Naziv filma: Ouija: Origin of Evil (2016.)
Datum: 27.10.2016.
Redatelj: Mike Flanagan
Scenaristi: Mike Flanagan
Uloge: Elizabeth Reaser, Lulu Wilson, Annalise Basso
Radnja: Nikada nije bila samo igra. Los Angeles, 1965. godina, udovica i njezine dvije kćeri igrom slučaja pozovu zlo u svoju kuću. Kada najmlađu kći opsjedne nemilosrdni duh, ova mala obitelj će se morati suočiti s velikim strahovima kako bi duha vratila s one strane.
Zemlja: SAD
Trajanje: 1h 39min
  • Naša ocjena6.5/10
  • IMDB ocjena6.2/10
 
RECENZIJA:
 
Nakon dvije godine 'kemijanja' oko drugog nastavka horor filma iz 2014., istoimenog filma 'Prizivanje duhova', svjetlo dana ugledao je i njegov novi nastavak. Doduše, ovoga puta riječ je o prequelu filma iz 2014. Dok će neki odmah na spomen novoga nastavka nekog horor filma okrenuti očima i nadati se puno lošijem nastavku, moram priznati da u ovom slučaju nije riječ o lošijem filmu i nastavku, već dapače, riječ je o dosta solidnome hororcu, koji ima sve ono što bi jedan horor film i trebao imati.
Naravno tu sada ne mislim 'prehvaliti' film i reći da je Ouija 2 najbolji film izašao prošle godine, nije naravno, ima i on svojih mana od recimo dosta bljedunjave glume, koja može proći, ali mogla je i biti puno bolja, do dosta razvodnjenog scenarija, koji bi film digao na još veću razinu kvalitete, samo da je malo bio bolji i dotjeraniji.
 
No, da mu više ne tražim velike mane i rupe, vratit ću se na ono da je Ouija 2 jedan solidan hororac kojeg vrijedi pogledati, jer on to doista i je.
'Porijeklo zla', kako je drugi nastavak dobio naziv, vraća nas u 1967. godinu i uvodi nas u živote male tročlane obitelji, koja se teško nosi sa smrtnom tragedijom jednog člana i pokušava preživjeti. Za život zarađuju baveći se magijom komuniciranja s duhovima, naravno sve dobro osmišljeno kako bi uvjerili klijente da zbilja mogu komunicirati s mrtvima. Sve dobro funkcionira do dana kada majka Alice kući donese ouija ploču, odnosno ploču za komuniciranje s mrtvima. Odmah isti dan u najmlađu kćer Doris ulazi zli demon koji će pokušati opsjesti cijelu obitelj.
 
 
Gledavši samu radnju, opet se možemo svi zajedno složiti da ista nije previše originalna, jer opsjedanje viđamo u svakome hororu o duhovima i demonima, ali Prizivanje duhova je hororac koji ima kostur filma koji radnju drži na zavidnome nivou i postepeno gradi atmosferu koja je najzaslužnija zašto je film gledljiv i zašto svojom pričom 'iskače' u moru sličnih filmova.
Ono što mi se posebno svidjelo u filmu je taj štih 60-tih, kojem se zbilja pridodala velika pažnja, te je sam film dobio na kvaliteti. Flanagan se zbilja potrudio oko takvih detalja već od samoga početka filma pa i kroz cijeli film imamo niz scena i detalja koji zbilja podsjećaju da pratimo radnju smještenu u 60-te. Od automobila, glazbenih ploča, slika, kuće, 'stare' slike, odjeće, sve je pomno birano i vrlo dobro prikazano.
 
Što se tiče glumačke ekipe, tu bih svakako najviše pohvalio Lulu Wilson (Doris), koja je ulogu opsjednute djevojčice iznijela jako dobro i jednostavno je nemoguće ne naježiti se kada vas pogleda pogledom, a znate da u njoj čuči demon.
 
Bez obzira na mane i kojekakve rupe, Porijeklo zla je solidan hororac, koji ima atmosferu, priču i likove i najvažnije od svega, gledljiv je i kad se sve sažme, svakako nije razočarao, kao što se na početku mislilo.