Naziv filma: Devil / Sotona (2010.)
Datum: 21.10.2010.
Redatelj: John Erick Dowdle
Scenaristi: Brian Nelson, M. Night Shyamalan 
Uloge: Chris Messina, Caroline Dhavernas, Bojana Novaković
Radnja: Jutro u Philadelphiji počinje kao i svako drugo. Nekoliko stranaca ulazi u lift jedne poslovne zgrade u centru grada. Ne poznaju se i nije im ni najmanje bitno tko je tko u liftu, no kada lift naglo stane i zaglavi situacija će se naglo promijeniti. Da stvar bude gora, netko od njih petero je Sotona.
Zemlja: SAD
Trajanje: 1h 20min
  • Naša ocjena7.0/10
  • IMDB ocjena6.3/10
RECENZIJA:
 
Iako je film izašao sad već davne 2010. godine, na moju filmsku listu došao je nedavno i to na preporuku prijatelja koji ga je pogledao i rekao da je film sasvim solidan i da ga vrijedi pogledati. Nakon odgledanog moram priznati da se slažem s njim, jer film donosi zanimljivu priču, doduše ne previše možda originalnu, ali svakako zanimljivu. Priča se vrti oko pet potpuno nepoznatih ljudi, koji svoj radni dan započinju ulaskom u dizalo jedne poslovne zgrade u Philadelphiji. Kao i sve nas, nije im uopće bitno tko se nalazi s njima u liftu, jer ne planiraju u njemu provesti više od par minuta koliko im je potrebno da dođu do željenoga kata. No, kada se lift naglo zaglavi i ostavi ih zatočenima, priča se ubrzo mijenja. Da stvar bude gora, netko u liftu od njih petero je sam vrag, odnosno Sotona. Sa svakim nestankom struje u liftu jedna osoba nastrada ili umire. Tko je glavni krivac?
 
Ono što bih odmah pohvalio je  sama premisa filma koja vas drži uz ekrane do samoga kraja. Kako i njih u liftu, tako i vas zanima tko je ubojica ili tko je sljedeći na popisu umrlih kada se svjetla budu ugasila. Također, ovo je jedan od filmova za koji je teško pisati recenziju, a da pritom nešto slučajno ne otkrijete i ne zaspoilate cijeli film.
 
 
2010. je bila godina kada su paranormalni horori stvarno uzeli maha i bilo je teško izdvojiti ono što valja od onoga što ne valja i što bi svakako trebali preskočiti. Kada gledate film s nekoliko godina odmaka, onda svakako imate i bolju perspektivu na takve loše i dobre filmove. Priča iza koje stoji poznati Shyamalan svakako je vrijedna pažnje svakog horor fana i ovoga se puta pokazala kao vrlo pametna odluka.
Uz to trajanje od osamdeset minuta ovdje se pokazalo kao pun pogodak, uz to svaki lik dobio je skoro pa istu minutažu, što je pozitivno za priču, no negativno je za veću karakterizaciju likova koja bi nam pomogla da se više vežemo za nekoga od njih.
 
'Devil' je religiozno-paranormalni triler horor koji je svakako vrijedan vaše pažnje. Velika većina stvari u filmu je pozitivna, od same priče, dobre režije i solidne glume, koja bi bila još i bolja da je karakterizacija bila malo šira.
Ono što svakako ne preporučujem je gledanje trailera koji bi vam mogao otkriti većinu radnje ili možda čak zaspoilati sam film.
p.s. jednu og glavnih uloga u filmu glumi srpska glumica Bojana Novaković.