Među domorocima Skull Islanda postoji legenda o strašnom Sumatranskom štakoro-majmunu koji ima sposobnost zombificiranja svake osobe koja ima nesreću da je ugrize. To prokletstvo će vrlo zorno osjetiti Lionel Cosgrove (Timothy Balme) nakon posjeta lokalnom zološkom vrtu gdje je smješten gore spomenuti štakoro-majmun. Mladićeva ljubav spram svoje posesivne majke i lijepe susjede Paquite će doći na kušnju i morat će se poslužiti svim svojim sposobnostima kako bi ih spasio. Također, mnogobrojni sati rukovanja kosilicom će se pokazati kao vrijedno iskustvo i neće ostati nezapaženi.

Recenzija:

„Braindead“ je treći dugometražni film (danas) velikog Petera Jacksona. Mnogobrojni ljubitelji Gospodara Prstenova, King Konga i Hobita kao i sporadični gledatelji njegovih djela su većinom neupoznati s Jacksonovim ranim uradcima; od bizarne sf horor komedije „Bad Taste“, preko uvrnute lutkarske eskapade poznate kao „Meet the Feebles“ i na koncu splatter horor komedije „Braindead“, znane i kao „Dead Alive“.

Da je Jackson svestran redatelj pokazuje i ovaj roller coaster od filma! S vrlo malenim budžetom ali gomilom dobrih ideja ostvaren je vrhunac over-the-top gore fest horora koje mnogobrojni fanovi proglašavaju kao najkrvaviji film ikad snimljen. Čak i danas, više od 20 godina nakon izlaska! Ipak, treba imati na umu da je ovo prvenstveno komedija i da sve izlučevine, posjekotine, iznutrice i udovi izgledaju trashy i umjetno, te stoga o nekoj jezi, strahu ili brutalnosti ne možemo govoriti. No, s obzirom da „Braindead“ sam sebe ne uzima ozbiljno (počevši od samog naslova!) na to treba gledati kao odliku i uspjeh filma. Tome u prilog govori i činjenica da je 300 litara (!) boje potrošeno samo u finalnim scenama a da ne govorimo o ostalim rekvizitima koji nisu preživjeli snimanje. Ipak, zgodno je napomenuti da niti jedna životinja nije ozlijeđena u produkciji; jedini nastradali je Sumatranski štakoro-majmun.

Uvrnuti smisao za humor je ponajviše vezan upravo uz prethodno spomenuti gore, tako da se neće dopasti ljubiteljima Monty Pythona ili ne daj Bože, Adama Sandlera. Dobar želudac je također preduvjet za gledanje ovog Jacksonovog djela o čemu svjedoči i jedno razdoblje u kojemu su uz svaki posuđeni „Braindead“ djelili besplatne vrećice za povraćanje.

O nekoj smislenoj fabuli ovdje nema ni riječi, iako je navodno scenarij za film u potpunosti ekraniziran bez izostavljanja „nepotrebnih“ djelova. Gluma je također karikirana i relativno pretjerana no upravo kao takva se fantastično uklapa u ostatak filma. Uostalom, likovi i priča su tu tek kao podloga Jacksonovoj dječijoj fantaziji koja je ovdje prikazana bez skrupula i ustručavanja, u svoj svojoj krvavoj raskoši! Njegova suradnja sa Sinclairom je u potpunosti plod ljubavi, oslobođena žanrovskih okvira i očekivanja filmske kritike.

Govoriti o „Braindeadu“ a ne spomenuti legendarnog oca McGrudera i njegov „I kick ass for the Lord“ one-liner je blasfemija, što je uostalom i ne dati priliku i pogledati ovo urnebesno i vrhunsko ostvarenje! Ipak, siguran sam da se neće svidjeti svakome niti je prikladno svačijem ukusu, te bih stoga itekako preporučio gledanje trailera i/ili nekih isječaka na netu. U konačnici, mislim da je „Braindead“ film koji ili zdušno volite ili ga pak ne možete podnijeti, no definitivno mu treba dati priliku!