Naziv filma: The Lazarus Effect / Lazarov efekt (2015.)
Datum: 27.2.2015.
Redatelj: David Gelb
Scenaristi: Luke Dawson
Uloge: Olivia Wilde, Mark Duplass, Evan Peters
Radnja: Nakon što skupina prijatelja, ujedno i studenata medicine otkrije kako oživjeti preminule, uskoro će svoje znanje primjeniti na nesretno stradaloj prijateljici Zoe. Sreću ubrzo zamijeni užas, jer Zoe više nije ista.
Zemlja: SAD
Trajanje: 83 min
IMDb ocjena: 5.1
Naša ocjena:  6/10 
 
RECENZIJA:
 
Kako sam uspio uhvatiti malo slobodnog vremena, napokon sam odlučio 'Lazarov efekt' skinuti sa liste filmova koje ove godine moram pogledati. Štoviše, i sam sam u čudu kako isti još nisam pogledao, iako je od premijere prošlo 3 mjeseca, a i sam je film išao u naša kina. Kako god, dobra strana toga ne gledanja je što sam do sada pročitao par različitih recenzija s dosta suprostavljenim stavovima i kritikama.
Dok su neki 'Lazarov efekt' hvalili i bez imalo grižnje savjesti istome davali jako dobre ocjene, neki su bili puno manje entuzijastični i sam film nabili na prvo filmsko koplje.
 
Sama radnja filma je dosta zanimljiva, ali ništa što do sada nismo mogli vidjeti. 'Igrati se Boga' svakako je postalo dosta zanimljivo u horor žanru. Sjetimo se samo filmova poput Frankeinsteina, gdje smo također imali temu oživljavanja. Ovaj put, na našu sreću, ekipa studenata nije oživljavala nikakvo čudovište, već su oživjeli svoju kolegicu Zoe, koju glumi prelijepa Oliva Wilde. Zoe, nesretnim slučajem strada prilikom izvođenja jednog pokusa i ekipi ne preostaje ništa drugo nego usvojeno znanje o oživljavanju primjeniti na samoj Zoe. Zoe se ubrzo vraća među žive, ali kako smo i pretpostavili, daleko je to od one iste Zoe koja je umrla. Ubrzo im se ideja obije od glavu, kada ih Zoe zaključa u labos krene 'dovoditi u red.
 
Ono na što bih još skrenuo pažnju kod gledanja samog filma je san kojeg Zoe stalno sanja. Naime, u snu je ona djevojčica koja je zarobljena u gorućoj zgradi. Preko puta nje čuje se plač i zapomaganje stanara koji su zatočeni, no ne može im pomoći. Kažem vam to jer sam san ima dosta veliku ulogu u filmu, iako je na neki čudno nesretan način ubačen u cijelu tu priču oko same Zoe, ali i života prije i poslije smrti.
 
Bez obzira na samu ideju koja nije previše originalna, ali se mogla puno bolje razraditi, radnja je dosta predvidljiva i jednostavno pretpostavljate što bi se slijedeće moglo u samome filmu dogoditi. Na kraju se baš to i dogodi. Isto tako, svakako je za pohvalu to što imamo i nekoliko 'trzajnih' trenutaka, dok bi naravno bilo puno bolje da je takvih dijelova puno više. Ono što me posebno živcira u ovakvim filmovima je nestanak struje i igranje sa svjetlom baterije. Zbilja nema horor filma kojeg ne moramo gledati u tami, dok nas cijelo vrijeme ometa njeno titranje. 
 
 
 
Uz solidne glumce i gore spomenutu Oliviju, u filmu se u glavnoj ulozi pojavljuje i odlična mlada glumica Sarah Bolger, čija će vam faca biti jako poznata, a nećete se sigurno moći sjetiti gdje ste ju prije gledali. Da se ne mučite kao i ja, odmah ću vam otkriti da je imala veću ulogu u seriji Tudori, koja se jedno vrijeme prikazivala i na našim programima.
 
Zanimljiva činjenica, osim zanimljivoga naziva samog filma, je odlično filmsko zaleđe. Iza kojeg se nalazi odlični Jason Blum, koji osim 'Lazarovog efekta' iza sebe ima neke od jako uspješnih horor filmova. Najpoznatiji su Insidious / Podmuklo (2010.)Sinister / Zla kob (2012)Dark Skies / Zamračenje (2013.)Oculus / Ogledalo smrti (2013)...
Iako će možda netko od vas i odmahnuti rukom na neke od nabrojanih horora, dovoljno je spomenuti da je Blum iznimno cijenjen u horor žanru, a najviše zbog činjenice da je dokazao da za uspješne filmove ne treba imati nepresušno vrelo financijskoga kapitala. Svaki njegov filmski projekt kojeg je radio nije koštao više od 5 milijuna dolara, a zaradili su nebrojno puta toliko. Najbolji primjer takvog filma je Insidious: Chapter 2 / Podmuklo: Poglavlje 2 (2013.), koji je zaradio ogromnih 160 milijuna dolara od samog prikazivanja.
 
'The Lazarus Effect' je svakako film za jedno gledanje. Bilo bi ga zbilja šteta preskočiti, pošto ne traje puno, što je dosta veliki plus za samu radnju, koja se i nije nešto previše proslavila kako ide svome kraju. Svakako se to moglo malo bolje srediti i film bi vjerojatno dobio na kvaliteti, ali i na samoj ocjeni. Ovako će sve završiti sa solidnom šesticom, za sve ono dobro u filmu.