Kao što znate (ili bi kao pravi horor fanovi trebali znati), bliži se Noć vještica ili popularnijeg naziva Halloween.

Halloween je kroz godine stekao kultni status među horor žanrom i slobodno ga možemo i opisati kao najveći blagdan horor franšize. Velik broj ljudi ne zna zašto se baš taj dan naziva Noć vještica i odakle uopće potječe legenda o Halloweenu.

1. studenog je dan Svih svetih, a Halloween se obilježava dan prije, samim time po tome je ovo obilježavanje i dobilo ime. Naime, riječ Halloween potječe od engleskoga naziva "All Hallows Eve", što označava večer prije dana Svih svetih.

Naravno običaji samoga dana sežu još dalje i to u vrijeme starih Kelta. U 5. stoljeću prije Krista Keltima je ljeto završavalo 31. listopada i počinjala je nova godina tj. slavio se Samhain. Prema legendi na taj dan su se na zemlju vraćali duhovi umrlih u protekloj godini i tražili tijela koja bi mogli zaposjesti za iduću godinu jer im je to bila jedina šansa da uđu u zagrobni život.

Prema njihovom vjerovanju na dan Samhaina su prestajali vrijediti svi prirodni i vremenski zakoni kako bi omogućili ulazak duhova u svijet živih. Razumljivo je da nitko nije želio biti zaposjednut, stoga su gasili vatre u kućama kako bi ih učinili hladnim i nepoželjnim, a oni sami su se oblačili u različite demonske kostime i dizali veliku buku oko kuća uvjereni da će na taj način otjerati duhove. Neki izvori čak tvrde da su na lomačama palili one za koje su sumnjali da su zaposjednuti i na taj način su opominjali duhove da ne ulaze u tijela drugih ljudi. Ove običaje su nakon njih naslijedili Rimljani i u 1. stoljeću je Samhain bio uključen u sve tradicionalne Rimske proslave koje su se odvijala u listopadu.

Kako je vjerovanje u duhove s vremenom oslabjelo, običaj presvlačenja u duhove, vukodlake i vještice je zauzeo samo običajnu ulogu, te običaje se u Ameriku donijeli Irci oko 1840.-ih i od onda dobivaju na popularnosti.
Za "Trick-or-treating" običaj se vjeruje da nema veze s Keltskom tradicijom, nego sa Europskim običajima iz 9. stoljeća kad u vjernici na dan poslije Svih svetih (2.11) obilazili svoje mjesta i tražili "Dušni kolač", napravljen od četvrtastih komada kruha sa grožđicama, u zamjenu za koji su molili za duše pokojnih iz te obitelji. U to vrijeme se vjerovalo da samo pomoću molitvi duše mogu naći put do raja.

Dok priča o Jack-o-lanternu potječe iz irskog folklora. Prema predaji, Jack koji je bio na glasu kao pijanica i lupež, izazvao je Vraga da se popne na drvo nakon čega je u koru usjekao križ, zbog kojeg Vrag više nije mogao sići i jack je obećao da će ga spustiti dolje ako mu On više neće pometati zamke. Prema prići nakon što je
Jack umro bio mu je zabranjen ulazak u raj (zbog udruživanja s Vragom), ali nije smio ni u pakao (zato što je prevario Vraga) i umjesto toga je dobio svijetlo koje se nalazilo u izdubljenoj bundevi da si osvjetljava put kroz mrak.

I tako ovaj običaj koji je po nekima najdraži Sotonistički praznik nije nastao na vjerovanju u zlo kako neki tvrde. Danas čak i mnoge Crkve priređuju Halloween partye ili pravljenje lampiona iz bundeva za najmlađe, a ovaj dan je sam po sebi onoliko zao koliko ga vi zlim učinite.

Kako ne bi pisali nešto što već niste mogli i pročitati sami, a donijeli smo vam samo pisane običaje i "teoriju", za tekst zahvaljujemo izvoru, a vama donosimo preporuke za filmove koje bi mogli pogledati na sam Halloween!

Preporuke

Halloween / Noć vještica (1978)

Drag me to Hell / Odvuci me u pakao

I Spit on Your Grave / Pljunem ti na grob

... za više filmova, prođite kroz naše stranice, pročitajte recenzije i nađite nešto za sebe!

Idi na vrh