Naziv filma: Lights Out / Kad se svjetla ugase (2016.)
Datum: 21.07.2016.
Redatelj: David F. Sandberg
Scenaristi: Eric Heisserer, David F. Sandberg
Uloge: Teresa Palmer, Gabriel Bateman, Maria Bello
Radnja: Zastrašujuće biće koje se pojavljuje samo kada se ugase svijetla, vraća se u Rebeccin život. Tijekom djetinjstva ju je vrebalo iz mraka, a sada je na meti njezin mlađi brat, koji doživljava uznemirujuće, jednako neobjašnjive događaje koji ga izluđuju. Rebbeca mora otkriti istinu o nepoznatom biću kako bi spasila svoga brata.
Zemlja: SAD
Trajanje: 1h 21min
  • Naša ocjena7.5/10
  • IMDB ocjena7.0/10
 
RECENZIJA:
 
Kada je 2013. godine, bez velikoga budžeta David Sandberg izbacio kratki film istoimenog naziva, 'Lights Out', bilo je i više nego očito da se u tome kratkom filmskom dragulju krije prostor za stvaranje nečega većega što će svakako odjeknuti među horor fanovima i ostaviti trag u horor svijetu. Premisa prethodnog kratkoga filma bila je i više nego zanimljiva, naime radnja se vrti oko žene koja je nalazi sama u stanu, a kad se svjetla ugase ispred nje se pojavi jezivi ženski lik, no kad se svjetla upale, lik nestaje. Jednostavna, ali opet vrlo jeziva i zanimljiva ideja, zapala je za oko i slavnome producentu James Wanu, koji je udružio snage sa Sandbergom i napravio dugometražni film 'Lights Out'. Naravno, glavna premisa se nije dirala, što je bilo najvažnije kod pisanja samoga scenarija.
 
 
Sada kada je iza sebe imao punu podršku studijskoga snimanja, vrlo je bilo bitno na što bolji način iskoristiti samu ideju na kojoj film počiva, ali i dodati neke druge jezive i napadne elemente, kako bi cijeli film u puno većoj minutaži zadržao onu jezivu notu koju je postigao maleni filmić po kojem je isti snimljen. Zahvaljujući iskustvu Jamesa Wana, kada su horor filmovi u pitanju, ta nota se nije izgubila, štoviše, film je prebogat jezivim i napadnim scenama, koje su dozirane kroz cijeli film.
Gledajući samu radnju, moram priznati da mi je drago da se nije išlo u preveliku raščlambu i što se samom gledatelju na vrlo jasan način objasnilo odakle dolazi lik jezive žene i zašto je ona uopće oko ljudi koje napada.
Posebne pohvale idu odličnim efektima i jezivim scenama koje će vas na pošten način preplašiti i 'izbaciti' iz fotelje kino dvorane. Naravno, pod uvjetom da film gledate u kinu, a vrijedi li platiti ulaznicu za ovaj horor? -Svakako vrijedi. U moru filmova koje smo imali priliku pogledati ove godine, 'Lights Out' svakako zaslužuje mjesto na listama horor filmova koji se moraju pogledati.
 
Uz odličan scenarij, film ne bi bilo potpun da nema dobru i talentiranu glumačku postavu. Postavu samog filma predvode vrlo talentirana Teresa Palmer (Rebecca), koja je vrlo dobro stajala uz bok malom i nadarenom Gabrielu Batemanu (Martin). Tijekom cijelog filma sam se pitao gdje sam vidio to poznato glumačko lice i tek sam se sad sjetio da se radi o mladome glumcu koji glumi i u seriji Outcast, a sjećam se da je glumio i u hororu Annabelle (2014.).
 
'Lights Out' je svakako horor koji vrijedi pogledati.