Ne znam kako Vama, no nama je ova godina prebrzo proletjela. Kao da smo jučer pisali preporuku filmova koje bi trebali pogledati na sam Halloween, ili po naški, Noć vještica. Iako ste možda primjetili da se te liste iz godine u godinu i ne razlikuju nešto previše, pošto se uvijek  tu nađu legendarni horori poput istoimenog Halloweena, ili se ubaci opće poznati Freddy koji začini horor menu za obilježavanje same večeri.
Ovoga puta donosimo vam listu ne 10, već 13 filmova koji bi se svakako trebali naći na vašoj horor play listi. Većinu ste vjerojatno i gledali, no dobar film nikad nije loše pogledati i nekoliko puta.
 
Uz to, odlučili smo Vas uključiti u kreiranje liste i samim time nagraditi. Prvo mjesto same liste ostavljeno je prazno. Na vama je da otkrijete koji se film krije na broju 1 i na taj si način osigurate vrijedan poklon. O kojoj se nagradi radi, saznat ćete na vrijeme. Na vama je da malo razmislite i probate pogoditi.
 
Pa krenimo.
 

13. House of 1000 Corpses (2003)

 
Zašto se film našao na našoj Halloween listi?
Dovoljno je reći da iza samog filma stoji legendarni Rob Zombie, a ljubitelji slavnog horor redatelja u većinu lista uvrstit će i ovaj horor.
Radnja prati dva mlada para u potrazi za legendarnim Dr. Satani, mitskim karakterom, a smještena je u ruralnom dijelu Texasa u 1970. godini. Kada pronađu kuću, dobivaju i više nego što su tražili.
Nama dovoljno zanimljiv i kvalitetan da ga ubacimo na 13. mjesto naše liste.
 
 

12. Sleepy Hollow (1999)

 
Zašto se našao na našoj Halloween listi?
Intrigantna i jeziva priča koja prati ovaj film svakako je nešto drukčije u odnosu na slične filmove horor žanra, te je samim time i razlog da se film nađe na listi. Ako dodate da iza filma stoji slavni Tim Burton, navoditi druge razloge nema potrebe.
 
 

11. Halloween (1978)

 Zašto se našao na našoj Halloween listi?
Halloween lista jednostavno ne može proći bez filma koji je obilježio horor žanra, ali i slasher kategoriju pogotovo. Kritika ga mazi sve ove godine, a iz godine u godinu dobiva na rejtingu kao da je jučer ugledao filmska platna. Naravno, ima tu dosta remakeova koji isto tako nisu za baciti, ali legendarni Halloween iz 1978. svakako zaslužuje da ga se uvrsti na listu preporuka iz godine u godinu.
 
 

10. The Amityville Horror (1979)

 
Zašto se našao na našoj Halloween listi?
Kreirati listu bez Amityville dodira bilo bi isto kao praviti salatu bez octa. Čudna usporedba, no shvatili ste. Kada je izašao 1979. godine napravio je pravi odskok od sličnih filmova u horor žanru. A kada znate da se sam film snimao po istinitim događajima, sam filmski uradak dobije jednu posebnu notu straha.
Uz originalni film iz 1979., postoji i remake iz 2005. godine, koji je isto tako i više nego gledljiv.
 

 

9. ‘A Tale of Two Sisters’ (2003)

 
Zašto se našao na našoj Halloween listi?
Priča o dvije sestre je jedan dosta čudan, ali vrlo zanimljiv film, s još zanimljivijim obratima. Kako ne bi previše otkrivali radnju, ostavljamo vam da ga pogledate i otkrijete sami. Iako postoji i američka verzija pod nazivom 'Nepozvani', ova Korejska je daleko strašnija i kvalitetnija.
 
 

8. ‘The Hills Have Eyes’ (2006)

 
Zašto se našao na našoj Halloween listi?
Našao se jer ni jedna lista ne može proći bez mutiranih monstruma kakvi se pojavljuju u Brdima. Izašao 2006. godine, pokupio je odlične kritike, ali i pohvale samih ljubitelja žanra. Ako volite 'manijake i ekipu' koji od običnih kampera prave lovinu, ovo je odličan izbor za vas. Osim toga, nakon pogledanog, svakako se bacite i na drugi dio ove brdske sage.
 
 

7. ‘The Descent’ (2005)

 
Zašto se našao na našoj Halloween listi?
Našao se jer nas je oduševio. Kratko i jasno. Špilja straha, užasa ili koji mu god naziv dali, je odličan horor film, koji samo dokazuje da nisu svi filmovi nešto modernije proizvodnje 'šrot' koji treba zaobilaziti u širokome luku. Descent ima sve ono što odličan horor film mora imati; atmosferu, odliče efekte, kvalitetne glumce i još bolju priču. Uz to postoji i nastavak, koji također pogledajte, ako već niste.
 
 

6. ‘Nightmare on Elm Street’ (1984)

 
Zašto se našao na našoj Halloween listi?
Bez puno objašnjavanja, za ovaj horor čuli ste vjerojatno svi. Film koji je velikim dijelom obilježio sam žanr jednostavno mora biti i dio ovakve jedne liste. Koliko je samo noćnih mora uzrokovao legendarni Kruger, svakako je razlog da ga pogledate još jednom, ili svakih par godina. On to jednostavno zaslužuje.
 
 

5. ‘The Mist’ (2007)

 
Zašto se našao na našoj Halloween listi?
Iako mu sam naziv i ne djeluje nešto pretjerano zastrašujuće, on to ipak je. Iako smo se malo predomišljali koga staviti na peto mjesto same liste, vjerujemo da Magla, unatoč mladoj godini nastanka, ipak svojom jezivom atmosferom to zaslužuje. Uz obilje odličnih likova, sama atmosfera je najbolji faktor, zbog koje ga svi svrstavaju na raznorazne liste. Ljubitelji horor žanra gotive ovaj filmski uradak, a mi ga svakako preporučamo.
 
 

4. ‘The Texas Chainsaw Massacre’ (1974)

 
Zašto se našao na našoj Halloween listi?
Ok, odlučili ste se sastaviti listu horor prijedloga i preporuka i ne želite uvrstiti Teksaški masakr? Nemoguće, zar ne? Od 1974. kada je izašao dobio je nekoliko remakova i nastavaka, no samo je jedan pravi i zastrašujuć. Priča koja prati luđaka, kojem nije nimalo strano mučiti i nasjeckati čovjeka u nekoliko poteza i to više ni manje, nego motornom pilom, na prvi gledanje osvojila je istinske ljubitelje horor žanra.
 

 

3. The Exorcist’ (1973)

 
Zašto se našao na našoj Halloween listi?
Treće mjesto zauzeo je film koji je uz nekolicinu gore navedenih stvorio jedan podžanr horor filmova. Istjerivanje demona, pa i sam spomen na demone, postao je prva asocijacija mnogih ljubitelja horora, što je dovoljan razlog da opravda svoje treće mjesto. Isto tako, ovaj dio razlog je mnogim remakovima, koji su isto tako gledljivi i preporučljivi, no samo jedan je pravi.
 
 

2. 28 Days Later (2002.) / 28 Weeks Later (2007.)

 
Zašto se našao na našoj Halloween listi?
Zato što slovi za jedan od najboljih novijih filmova o zombijima. I vjerujte, on to doista i je. '28 dana kasnije', svoju uspješnost može zahvaliti odličnom pristupu, koji je orginalan, a klasičnu tematiku filmova o zombijima, podigao je na jedan bolji i viši nivo. Bez uporenih zombija koji se jedva kreću, ovaj nastavak donosi pravu dinamiku, prejezivu atmosferu i još bolju horor priču.
 
No, kako se nismo mogli odlučiti koji film staviti na drugo mjesto, pošto postoji i nastavak pod nazivom '28 tjedana poslije', koji isto tako odličan, odlučili smo da njih dvoje ravnopravno mogu podijeliti drugo mjesto. Preporuka također.
 
 

1. O kojem se filmu radi? - nagradna igra

 
Broj 1:
 

The Thing (1982) / The Thing (2011)

Zašto se našao na našoj Halloween listi?
Zbog svoje odlične horor atmosfere koja prati cijeli film. Jako dobrog i zanimljivog scenarija i još bolje misterije. Uz to, za razliku od mnogih remakeova koji se snimaju, remake ovoga filma iz 2011. godine, zadržao je kvalitetu originala iz 1982.g. što je veliki plus i dodatan razlog za gledanje. Ako do sada niste pogledali The Thing, zbilja je vrijeme da ga pogledate i maknete s liste apsolutnih preporuka.
 
 
 
 
Prvo mjesto ostavljamo vama da otkrijete kroz našu novu nagradnu igru. Onoga tko prvi otkrije o kojem se filmu radi posebno ćemo nagraditi. Nemate što čekati, dajte svoj prijedlog i sudjelujte već sada.Svoje prijedloge ostavljajte u komentarima članka nagradne igre, ili na facebook stranici na posebno označenom statusu.
Sretno.
 

Članak nagradne igre nalazi se ovdje: Halloween - nagradna igra