Svi ljubitelji Kingovih romana mogu još jedanput uprijeti prstom u njegov novi roman i reći “Ecce liber!”. Još jednom King se našao korak ispred svih i iskoristio svakodnevno da bi prokazao jezivo. Mobiteli nas okružuju sa svih strana, postali su nezaobilazan zajednički nazivnik današnjice i čini se da nemaju namjere nestati. Zato se King pobrinuo da u njegovu novom romanu nestanemo mi – ljudska rasa.

 U jednom danu preko mobitelske mreže neobjašnjivi virus učinit će sve one koji se posluže mobitelom ludim – ili će ih natjerati da se ubiju. Samo onaj mali postotak populacije koji ne posjeduje mobitel, ili je imao sreću da im je upravo iscurila baterija, preživjet će kataklizmu globalnih razmjera. Clayton Riddell, mladi crtač stripova, upravo je prodao svoj autorski projekt jednoj od najvećih izdavačkih kuća, Dark Horse, kada je Impuls počeo svoj ubojiti pohod. U prvim satima užasa Clayton će pokušati naći put kući iz poludjelog Bostona gdje svatko ubija svakog, do gradića u Novoj Engleskoj gdje su njegova žena i sinčić možda preživjeli opću ludnicu.
 

Tijekom njegova puta kroz poharanu Ameriku Clayton i mali broj preživjelih koji su mu se pridružili pokušat će nemoguće – uzvratiti udarac mobitelcima!
Svaki Kingov roman popne se do prvog mjesta bestseller lista, pa ni Mobitel nije bio izuzetak. Sa svakom novom knjigom King i nakon više od četrdeset uzastopnih uspješnica uspijeva iznenaditi svoje čitatelje, i s pravom se pitate gdje je kraj toj najuspješnijoj književnoj seriji čovjeka koji je sam samcat ponovno izmislio žanr horora. Iskreno se nadamo da taj kraj još dugo neće doći.

U dobu moderne tehnologije izlazak 'Mobitela' je bio odličan potez slavnoga Kinga. Doduše, znajući da su njegovi romani i prije samog Mobitela postizali neviđene uspjehe, bilo je za očekivati da nas iza zanimljivoga naziv čeka prava horor poslastica. I zbilja, 'Mobitel' je odlično horor štivo, koje na osebujan način donosi pogled na modernu tehnologiju i na one njezine negativne strane koje u većini slučajeva jako teško vidimo. Kroz nekoliko likova koje je King uveo u ovu, ne baš realnu, a opet jezivu priču, ispričan je odličan scenarij moderne apokalipse.
Gledajući koncept same knjige i radnje koja je prožeta od prve rečenice, on je istovremeno jako genijalan, dok je s druge strane zastrašujući.
Radnja prati neobjašnjivi virus koji se krene velikom brzinom prenositi preko mobilne mreže. Posljedica samog virusa je za vlasnike mobitela i više nego pogubna. Naime, kada dobiju virus oni polude i na kraju se ubiju.
Veliku prednost ispred zaraženih ima mala popoulacija ljudi koji ne posjedunu mobitel i upravo se cijela radnja bazira na tu malu skupinu. Gledajući i danas, znamo da je jako, jako mali broj takvih ljudi.
Usvari, radnja postaje zanimmljiva kada nastane borba između zaraženih i oni nezaraženih. Priča doduše na mahove podsjeća na zombije i sl. priče, samo što je u ovom slučaju razlog njihovog ludila puno drukčiji od onoga na što smo navikli do sada.
 
Bitno je za spomenuti da je 'Mobitel' postigao ogroman uspjeh i veliku čitanost, što na popularnost samoga Kinga ni ne čudi. Zanimljiva činjenica oko Kinga je i ta, da on živi i radi u državi Maine i ne posjeduje mobitel.
 
Izvor: Algoritam naklada.