Naziv filma: The Boy / Dječak (2016.)
Datum: 24.03.2016.
Redatelj: William Brent Bell
Scenaristi: Stacey Menear
Uloge:  Lauren Cohan, Rupert Evans, James Russell
Radnja: Kada se zaposli kao dadilja u jednoj engleskoj obitelji, Greta ostane šokirana činjenicom da će umjesto pravoga djeteta čuvati porculansku lutku koja predstavlja davno umrlog sina. Kako lutka dolazi s napisanim pravilima kojih se Greta neće pridržavati, uznemirujući događaji koji uslijede nakon toga uvjerit će Gretu da je lutak i više nego živ.
Zemlja: SAD / Kina / Kanada
Trajanje: 1h 37min
  • Naša ocjena8.0/10
  • IMDB ocjena6.1/10
 
RECENZIJA:
 
Ne sjećam se kada sam u posljednje vrijeme toliko nestrpljivo čekao da pogledam neki horor film. Naravno, uz veliku nestrpljivost idu i velika očekivanja, a  u većini slučajeva nakon pogledanog ostanemo razočarani i shvatimo da to nije ono što smo očekivali od toliko najavljivanoga horora. Na svu sreću, 'The Boy' je rijetka iznimka i više je nego opravdao 'famu' koja se digla oko samoga filma i prve horor uloge sada već poznate Lauren Cohan, najpoznatije po ulozi 'Maggie' iz horor serije 'Živi mrtvaci'.
 
Radnja filma se vrti oko Grete, mlade Amerikanke koja se odluči za posao dadilje osmogodišnjeg sina jedne engleske obitelji. Nakon što dođe u vilu, Greta ostaje i više nego iznenađena da je sin Brahms zapravo porculanski lutak, kojeg njegovi roditelji tetoše i odgajaju kao da je zbilja živi dječak. Kasnije saznaje da je pravi dječak Brahms izgorio u požaru i da se obitelj na taj način nosi s njegovim gubitkom. Ono što još više iznenadi Gretu je popis pravila koja je dužna poštivati ako želi da ju Brahms voli. Iako Greti sve to oko lutke u početku izgleda smiješno i čudno, nakon što ostane sama s Brahmsom i kada se dogodi niz paranormalnih događaja, Greta postaje sve više uvjerenija da je Brahms sve samo ne običan lutak, već da je zbilja živ.
 
 
Bez prevelikog hvalisanja, 'Dječak' je odlično stiliziran, sablastan, neizvjestan i prilično uznemirujući horor film, kakvog dugo na filmskim platnima nismo gledali. Naravno, očekujem da kao i kod svakoga filma bude i onih nezadovoljnih viđenim i to je u redu, no ne mogu ne pohvaliti odličnu glumu već spomenute Lauren i prilično zanimljivu radnju u koju se porculanska lutka i više nego dobro uklopila. Ta nota jezivosti koju na filmskim platnima imaju lutke je zbilja jedna od najboljih. Sjetimo se samo 'Annabelle' i Chuckija, koji su u horor žanru postali sinonim za strah kada su lutke u pitanju. Jezivo lice 'razigranog' Brahmsa bez problema im može parirati u jezivosti. Jer on to doista i je, prilično jezivi i uznemirujući lutak, kojeg se morate bojati.
 
Redatelj William Bell itekako uspijeva u stvaranju jezivoga ugođaja i to je ono najvažnije kada su horori u pitanju. Kadrovi u kojima je zumirana lutka dječaka, njegove staklene oči koje kao da zbilja gledaju i ostali detalji koji upotpunjuju tu dozu jezivosti, uz odlično pogođene glasne zvukove, koji će vas sigurno uznemiriti, pravi su elementi za oblikovanje još boljega horor filma. Kada u sve to priključite odlično razrađene karaktere, dobru glumu i još bolji zaplet, male su šanse da promašite i dobijete loš film. Dapače, 'The Boy' je bez imalo zadrške vrlo dobar horor triler, koji je ljestvicu kvalitetnih horor filmova za ovu godinu definitivno podigao na jednu višu razinu. Uz nove visoke standarde koji su postavljeni, bit će teško dostići atmosferu kojom je bogat sam horor film 'Dječak'.