1980-1989

 • A Nightmare on Elm Street / Strava u ulici Brijestova  Jedan od kultnih horora svih vremena, u vrijeme kada je izašao ostavio je najdublji trag u horor žanru, trag koji rijetko koji horor film može ostaviti.
  Sam sinonim za horore, upravo je negativac Freddy Krueger, a njegova naoštrena rukavica koja ubija u snovima postala je pravi horor fenomen.
   
  Gledajući svakim danom sve modernije horor filmove, pravi horor fan ostane zatečen klišejima i bezveznom radnjom.
  Gdje su nestali pravi horor filmovi poput Strave u ulici Brijestova, pitamo se svaki put kada pogledamo jedan takav film. Horor žanr, nažalost postao je sinonim za svakojake kolibe u šumi, hostele i slične filmove koji svoje temelje nalaze u hektolitrima krvi, koja je postala glavno obilježje horor filma 21. stoljeća.
 • Children of the Corn / Djeca kukuruza (1984.)

  Naziv filma: Children of the Corn / Djeca kukuruza (1984.)
  Datum: 9.4.1984.
  Redatelj: Fritz Kiersch
  Scenaristi: Stephen King (priča), George Goldsmith (scenarij)
  Uloge: Peter Horton, Linda Hamilton, R.G. Armstrong
  Radnja: Dvanaestogodišnji svećenik dolazi u gradić okružen beskrajnim poljima kukuruza. On naredi djeci da poubijaju sve odrasle kako bi njihovom krvlju natopili kukuruz. Djeca se ne smiju igrati, pjevati, niti igrati, i na svoj osamnaesti rođendan moraju biti žrtvovana kukuruzu. Neka djeca pokušavaju pobjeći, ali krvožedni Malachai ih sve stiže.
  Zemlja: SAD
  Trajanje: 92 min
  IMDb ocjena: 5.6
  Naša ocjena: 5.0/10 
 • Dead & Buried / Živi Mrtvaci (1981)

  deadandburied span

  Filmovi sa zombijima kao pokretačima radnje već su stvarno otišli u potpunu bezidejnost, s tek povremenim bljeskovima nečeg iole zanimljivog. Kad ste pogledali posljednji zombi flick u kojem ne postoji grupa preživjelih, koji su, narafski, u okruženju, i koji kreću u posljednji juuuuriiššššš kako bi se domogli neke zamišljene sigurne lokacije? Nije ni deda Romero pomogao svojim mlaćenjem već odavno krepanog konja sve nebulaznijim nastavcima svoje nekad tako jako dobre “trilogije”. Zombiji su out, priznali mi to ili ne, ali jednom davno, u neka malo drugačija vremena, bili su jako zanimljiv materijal za filmove. Imam jedan zaboravljeni naslov za vas, pravi slatkiš, nije baš uobičajeni zombi flick, ali ima nekih svojih trenutaka koji ga ne samo izdvajaju iz gomile sličnih već ga prebacuju u zasebnu kategoriju. O čemu se radi?

 • Demons / Demoni (1985.)

  Naziv filma: Demons / Demoni (1985.)
  Datum: 30.5.1985.
  Redatelj: Lamberto Bava
  Scenaristi: Dardano Sacchetti
  Uloge: Urbano Barberini, Natasha Hovey, Karl Zinny
  RadnjaDemoni su zaista jedan punokrvni predstavnik istih. Bizarne smrti u close up scenama? Prisutne. Gomile krvi i iznutrica? Double check. Odsustnost glume da im život ovisi od toga? Više nego prisutno. Ljepuškaste žene? Tu. Nepotrebna golotinja? Tu. 
  Zemlja: SAD
  Trajanje: 88 min
  IMDb ocjena: 6.7
  Naša ocjena: 6.5/10 
 • Halloween (1978) / Noć vještica

  Halloween je jedan od začetnika prave horor industrije. Ako odete nekoliko godina unaprijed, naići ćete na cijelu franšizu filmova koji su nastali upravo prema ovome predlošku. Michael Myers postao je zaštitni znak za horor žanr, dok je njegova maska postala pravo vizualno remek djelo.

 • John Carpenter's... - The Fog / Magla (1980)

  TheFogCover1

  Znate kako se dolazi do zanimljivih ideja? Slučajnošću. Jedan od najpoznatijih originalnih američkih horor filmova osamdesetih započinje svoj život u – Engleskoj. U trenutku kad mladi filmaš John Carpenter, zajedno s tadašnjom suradnicom Debrom Hill, radio ono što radi svaki drugi turist, obilazio Stonehenge, poznatu lokaciju prekrivao je oblak magle, prizor nije mogao proći bez da se postavi pitanje – što ako se netko s lošim namjerama nalazi unutar nje? Još dok je radio promociju svojeg Assault on Precinct 13, (što je zanimljiva stvar jer tada je već snimio i Halloween koji je tek započinjao svoj uspješni kino život) Carpenter i Debra Hill započinju rad na scenariju naslova koji će postati njihov sljedeći zajednički projekt, koristeći se prizorom magle kao osnovom radnje, nadopunjavajući ga stvarnim brodolomom koji se dogodio kod Južne Karoline (za koji se isto sumnjalo da je izazvan od strane stanovnika malog priobalnog gradića) kao glavnom pričom. No, nisu samo prizor magle i glasine o brodolomu bili inspiracija. Kako će vrijeme pokazati, Carpenter je oduvijek bio sklon „posuđivanju“ motiva iz filmova koji bi ga na neki način fascinirali te je i ovdje upotrijebljena premisa iz starog crno bijelog horor naslova, The Trollenberg Terror (1958), u kojem nezgodni posjetioci dolaze unutar – oblaka.

 • Night Shadows / Mutant (1984.)

  Naziv filma: Night Shadows / Mutant (1984.)
  Datum: 1.8.1984.
  Redatelj: John Cargos
  Scenaristi: Michael Jones
  RadnjaDva brata Josh i Mike odluče zajedno provesti dane odmora koji su pred njima, no nakon što se zakače sa lokalnim seljačinama i sa automobilom završe u jednom jarku, odlaze po pomoć u obližnji gradić. Nakon što stignu u gradić silom prilika moraju ostati preko noći, jer pomoć mogu potražiti tek ujutro, a tad kreću problemi. 
  Zemlja: SAD
  Trajanje: 99 min
  IMDb ocjena: 4.7
  Naša ocjena: 4.1/10 
 • Nomads / Nomadi (1986)

  Brosnan igra nekakvog znanstvenika koji vrijeme provodi po cijelom svijetu i promatra nomadska plemena. I rikne u prvoj minuti filma. To jednostavno ne mogu izbjeći reći i nije spoiler jer… stvarno se to dogodi. I već kad sam pomislio da je ovo čista navlakuša, da njega tu ni nema, stvari postanu zanimljive. Doktorica koja ga je primila počne viđati stvari iz Brosnanove perspektive te se vraćamo u rikverc i gledamo što se dogodilo da je on došao onako krvav da krepa na bolničkom stolu. Zanimljiv pristup, moram priznati. I što otkrijemo? Da je Brosnanu netko vandalizirao kuću i da je on skužio tek nekakav crni kombi. On ga potom pronađe, ali i grupu likova koji djeluju kao ulična banda. Skuživši da postoji obrazac u njihovu ponašanju koji mu je poznat kao znanstveniku, on ih počne pratiti, slikati i tako to sve dok se nešto ne dogodi. 

 • Pet Sematary / Groblje kućnih ljubimaca (1989.)

  Naziv filma: Pet Semetary / Groblje kućnih ljubimaca (1989.)
  Datum: 21.4.1989.
  Redatelj: Mary Lambert
  Scenaristi: Stephen King
  Uloge:Dale Midkiff, Denise Crosby, Fred Gwynne
  Radnja: Obitelj Creed doseljava u malo mjestašce u kojem Louis Creed dobiva posao kao lokalni liječnik. Jedina mana novog preseljenja je jako prometna cesta tik uz samu kuću. Kada im pogine mačak, na nagovor susjeda, pokapaju ga na indijskom groblju te ga vraćaju u život.
  Zemlja: SAD
  Trajanje: 103 min
  IMDb ocjena: 6.6
  Naša ocjena: 7.5/10 
 • Predator (1987)

  Jedan od najpopularnijih horor trilera devedesetih. Nastao po scenariju iz 1985., Predator je film koji je ostavio veliki trag u ova oba žanra. Radnja filma prati tim specijalnih snaga američke vojske u misliji oslobađanja talaca iz ruku lokalnih gerilaca iz đungle negdje u Centralnoj Americi. Ono što ne znaju ni jedni, ni drugi, je to da su svi oni lovina izvanzemaljskog stvorenja koje je došlo na Zemlju loviti naoružane pripadnike specijalnih jedinica kao svojevrsne trofeje.

 • Re-Animator (1985)

  Naziv filma: Re-Animator (1985.)
  Datum: 18.10.1985..
  Redatelj: Stuart Gordon
  Scenarist: Dennis Paoli, H.P. Lovecraft
  Uloge: Karen Gillan, Brenton Thwaites, Katee Sackhoff
  Radnja: Student medicine i njegova djevojka postaju umiješani u bizarne eksperimente koje provodi njihov novi misteriozni kolega i cimer, a riječ je o oživljavanju mrtvog tkiva. Kada se serum počeo koristiti na ljudima, stvari su totalno krenule naopako..
  Zemlja: SAD
  Trajanje:104 min.
  IMDb ocjena: 7.5
  Naša ocjena: 9/10
 • The Changeling (1980)

  TheChangeling

  Nisam neki zagriženi pobornik horor filmova, ne gledam nešto samo gledanja radi i jednostavno ne pišem o nečemu pisanja radi. Ali danas sam bio u nekom dobrom raspoloženju, pa da ponovim gradivo. I odmah zapišem riječ-dvije, kako to već ide. U današnje vrijeme horor filmovi koji za radnju koriste paranormalno, nadnaravno, duhove i ine nisu ništa novo, svako malo pojavi se neki naslov koji zaintrigira publiku (malo manje kritiku) i kad kažete “danas sam gledao nešto u vezi uklete kuće” jednstavno nema težinu kakvu je imalo prije 20-30 godina.

  Problem je sljedeći, stari horori, koliko god su bili dobri, toliko su bili i predvidljivi, gotovo statični i nisu se nešto posebno proslavljali (barem gledano s financijske strane) jer A) tu je uvijek bilo nekakvo masivno zdanje puno soba i prolaza, B) tu su uvijek bili jezivi zvukovi – početak i kraj priče. Ono između toga značilo je ostajanje na marginama žanra ili ulazak među velike dečke. Problem broj dva; moderni horori ne preživljavaju statičnost. Zamislite film s likom koji pola filma šeta po ogromnoj kućerini dok odzvanjaju čudi zvukovi – i da ništa ne doleti u kameru dobrih desetak minuta? Publika bi zaspala. Ono što želim reći, The Changeling je predstavnik stare škole (početno A i B) i postoji monstruzno velika mogućnost da se većini neće svidjeti radi visokog godišta (već kad smo iskreni, na prvo gledanje mi je bio zrno prestatičan) ali u njemu se neke stvari koje vrijede pažnje. Koje? U nastavku teksta…

 • The Entity (1981)

  ibvM2KzlTa5E5F

  Snimiti horor koji bi isključio grafičko nasilje nije jednostavan zadatak, za početak bi vam trebao intrigantan scenarij, zanimljiva radnja, ono nešto što bi djelovalo dovoljno jezivo samim zamišljanjem, par glumaca koji znaju dvije-tri o glumi te redatelj koji se neće povijati uobičajenim pravilima. Također, nije zgorega ako u sve to dodate kako se materijal koji snimate temelji na istinitim doživljajima jer stvarnost obično bude zanimljivija od fikcije. Paranormalne pojave, duhovi, posjete s mračne strane zagrobnog života oduvijek intrigiraju filmaše, rijetko koji se i odvaži pokazati stvar onakvima kakve jesu – nedorečene. Prva asocijacija kad se priča o neugodnim posjetima s druge strane svijetla mnogima odmah u sjećanje priziva kultni Poltergaist, ili recentne nastavke Paranormal Activity filmova, no ako se spustite malo više ispod radara, samo jednu godinu prije Poltergaista, mogli bi se saplesti o jedan zanimljivi naslov koji svoju medijsku eksponiraniju braću jede za doručak. Nije to toliko teška stvar, film je jednostavno bolji od njih, izravniji i realniji, čime se i postotak jeze podiže za par stupnjeva. Jednostavno se ne može pisati o ovom naslovu, a ne napraviti neke usporedbe s onima koji su u istom žanrovskom šablonu. Stoga, prvo priča.

 • The Evil Dead / Zla smrt (1981.)

  Naziv filma: Evil Dead / Zla smrt (1981.)
  Datum: 24.3.1981.
  Redatelj: Sam Raimi
  Scenaristi: Sam Raimi
  Uloge: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Richard DeManincor
  Radnja: Kada se petero prijatelja nađe u kolibi u obližnjoj šumi, zabava može početi. No, ubrzo nakon dolaska pronalaze Knigu mrtvih i snimku jednog arheologa. Neznajući što čine,  prizovu demone koji žive blizu same kolibe koji ih krenu opsjedati. 
  Zemlja
  Trajanje
  IMDb ocjena:
  Naša ocjena: 5.1/10 
 • The Shining (1980) / Isijavanje

  Jedan od najboljih psiholoških horor filmova osamdesetih, koji je uspio sve do danas ostati visoko na ljestvici najgledanijih horor filmova. Najveće zasluge za takav uspjeh idu legendarnom Kingu, ali i odličnome Nicholsonu.

  Jack je bivši alkoholičar koji dobije novo radno mjesto, čuvara praznoga hotela. Gleda na tu priliku kao na veliki korak za njega i njegovu obitelj, koju nedugo nakon što prihvati posao, preseli u hotel. Čudne stvari se počinju događati, a Jack polako počinje shvaćati da hotel i nije baš tako napušten.

 • Warning Sign / Znak upozorenja (1985.)

  Naziv filma: Warning Sign / Znak upozorenja (1985.)
  Datum: 23.8.1985.
  Redatelj: Hal Barwood
  Scenaristi: Hal Barwood
  Uloge: Sam Waterston, Kathleen Quinlan, Yaphet Kotto
  Radnja: U tajnom američkom laboratoriju za biolška istraživanja po imenu "Biotek", koji služi ujedno i kao centar za istraživanje agrokulture, zbog manje nesmotrene greške se događa katastrofa kad jedna od kapsula koja sadrži jako opasan virus bude razbijena. 
  Zemlja: SAD
  Trajanje: 99 min
  IMDb ocjena: 6.1
  Naša ocjena: 6.1/10