Naziv filma: The Descent: Part II / Špilja užasa 2 (2009.)
Datum: 2.10.2009.
Redatelj: Jon Harris
Scenaristi: James McCarthy
Uloge: Michael J. Reynolds, Shauna Macdonald, Jessika Williams
Radnja: Nakon što izađe na površinu i završi u bolnici, Sarah bude primorana zajedno s timom spasitelja vratiti se u špilju duboko ispod zemlje, kako bi se uvjerili da je preostali dio ekipe mrtav. Pamćenje joj se polako vraća, a nedugo nakon silaska duboko u rudnik, nailaze na mrtvu i unakaženu Sarinu prijateljicu.
Zemlja: SAD
Trajanje: 94 min
IMDb ocjena: 5.8
Naša ocjena: 7.0/10 
 
RECENZIJA


 Priča se nastavlja tako da vođa ekipe osumnjiči Sarah za ubojstvo, što nju nagna da pobjegne i razdvoji se od spasitelja. Kada se zemlja krene urušavati, cijeli tim se raširi po rudniku i postaju laka meta za kanibalski rastrojene monstrume.


Upozorenje: Tekst koji slijedi mogao bi sadržavati informacije i opis radnje iz prvog dijela (spoilere).
Ukoliko niste pogledali prvi nastavak ovog horor hita, The Descent / Špilja užasa preporučamo da to svakako učinite.

Sudeći po pogledanom prvom dijelu i oduševljenu publiku i kritiku koju je ostavio nakon što je izašao, izlazak drugog nastavka je bio logičan slijed događaja, no to se nije dogodilo odmah godinu poslije. Štoviše, na drugi nastavak čekalo se dosta dugo vremena, točnije četiri pune godine. Nakon što je potvrđeno početkom 2009. godine njegovo snimanje postavilo se pitanje kojim će putem krenuti redatelj u drugome nastavku?
Ako ste pogledali prvi nastavak onda znate da je kraj ispao dosta nedorečen. Svih 5 prijateljica je bilo mrtvo, dok je Sarah izašla na površinu da bi se minutu kasnije pokazalo da je to sve bila njezina vizija, a scena koja nam pokazuje Sarah i dalje negdje duboko u špilji sugerirala je ne tako sretan kraj ove avanture. Odlični Marshall u prvome dijelu odradio je lavovski dio posla i ulio temelje za jedan odličan i napeti horor, a u drugome dijelu pojavljuje se kao producent samog filma.

Cjelokupna radnja je i dalje smještena duboko ispod površine, dok su u prvom planu kanibalski monstrumi. Film traje nepunih 100 minuta što je više nego dovoljno da se "ispriča jedna priča" na zanimljiv, napeti i krvavi način na kakav smo navikli i u prvome dijelu. Praznoga hoda gotovo da i nema, a krvavih borbi, prepada iz mraka, jezivih scena i onih jezivo brutalnih od koji se okreće želudac je više nego dovoljno.
Sve zajedno upakirano je u jedan kvalitetan horor film, koji je unatoč tome što je nastavak, zadržao kvalitetu kojom je odisala jedinica.Zanimljivosti

  • Kada je došao do Balkana, sam film jedno vrijeme nije bio imao službeni prijevod. Kako se brzo našao na torrentima, film je svaki tjedan dobio neki drugi neslužbeni prijevod. Tako da ga možete naći pod više imena recimo: "Silazak", "Spust" "Užas iz dubine", "Špilja straha", Špilja užasa"...Mi smo se odlučili za ovaj zadnji, nekako nam je najpamtljiviji, iako svi vode na jedan te isti film, The Descent.
  • Rios, jedna od ženskih uloga u jednoj sceni koristi Nokiu N81, koja je tek poslije došla na tržište.