Naziv filma: Trollhunter / Lovan na trolove (2010.)
Datum: 29.10.2010.
Redatelj:André Øvredal
Scenaristi:André Øvredal
Uloge: Otto Jespersen, Robert Stoltenberg, Knut Nærum
Radnja: Mlada ekipa novinara s lokalnog sveučilišta istražuje misteriozna ubojstva medvjeda. Nailaze na Hansa (Otto Jespersen) za kojeg vjeruju da je ekspert za lov na medvjede no ubrzo saznaju da on zapravo lovi puno opasniju divljač - trolove! Željni snimiti dobar i uzbudljiv materijal priključuju mu se u lovu na te tajnovite i divovske zvijeri.
Zemlja: Norveška
Trajanje: 103 min
IMDb ocjena: 7.0
Naša ocjena: 7.1/10 
 
Recenzija:

Nakon nazi zombija i manijakalnih serijskih ubojica, iz Norveške nam dolaze i lovci na trolove!

Ovaj film je podigao popriličnu prašinu kad je najavljen. Tko, naime, nije željan vidjeti i njihov doprinos podžanru POV (point-of-view) horora snimljenih s nošenom kamerom „iz ruke“ koji uz to uključuje i često u hororima zanemarene trolove? Važno je napomenuti da se „Lovac na trolove“ ipak razlikuje od drugih POV ostvarenja brzim rezovima i jasnoćom slike koja daje vizualno vrlo impresivan dojam filmu. Naravno, ne odmažu niti predivne lokacije Norveških pustopoljina, šuma i ledenog Jotunheimena. Vizualni dojam dodatno upotpunjuju izvrsne CGI kreacije trolova, koji su drugačiji od onih kakve počesto viđamo na filmskom platnu i fina su posveta tradicionalnom folkloru. S obzirom na relativno mali budžet, krajnji rezultat je i više nego impresivan te lako pamtljiv.

„Lovac na trolove“ je u svojoj biti akcijski fantastični horor, no prvenstveno ga percipiram kao fikcionalni dokumentarac i to ne samo zbog „realističnog“ pristupa snimanju već i naglaskom na centralni subjekt, trolove, koji su okosnica radnje i neizostavan dio svih dijaloga. Umetnuti inserti sa komentarima norveškog ministra te „found footage“ premisa definitivno potpomažu takvom dojmu. Usljed redateljevog inzistiranja na iscrpnom i uvjerljivom pristupu, gledatelj može bez problema uroniti u fantastični polu-svijet lovaca na trolove i vladine agencije koje cijelu priču zataškava.

Ipak, ovo djelo se vjerovatno neće svidjeti onima koji osim akcije i atmosfere traže i ponešto karakterizacije likova, slojevitije interakcije, eksplicitnost nasilja ili pak jump scare scene budući da toga ovdje jednostavno nema. „Lovac na trolove“ je „meko“ djelo koje kvalitetom i originalnošću ipak odskače od cijelog mora sličnih ostvarenja.