvoriti u čudovište kada ga na to život, u ovom slučaju igra, natjera.

Što se tiče same glume, ona je na sasvim solidnom nivou. Glavni glumac jako dobro iznosi svoj dio priče, dok je ista napisana dosta jednostavno, tako da je sam film pratiti još lakše.
Uz pokoji horor element, manji dodatak krvavih scena, 13 Sins svakako spada u filmove koje vrijedi pogledati.
Nećete biti prosto oduševljeni originalnošću i ostalim elementima kojima sam film obiluje, no 98 minuta koliko traje film, nije puno za izdvojiti.

Kad je krenuo s prikazivanjem, izašao je isključivo na DVDu, dok su ga nekolicina distributera prikazale i na kino platnima. Kasnije se to pokazao kao dobar potez, jer je film zaradio sasvim solidnu kino zaradu za svoju limitiranu verziju izlaska.

Preporuka.