Naziv filma: Life / Trag života (2017.)
Datum: 24.04.2017.
Redatelj: Daniel Espinosa
Scenaristi: Rhett Reese, Paul Wernick
Uloge: Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds
Radnja: Priča znanstveno-fantastičnog trilera TRAG ŽIVOTA vrti se oko šesteročlane posade na međunarodnoj svemirskoj postaji koja se nalazi na rubu jednog od najvažnijih otkrića u povijesti civilizacije: prvog dokaza života na Marsu. Kako posada polagano započinje svoje istraživanje, njihove metode dovode do neželjenih posljedica, novi oblik života pokazuje se puno inteligentnijim nego što je to itko mogao očekivati…
Zemlja: SAD
Trajanje: 1h 44min
  • Naša ocjena 7.5/10
  • IMDB ocjena 6.6/10
RECENZIJA:
 
Iako nisam fan filmova koji su smješteni duboko u svemiru, jednostavno nisam mogao preskočiti horor triler 'Trag života', jer je isti došao u paketu s jako dobrom preporukom od meni dragog prijatelja. Kako sam već pogledao toliko filmova, dobiti nečiju preporuku je uvijek dobro došlo, stoga nije bilo razloga ne dati priliku ovom svemirskom čudu.
 
 
Trag života je jedan dobar miks odličnoga Aliena, Prometeja i sličnih filmova u kojima pratimo posadu koja se u jednom trenutku susretne s nepoznatim bićem. Ono što bih odmah na početku spomenuo je realnija slika i radnja koju pratimo u Tragu života, za razliku od spomenutoga Aliena. Ovdje imamo radnju koja se vrti oko šesteročlane posade koja istražuje čuda svemira, ali i život na toliko neistraženom Marsu. Kada u jednom trenutku otkriju živo biće na crvenom planetu, isto donesu u svoju svemirsku postaju i proučavaju. Štoviše, biće u cijeloj toj euforiji dobije i ime Calvin i postane najvažnije otkriće kako posade, tako i svemirskoga istraživanja općenito. No kako Calvin krene rasti i odrastati, postaje smrtonosna prijetnja koja ne smije doći do površine Zemlje.
 
 
Kao što sam odmah i spomenuo, Trag života ima jednu veliku prednost naspram filmova koji se bave sličnom tematikom, a to je realnija opasnost koja i nije toliko izmišljena i koja može postojati samo u filmovima. Mars je neistražen planet, kao i Svemir općenito, pa je nerealno reći da izvanzemaljci i slična bića ne postoje, a pogotovo da nisu neprijateljski nastrojeni prema stanovnicima same Zemlje. Ono što me posebno pozitivno iznenadilo kod samoga filma je odlična, turobna i jeziva atmosfera, kojom je prožet cijeli film, a scene kada Calvin 'hara' samom postajom su izvedene na odličan način. Tome je svakako pridonijela i odlična fotografija filma, ali i vrlo dobar CGI, koji je veliki plus filma i koji je za razliku od sličnih filmova, doziran na dobar i kvalitetan način.
Glumačka ekipa je i više nego dobro pogođena, pa tu imamo i neka slavnija imena poput Ryana, ali i talentiranoga Gyllenhaala, kojem je sama uloga jako dobro sjela i šteta je što njegov sav potencijal i glumački talent nije iskorišten kroz cijeli film, već je isti briljirao tek u drugoj polovici samoga filma.
 
Trag života je svakako film vrijedan gledanja i vaše pažnje.
Također ovo je jedan od rijetkih filmova za kojeg se iskreno nadam da će dobiti i svoj nastavak, jer isti to jednostavno 'traži'.