Naziv filma: The Descent / Špilja straha (2005.)
Datum: 04.08.2005.
Redatelj:
Scenarist:
Radnja: Nekoliko prijateljica, kako bi se maknulo od vreve brzoga života odluči se upustiti u avanturu istraživanja još neistraženih špilja u planinama udaljenim i nekoliko dana vožnje od glavnoga grada. Sve je idilično, dok sama avantura i ekspedicija ne krene krivim tokom. Prvo izgube kartu, a tek onda im prijateljica priopći da se nalaze u do sada još nikada istraženoj špilji, a ni ne slute kakvi ih predatori čekaju u srcu same špilje.
Zemlja: SAD
Trajanje:99 min.
IMDb ocjena: 7.3
Naša ocjena: 8.5/10 

Iako je film iz 2005. godine, pogledali smo ga već nekoliko puta jer nas jednostavno oduševljava atmosferom i radnjom koja je napeta od samoga početka pa do kraja filma.

Kao što možete vidjeti iz priložene slike, predatori koji vrebaju u samoj špilji su nekakvi mutanti ili nerazvijena bića, kojima je špilja loviše, ali i dom, koji im ova skupina narušava. Kanibalski nastrojeni monstrumi učiniti će sve da dođu do hrane. 
Glavna hrana su im životinje iz lokalne šume, koje uvuku u špilju, tu scenu možemo vidjeti na samome početku filma, ali ni ljudsko meso im nije strano, štoviše nakon što se ekipa nađe u dubinama ispod površine, postaju glavne mete ovih monstruma.

Zanimljivo je da su sva ta čudovišta slijepi kao šišmiši, što će skupini istraživača biti od velike koristi, ali dok shvate da je upravo tišina njihovo najbolje oružje, možda će biti prekasno.

Za režiju i scenarij se pobrinuo mladi N. Marshall, kojem je ovo bio drugi službeni horor film u karijeri. Nakon odličnog posla na filmu D.S., Neil je pokazao kritičarima da se od njega može očekivati puno. 

Odlični efekti, dobra gluma dosta nepoznatih lica u svijetu filma, još bolji predatori očito su uspjeh za jednu ovakvu uspješnicu.
Nakon što pogledate prvi dio, obavezno pogledajte i njegov nastavak The Descent II / Špilja užasa 2 jer oba dijela su usko povezana i puno odgovorna na pitanja koja ostanu otvorena nakon jedinice, naći ćete upravo u drugome nastavku filma.