Naziv filma: 10 Cloverfield Lane / 10 Cloverfield Lane (2016)
Datum: 08.04.2010.
Redatelj: Dan Trachtenberg
Scenaristi: Josh Campbell, Matthew Stuecke
Uloge: John Goodman, Mary Elizabeth Winstead, John Gallagher Jr.
Radnja: Mlada djevojka budi se u podrumu nepoznatog muškaraca, nakon automobilske nesreće koju je doživjela. Muškarac tvrdi da ju je on spasio te da se u međuvremenu dogodila ekološka katastrofa u svijetu. Djevojka ne zna može li mu vjerovati te odlučuje pobjeći iz podruma, iako ne zna što je očekuje vani.
Zemlja: SAD
Trajanje: 1h 43min
  • Naša ocjena8.5/10
  • IMDB ocjena7.5/10
 
RECENZIJA:
 
Ako se vjerojatno sada pitate zašto do sada niste čuli za nastavak filma Cloverfield / Cloverfield (2008.), vjerojatno je razlog zbog kojeg većina ljubitelja horor fanova nije čula za njega. Naime, nevjerojatno je da se cijeli projekt oko ovoga filma držao u tako velikoj tajnosti da i oni okorjeli fanovi nisu znali sve do izlaska trailera da je film uopće u planu, a kamoli da je isti gotov i spreman za premijeru. Ono što još više čudi je činjenica da jednu od glavnih uloga igra odlični John Goodman, te je samim time taj veo tajni i dobio na samoj težini. Naravno, tajna se i ne bi održala toliko dugo da film nije imao nekoliko radnih naziva, prije ovoga završnoga (The Cellar i Valencia), a isto tako je vješto izbjegavao sam naziv 'cloverfield', kako ih se ne bi povezalo. Sada nakon pogledanog, moram priznati da prevelikih dodirnih  točaka prvi nastavak  iz 2008. i ovaj - nemaju.  Sve ono što ih povezuje je taj naziv 'Cloverfield', ali i zanimljiva premisa na kojoj se temelji radnja prvoga dijela.
 
Radnja drugoga dijela počinje djevojkom Michelle, koja nakon raskida s dečkom doživi prometnu nesreću. Uskoro se budi u bunkeru nepoznatoga čovjeka imena Howard, koji je pokušava uvjeriti da ju je spasio i da je život koji je poznavala prije nesreće jednostavno nestao, a za sve je kriva ekološka katastrofa i vanzemaljci, dok je rezultat zagađeni zrak koji je pobio većinu ljudi na zemlji. Naravno, ako želi ostati živa, mora mu vjerovati i ne ići van na površinu. Osim Howarda, u bunkeru je i još jedan čovjek koji je isto završio dolje i slijepo vjeruje nametnutoj mu priči o 'smaku' svijeta i najezdi vanzemaljaca. Michelle naravno odmah posumnja u istinitost priče i pokušava naći načina kako da pobjegne iz bunkera i spasi vlastiti život.
 
 
Odmah na početku moram priznati da je sama ideja na kojoj počiva radnja i više nego zanimljiva. Mi kao gledatelji cijelo vrijeme imamo gotovo identičan osjećaj nesigurnosti i straha, upravo onaj koji osjeća Michelle i ne znamo treba li povjerovati Howardu i zadovoljiti se s time da nas je on spasio, ili ipak treba posumnjati u njegove dobre namjere i prvom prilikom pobjeći glavom bez obzira i tako spasiti vlastiti život. No, što ako Howard govori istinu?
Osjećaj nelagode je svakako stup na kojem počiva sami scenarij, a manje poznati redatelj Dan Trachtenberg uspio je na svojstven način spojiti sve elemente i napraviti zanimljivu i neizvjesnu radnju. 
Kada ukomponiramo odličan scenarij i tu neizvjesnu, ali napetu radnju dobivamo jedan odličan i napeti horor/triler u još sjajnijim izvedbama Johna Goodmana i Mary Winstead.
 
'10 Cloverfield Lane' je odličan podsjetnik kako vrijeme dobrih filmova nije završilo i da bi nas svake godine netko trebao iznenaditi i oduševiti ovakvim jednim filmskim draguljom. Uz odličnu preporuku, unatoč najavama, žalosti činjenica da se film nije prikazivao u našim kinima i da ovakvo jedno, slobodno mogu reći - filmsko djelo nismo imali priliku gledati na filmskome platnu, jer on to svakako zaslužuje.