Naziv filma: The Blair Witch Project (1999.)
Datum: 30.7.1999.
Redatelj: Daniel Myrick, Eduardo Sánchez
Scenaristi: Daniel Myrick, Eduardo Sánchez
Uloge: Heather Donahue, Michael C. Williams
Radnja: Troje mladih filmaša Heather, Joshua i Michael zapute se u šumu Black Hills, kako bi snimili projekt o vještici iz Blaira. Prema legendi vještica otima malu djecu, koja nikada više ne budu pronađena. Trojac odmah po dolasku nestaje, a godinu dana nakon njihovog nestanka, nađen je njihov snimljeni materijal, koji svjedoči strašnim događajima koji su im se dogodili.
Zemlja: SAD
Trajanje: 81min
IMDb ocjena: 6.4
Naša ocjena: 7.0/10 
 
Recenzija:

Odmah na početku da spomenemo da je ovo jedan od najuspješnijih filmskih projekata unazad 20 godina. U sam projekt je uloženo oko 10 tisuća dolara, što je oko 50 tisuća kuna, a film je zaradio okruglih 250 milijuna dolara - gledano našom valutom oko milijardu i 200 milijuna kuna. Vjerujem da ćete se složiti s nama da je ovo ogromna zarada za film koji se snimao samo osam dana. Najuspješniji film nezavisne produkcije dan danas izaziva brojne rasprave i polemike. S jedne strane imamo mnogobrojne fanove samog projekta, koji su "prihvatili" film kao zbilju, a malo je onih koji vjeruju da je film čista fikcija proizašla iz nečije mašte.

Kada je došao na filmska platna, toliko je "zaludio" stanovnike gradića koji se spominje u filmu, da je strah od vještice bio prisutan kod svakog drugog stanovnika, a neki su se bojali do te mjere da su čupali znakove koji bi upućivali prema mjestu gdje je vještica otkrivena, kao mjeru opreza ili kao suvenir.

Kao uvijek do sada, mockumentary stil se pokazao kao dobitna kombinacija za ovakav jedan projekt, a troje glavnih glumaca realno je prikazalo strah od neviđenog, strah koji su uspješno prenijeli na gledatelje.

Odlična napeta atmosfera, scene od kojih ćete se sigurno naježiti i izvrstan scenarij, samo su neki od razloga zašto je ovaj film "must have"  horor žanra. Hoćete li vjerovati u samu istinitost priče je naravno na vama, mi vjerujemo, vi?