Naziv filma: The Forest / Šuma užasa (2016.)
Datum: 08.01.2016.
Redatelj: Jason Zada
Scenaristi: Nick Antosca, Sarah Cornwell
Uloge: Natalie Dormer, Eoin Macken, Stephanie Vogt
Radnja: Nakon što joj nestane sestra blizanka Jess, Sara se upušta u potragu za njoj. Tragovi je vode u Japan u zloglasnu šumu samoubojstava Aokigaharu. Unatoč glasinama da je Jess mrtva, Sara osjeća da joj je sestra živa i da treba njezinu pomoć. Uz pomoć lokalnog vodiča ulazi u šumu i upušta se u borbu s duhovima šume u potrazi za sestrom.
Zemlja: SAD
Trajanje: 1h 33min
  • Naša ocjena4.5/10
  • IMDB ocjena4.9/10
 
RECENZIJA:
 
U posljednjih desetak godina, koliko imamo prilike gledati vrh japanske kinematografije, neki od najupečatljivijih horora dolaze upravo iz japanske kulture. Ili barem od tamo vuku prepoznatljive korake, a nerijetko imamo prilike vidjeti i filmove koji oponašaju već provjerenu japansku formulu. Na prvi spomen takvih filmova, misli nam odmah bježe na mega popularni 'Krug' ili 'Kletvu', koji su tu notu japanske kulture iskoristili na najbolji mogući način i publici pružili sve ono što nudi i prosječan japanski horor film.
 
The Forest je svakako jedan od horor filmova koji je imao odlične temelje za stvaranje još boljega filma. I naravno, kao i uvijek do sada kada sam bio uvjeren da nas napokon čeka odličan horor film, koji će opravdati famu koja se dizala mjesecima prije samoga izlaska, isti doživi fijasko. I to ne samo kod kritičara, koji jesu bitni, ali nisu najbitniji kada je kvaliteta filma u pitanju, 'Šuma užasa' je jednostavno flopirala kod publike, najbitnijeg faktora, koji je film proglasio promašajem godine. Barem što se tiče horor žanra. I nažalost, potpuno je u pravu.
 
Radnja prati dvije sestre blizanke, Saru i Jess. Kada Jess nestane u zloglasnoj japanskoj šumi imena Aokigahara, unatoč brojnim upozorenja da se drži što dalje šume, zvane 'šuma samoubojstva', Sara ne odustaje i odluči potražiti sestru i na svoje oči se uvjeriti da je zbilja mrtva, ili da se ubila. Osim što je šuma mjesto gdje se mladi ljudi odlaze ubiti, u njoj vladaju yurei, osvetoljubivi duhovi, koje je najbolje ostaviti na miru.
 
 
Osim vizualnoga dijela koji je zbilja ok (ali ništa previše poseban) i oku ugodan i tmurne atmosfere koja je odlično pogođena za ovakvu vrstu filma, ništa me više nije oduševilo. Kad sam već spomenuo vizualni dio, japansku šumu Aokigaharu 'glumi' srpska šuma 'Tara', pošto je snimanje u pravoj Aokigahari zabranjeno ( Zanimljivosti: Samo 2010. godine u šumi je izvršeno preko 50 samoubojstava unatoč upozorenjima i znakovima koji pozivaju ljude da si ne oduzimaju život), ekipa se na nekoliko dana prošle godine preselila kod susjeda, gdje su te scene i snimljene. Uostalom, radnja koja je trebala biti zanimljiva, zbog gore nabrojanih razloga, iz scene u scenu postaje dosadna i prespora. Stalni Sarini flashbackovi u jednom trenutku postaju stvarno naporni za gledati. 
 
Natalie Dormer, najpoznatija po ulogama u 'Igri prijestolja' i 'Tudorima', ostavila je dosta blagi utisak na mene kao gledatelja, koji sam ipak od glumice takvog kalibra očekivao puno više. Bio bih preoštar kada bih rekao da je njezina (dvostruka) gluma loša, jer nije. Samo je malo previše jednolična i u scenama koje bi trebale biti puno napetije i strašnije shvatimo da ona to jednostavno ne zna dobro iznijeti i približiti samom gledatelju.
 
Uglavnom da zaključim, 'The Forest' je svakako veliko horor razočaranje. Jel' to zbog toga što sam imao velika očekivanja od ovoga filma ili je to zato što je redateljska palica pala u ruke neiskusnom Jasonu Zadi, koji nije znao na koji način cijelu priču upakirati da ista bude napeta, zanimljiva i strašna. Ili zbog svega toga po malo.
 
Kada jednom dođe na TV, pogledajte slobodno. Onako uz ostale aktivnosti koje obavljate po kući, a do tada nema potrebe da žalite što ga niste pogledali, jer nemate za čim žaliti.