Legendarni majstor horora, najpoznatiji po filmovima 'Vrisak', 'A Nightmare on Elm Street / Strava u ulici Brijestova, originalnog dijela 'Brda imaju oči' iz 1977. godine, nakon borbe s zloćudnom bolesti preminuo je u 77. godini života.
Za Cravena malo tko u svijetu filma nije imao samo riječi hvale. Bio je i ostao legenda filma, posebno horor žanra kojem je posvetio najveći dio svoga života. Većina ga je opisivala kao najpoznatijeg redatelja prošlih desetljeća, koji je uspio filmove bazirane na serijskim ubojicama plasirati u kino dvorane i od njih napraviti mega uspjeh.
Recimo, gore spomenuti 'Vrisak' danas je najzaslužniji za popularnost teen horor filmova, a to najviše može zahvaliti scenariju koji je u isto vrijeme parodirao i veličao sam horor žanr.
Nakon toga 'Vrisak' je postao najunosniji horor film 1996. godine i zaradio ogromane iznose na samim blagajnama.
 
Osim uspjeha filma 'Vrisak', Craven se proslavio i odličnim horor/trilerom 'The Last House on the Left / Posljednja kuća nalijevo (1972.).
 
Na iznenađenje svih 1999. godine nakratko izlazi iz horor žanra s dramom 'Music of the Heart', za koju je svjetski poznata Meryl Streep dobila Oscara, dok je 2006. godine režirao "Paris, je t'aime". 2005. godina je godina njegovog povratka u matični žanr s hororom 'Red Eye', 2010. "My Soul To Take", a 2011. izdaje četvrti nastavak 'Vriska'.
 
Zanimljivost vezana uz horor 'Strava u ulici Brijestova' - Ideju za danas kultni filmski serijal dobio je živeći pored groblja u ulici istog imena u Clevelandu, a pet nastavaka tog filma na svojevrstan je način obilježilo svoj filmski žanr 80-ih godina.
 
Craven je rođen 1939. godine u Clevelandu, a odrastao u strogoj baptističkoj obitelji. Diplomirao je filozofiju i pisanje na Sveučilištu Johns Hopkins. Kratko je podučavao na fakultetu prije nego što je akademski svijet napustio za svijet filma u kojem se jako brzo ustoličio kao autor koji stvara stravične filmove s pitanjima o prirodi svakodnevice. Ipak, 2009. godine u intervjuu je kazao da je njegovo usmjeravanje u horore bilo "puka slučajnost", kad su mu nakon što je snimio prvi film, "Posljednja kuća nalijevo, prišli financijeri koji su htjeli da snimi stravični "drive-in" film.
 
Wes, hvala za sve! Počivao u miru!
....
Idi na vrh