Naziv filma: Unfriended / Cybernatural / Bez prijatelja (2015.)
Datum: 17.4.2015.
Redatelj: Levan Gabriadze
Scenaristi: Nelson Greaves
Uloge: Heather Sossaman, Matthew Bohrer, Courtney Halverson
Radnja: Radnja se odvija na kompjuterskim ekranima nakon što na internetu osvane video snimka djevojke koja je malo pretjerala u zabavi. Maltretiranje nakon objavljene snimke djevojku natjera na samoubojstvo i upravo tada kreće niz jezivih događaja.
Zemlja: SAD
Trajanje: 83 min
IMDb ocjena: 5,8
Naša ocjena:  8/10 
 
RECENZIJA:
 
Dugo vremena sam odgađao gledanje ovoga, moram priznati dosta hvaljenoga horor filma. Iako je velika većina bila skeptična prema samom konceptu na kojem počiva sam film, to je upravo bio najveći razlog zašto ga je baš ta većina i pogledala. Cijeli film se odvija na ekranu računala glavne glumice, ekranu kroz koji pratimo sva događanja u filmu. Osim facebooka, skype i ostalih aplikacija i društvenih mreža, 'Unfriended' na zbilja dobar način pokazuje kako online druženje može poprimiti jednu sasvim drugačiju svrhu. Tu ponajprije mislim na onu mračnu stranu interneta, koja je pokretač cijele radnje.
 
Radnja počinje videom koji pokazuje mladu djevojku Lauru koja je zbog objave sramotne snimke na Youtubeu izvršila saumoubojstvo, jer nije mogla trpjeti maltretiranje koje joj je ta ista objava prouzročila. Polako upoznajemo prijatelje koji provode večer družeći se preko skype-a, dok im se u jednom trenutku u grupi ne pridruži nepoznata osoba, tj. profil. Iako ga par puta pokušaju izbaciti iz grupe, shvate da to jednostavno nije moguće. Za sve okrive internetski bug dok im se nepoznata osoba ne javi i ne krene s njima komunicirati. Ubrzo se predstavlja kao gore spomenuta Laura, koja želi s njima igrati igru ili će u suprotnom umirati jedan po jedan.
 
 
'Bez prijatelja' je pravo malo osvježenje u moru horor filmova koje smo mogli gledati prošle godine. Iako je koncept zbilja neobičan, on je itekako zanimljiv i upotrebljiv. Radnja je pitka i lako se prati unatoč deskoptu računala koji je jedino što vidimo svih 80 i nešto minuta koliko traje sam film.
Osim zanimljivog koncepta uz film se vežu zanimljive činjenice. Recimo, većina radnje, odnosno skoro pa sva radnja snimljena je u jednoj kući, naravno u odvojenim sobama (osim Kenovih scena). Zanimljivo je i da svi Facebook i Skype profili koje koriste glavni likovi u filmu, zbilja postoje i u stvarnome životu. Osim naziva Cybernatural, pod kojim se može naći sam film, film je trebao nositi naziv Offline, dok je naposljetku dobio Unfriended. U jednom trenutku na deskoptu glavne glumice Blaire vidi se ikonica na Torrent. Također, na Blairenom popisu facebook prijatelja većina profila pripada ekipi koja je radila na filmu.
 
Zanimljiv film, preporuka svakako.