Jedan od najpopularnijih horor trilera devedesetih. Nastao po scenariju iz 1985., Predator je film koji je ostavio veliki trag u ova oba žanra. Radnja filma prati tim specijalnih snaga američke vojske u misliji oslobađanja talaca iz ruku lokalnih gerilaca iz đungle negdje u Centralnoj Americi. Ono što ne znaju ni jedni, ni drugi, je to da su svi oni lovina izvanzemaljskog stvorenja koje je došlo na Zemlju loviti naoružane pripadnike specijalnih jedinica kao svojevrsne trofeje.

Ono što je najkvalitetnije u ovome horor triler specijalu, su vizualni efekti samog stvorenja. Efekte je osmislio poznati Stan Winston i taj posao mu je donio još jednu vrijednu nominaciju za Oscara.

Film je bio vrlo isplativ jer je na uloženih 15 milijuna zaradio skoro 100, što samo govori o kvaliteti i zanimljivosti samoga filma.

Sama ekranizacija dobila je još dva nastavaka, 3 godine poslije drugi nastavak i desetljeće nakon toga treći nastavak. Najbolji nastavak po kvaliteti, je prvi nastavak u kojem glumi i A. Schwarznegger.