Naziv filma: The Conjuring 2 / Prizivanja 2
Datum: 09.06.2016.
Redatelj: James Wan
Scenaristi: Carey Hares, Chad Hayes
Uloge: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Madison Wolfe
Radnja: Priča bazirana na istinitim događajima, vodi nas u 1977. godinu u engleski gradić Brimsdown, gdje ulogu paranormalnih istražitelja i ovaj put prihvaćaju Ed i Lorraine Warren. Radi se o jednom od najvažnijih dokumentiranih paranormalnih slučajeva u svijetu koji su pogodili porodicu Hodgson, a Ed Warren je ovaj slučaj naveo kao jedan od najstrašnijih iskustava tokom njegove karijere.
Zemlja: SAD
Trajanje: 2h 14min
  • Naša ocjena9.0/10
  • IMDB ocjena8.1/10
 
RECENZIJA:
 
Nakon pogledanog, u ovom trenutku definitivno sa sigurnošću mogu reći da je James Wan, kao redatelj na vrhuncu svoje karijere. I ne,  to ne znači da iza ovoga odličnog horor uratka neće doći nešto isto toliko kvalitetno i zanimljivo, ali 'The Conjuring' je definitivno jedan od najboljih horora koji je izašao u zadnje vrijeme. Doduše, titulu najiščekivanijeg horora godine je pokupio još prije nekoliko mjeseci, a tim zadužen za marketing samoga filma je obavio odličan posao i 'The Conjuring' doveo na velika filmska vrata.
Sad kada vratim film unatrag i osvrnem se na njegove horor hitove poput Insidiousa, pa i prvog nastavka The Conjuringa, shvaćam da su fanovi  bili u pravu ako su imali dozu skepse prema novim nastavcima. A i sam James Wan je svojim skokovima iz žanra u žanr pokazao da je dobro zapamtiti njegovo ime i imati ga na umu kada su filmske preporuke u pitanju. Čovjek definitivno zna što radi, a uz sve to i sam je u jednom od brojnih intervjua vezanih uz promociju filma rekao da neće raditi na novome nastavku 'Prizivanja', ako će isti 'živjeti' od slave i uspjeha prvoga dijela. I doista, drugi nastavak je odličan i definitivno samostalan horor film, koji u jednakoj mjeri parira kvalitetom naspram svoga prethodnika. 
 
Temeljen na stvarnim događajima koji su se događali od 1977.- 1979., 'Prizivanja 2' na filmska platna nam vraćaju bračni par demonologista Eda i Lorraine Warren (Patrick Wilson i Vera Farmiga), koji su se na vrhuncu svoje popularnosti, unatoč sumnjama u istinitost opsjedanja  obitelji Hodgson na sjeveru Engleske, odlučili uhvatiti u koštac s jednim od najtežih slučajeva paranormalne aktivnosti.
U odnosu na ruralni Rhode Island, na koji smo već navikli u prvome dijelu, ovoga puta radnja je smještena u urbanu sredinu, što je pozitivno i iznenađujuće i samome filmu daje notu raznolikosti u odnosu na prethodnika. Sama radnja prati dvije priče, tj. slobodno bi mogli reći dvije borbe. Jednu borbu protiv demona s kojim se bori obitelj Hodgson, i drugu borbu, onu unutarnju koju proživljava sama Lorraine.
 
 
Glumački dio filma je i više nego pogođen, a najzapaženije uloge su svakako pripale, malo je reći, odličnoj Veri Farmigi, koja je samo još jednom pokazala zašto glasi za jednu od najboljih glumica novije horor scene. Njezina maestralna izvedba u ulozi Lorraine Warren, definitivno je nešto bez čega 'Prizivanja' ne bi bila to što su danas. Kemija koju ima s glumačim partnerom Patrick Wilsonom je  odlično pogođena i definitivno se nadopunjuju na zapanjujuć' i jedinstveni način.
Ono što mi se posebno svidjelo u ovome nastavku je njihov, ovoga puta, puno naglašeniji odnos, koji samom filmu daje na težini, jer kako sam gore i spomenuo, jedna priča koju film prati odnosi se upravo na samu Lorraine i na njezinu želju da spasi život svome suprugu i zaštiti ga od demona koji ga vreba.
Uz odličnu Veru Farmigu, sve pohvale idu i mladoj glumici Madison Wolfe (Janet Hodgson), koja je također briljirala u ulozi opsjednute djevojčice i pokazala da je pred njom velika i kvalitetna karijera i stoga čvrsto vjerujem da ćemo ju u budućnosti gledati u još puno filmova.
 
Gledajući u globalu, ovaj nastavak definitivno svoju kvalitetu duguje odličnome redatelju, glumačkoj postavi, ali i scenariju koji je omogućio da se već započeta priča raščlani, objasni, ali i da joj se da na važnosti, jer ona to definitivno zaslužuje. Veliki naglasak je i bio na već spomenutom odnosu likova, a upravo su takve priče s detaljno razrađenom pričom  pravi recept za uspjeh. Struktura prvoga dijela, u ovome dijelu je samo naglašenija i nije ju bilo potrebe mijenjati i to se pokazalo kao dobitan potez. Jednostavnim rječnikom rečeno, film izgleda jako lijepo i to je ono što pravi filmski fan i cijeni.
 
Sve to čini ovaj  film jednim od najboljih horor filmova kojeg ćete imati priliku vidjeti u novije vrijeme.