Naziv filma: Doctor Sleep (2019.)
Datum: 31.10.2019.
Redatelj: Mike Flanagan
Scenaristi: Stephen King, Mike Flanagan
Radnja: Doktor Sleep, odnosno dječak Danny Torrance iz Isijavanja, u ovom je filmu četrdesetogodišnjak koji pati od istih demona, alkoholizma i nasilja koji su opsjedali i njegovog oca.
Torrence počinje koristiti svoj dar kako bi komunicirao s umirućima u lokalnom hospicijskom centru, a njegova priča doživljava zaokret nakon što upozna mladu djevojku koja također ima “sjajne” moći.
Zemlja: SAD
Trajanje: 2h 32min
  • Naša ocjena: 9/10
    • IMDB ocjena7.9/10
RECENZIJA:
 
Nakon dužeg izbivanja, što zbog obaveza, što zbog zasićenosti koje kakvim filmovima, vidjevši trailer za Doctor Sleep, pomislio sam da bi bilo dobro da napokon nakon dužeg vremena svi zajedno dobijemo priliku pogledati kvalitetan i dobar horor film. Složit ćete se sa mnom da kvalitetne filmove unazad godinu dana možemo nabrojati na ruke jedne ruke. Mimo toga, ne volim kada neki film i prije same premijere dobije epitet 'top filma', ili filma koji morate pogledati, jer to najčešće bude znak da ćete se razočarati i prije samog gledanja, a da ne pričam o dojmu poslije istoga, ako isti naravno razočara.
 
Je l' 'Doctor Sleep' jedan od takvih filmova? - na moju sreću i sreću svih filmofila koji su čekali kvalitetan film, nije. Apsolutno ne. Pravi filmski dragulj, koji se očito brusio godinama, prije par dana ugledao je svjetlo dana, a ako ga još niste pogledali ili čekate da vam netko da dobar razlog da odete u kino i pogledati, onda je sada stvarno prilika. S druge strane, ako i niste neki horor fan i niste upoznati s poviješću Kingovih romana i priča, skoro je pa nemoguće da barem jednom niste naletjeli na trailer filma 'Isijavanje'; filma koji je do dan danas ostavio neizbrisiv trag u filmskom svijetu.
 
 
Stephen King je istoimenu knjigu 'Doctor Sleep' objavio 2013. godine, ali kao i svaka dobra knjiga, njezina adaptacija svaki put ode u suprotnom smjeru i sve bude nekako mlako i usudio bih se reći jadno i upravo je to razlog zašto u većini slučajeva filmska adaptacija dobrih knjiga, bude veliki flop i svojevrsna zamka za mnoge filmaše. Knjiga koja je ležala na policama knjižara i oduševljavala čitaoce diljem svijeta, napokon je došla u ruke, jednom od najkvalitetnijih redatelja današnjice, Mike Flanaganu, koji je skupio hrabrosti i uz veliku pomoć samoga Kinga, odlučio da je ipak vrijeme da publika dobije adaptaciju iste. Na našu sreću, adaptaciju koju sada prozivaju nevjerojatnom i jednom od najboljih adaptacija Stephena Kinga.
 
Flanagan je bio dovoljno inteligentan da je znao da je sama ideja o filmu mač s dvije oštrice. Vi ne snimate samo film, vi dirate nešto sveto ljubiteljima filmova, a to je sva ona količina ljubavi koja postoji za svaki Kubrickov film i ti isti ljubitelji i publika, oni ne žele vjernost na filmskom platnu, oni to zahtijevaju. I baš zbog tog velikog pritiska, Warner Bros koji stoji iza samog filma, znao je da s ovime ne smije riskirati i da je najbolje da se u taj projekt upuste samo ako kormilo prepuste nekome iskusnom i rekli bi normalnom filmašu koji zna što publika želi vidjeti. Naravno, tu je odluka pala na gore spomenutoga Mikea, koji je u produkciju ušao, ne samo kao redatelj, već se u istu upustio i kao spisatelj, jer u krajnjem slučaju scenarij je taj koji vas mora držati prikovanim uz ekran od početka do kraja filma, a činjenica da je u tome uspio, samo pridonosi na kvaliteti samoga filma.
 
 
Doctor Sleep, savršeno se stapa s dijelovima Kubricka i Kinga i iako sliči Isijavanju, sam film djeluje kao proširena priča i slika svijeta, kroz oči odrasloga Dana Torrancea. Prekrasno vjerna adaptacija koja također donosi uspješne promjene koje vjerno poboljšavaju izvorni materijal, a cijela priča ispričana je slojevito, ali vrlo jasno, ne odskakujući od svoga izvora. Kako ne bi previše spojlao samu radnju, jer čar iste je pratiti i otkrivati istu slojevito, baš na način na koji je to zamislio sam Flanagan, reći ću samo da se ista vrti oko Dana gdje  na samom početku pratimo njegov život i događaje koji se događaju nakon događaja u Isijavanju. Dan je sada odrasla osoba, a njegova sklonost alkoholizmu i bijesu, ne pomažu tome da ustane na noge i postane savjesna osoba, već se cijelo vrijeme gubi u svijetu stvarnosti i događaja koji su ga obilježili.
 
Nakon što dotakne dno, seli se u mali gradić New Hampshire, gdje počinje obnavljati svoj život zahvaljujući pomoći prijatelja Billya i njegove grupe anonimnih alkoholičara. To je mjesto na kojem se psihički povezuje s Abrom, mladom djevojkom, koja udaljena nekoliko gradova od njega, sjaji čak i jače od njega samoga. I kada se pomisli da su stvari sjele na svoje mjesto, sve se počinje raspadati kada Abra slučajno privuče pozornost Pravoga čvora, skupine 'nemrtvih', predvođenih Rose The Hat, vođom same grupe koja se hrani onima koji sjaje i koji izvlače iz ljudi najveći strah, kojim se oni nemilosrdno hrane i udišu kao paru. Kada se Abra nađe u velikoj opasnosti, Dan je prisiljen suočiti se sa svojom traumom i prigrliti snagu koju je cijelog života proveo suzbijajući.
Ovako ukratko ispričano, priča zvuči kompleksno i komplicirano, ali gledajući sam film, sve sjeda na svoje mjesto i sama radnja iz minute u minutu uvlači vas sve više u taj svijet Isijavanja; svijet u kojem ne smijete sijati, ako želite ostati živi.
 
Baš zbog takve radnje i zbog vidljivog sukoba na putu Kinga i Kubricka, nekako je čarobno vidjeti što je Mike Flanagan ovdje učinio i kako je na poseban način stvorio odličan komad za kino platna, komad koji će držati vašu pažnju i zanimanje, pa čak izazvati brigu za sudbinu spomenutih likova, jer karakterizacija istih je jako dobro napravljena i svaki lik upoznajete dosta duboko i slojevito, što je i najvažnije. Ono što je ipak najvažnije je ipak ta realnost, koja nam donosi priču koja se uklapa u današnjicu i koja savršeno pleše između fantastične i realistične psihološke drame, a upravo se ta granica kroz cijeli film naglašava.
 
Sa stajališta ljubitelja kvalitetnih i dobrih filmova, Doctor Sleep nudi zadivljujuće i inteligentno pripovijedanje, zapanjujuće fotografije, fenomenalnu glumu i jedan od najupečatljivijih nastavaka. Kratko rečeno, ovo je stvarno nevjerojatno postignuće i jedna od najboljih Kingovih adaptacija i upravo zato, umjesto savršene simetrije i jumpova koji će vas uplašiti, ovdje imamo savršenu ispričanu priču koja će vas na dva i pol sata uvući u svijet Isijavanja koje se neće ugasiti sve do kraja samoga filma.