Briljantni ali vrlo ekscentrični prof. Henry Jarrod je genijalni umjetnik i  izrađivač predivnih skulptura od voska, koji za partnera ima gramzivog Matthewa Burkea i koji zbog osigurnine od 25 000$ izazove požar u Kući voštanih figura. Burke se izvuče iz požara, a ostavi dobrog profesora u plamenu vatre među njegovim sada gorućim kreacijama. Ubrzo nedugo nakon požara pojavljuje se misteriozni ubojica kojem je prvi na spisku upravo Burke i njegova lijepa zaručnica. Cimerica od Burkeove zaručnice Sue je bila svjedokom, pa ju deformirani ubojica proganja. U to vrijeme se misteriozno pojavljuje i prof. Jarrod, koji je ipak uspio preživjeti požar i opet se bavi voštanim figurama, a sve uz svoja dva vješta sumnjiva suradnika. Prilikom posjeta novom muzeju voštanih figura Sue primjećuje sličnosti jedne voštane figure sa njenom preminulom prijateljice. To budi sumnju kod naše junakinje, jer je leš od njene prijateljice ukraden prije nekoliko večeri. Da li je profesor Jarrod misteriozni ubojica ili je to samo slučajnost?

Informacije o filmu

Naziv filma:
House of Wax (1953.)
Kuća voštanih figura, SAD, 90 min.
Režija:

André De Toth
Scenarij:
Crane Wilbur, Charles Belden
Uloge:
Vincent Price, Frank Lovejoy, Phyllis Kirk
m
 
Vrijedi li pogledati?

Odlična gluma, zanimljiva priča. Preporuka svakako.7.5/10


Recenzija:

"-    Ovo je film koji je nastao kao remake na stari klasik "Mystery of the Wax Museum" (1933). Zanimljivo je spomenuti da je ovo film gdje se pojavljuje legenda Charles Bronson (potpisan je u filmu svojim pravim prezimenom Buchinsky) kao nijemi pomoćnik Vincenta Pricea u odličnoj ulozi Henrya Jarroda. Legendi Priceu je ovo bio film koji mu je bio odskočna daska u žanru gotičkog horora, jer je to žanr koji će njegova gluma i ime obilježiti u slijedeća dva desetljeća, te će biti sinonim za preporuku gledanja dotičnog filma. Kuća voštanih figura je bio prvi film u 3D tehnici (scena sa lopticama pred muzejom ili can-can ples je najbolji primjer), a također je postao prvi film u žanru po zaradi u 50-tim godinama prošlog stoljeća. Za one koje vole ovakav starinski tip filmova, moram reći da mi je to jedan od najdražih što sam dosad gledao (uz "Pad Kuće Usher", "Muhu" i serijal o Dr. Phibesu). Tothovo djelo krasi lijepa koncepcija fotografije i velikih setova, te odlična gluma glavnih glumaca (Phyllis Kirk). Vrlo lijep i nostalgičan film, a najljepše je što vam je Vincetovo profesora Jarreda žao njegove sudbine i njegovog ludila, pa tako nije jedan od onih klasičnih negativaca. Toplo preporučujem, za razliku od remaka iz 2005 (filmovi nemaju baš ništa zajedničkog)…"


Zanimljivosti u vezi filma (Trivia) : 
 
1) Režiser Andre De Toth je bio slije na jedno oko pa nije mogao vidjeti 3D efekte filma.
2) Scena sa giljotinom je snimljena odjednom iz prvog puta, a čak se željelo raditi sa pravom giljotinom no glumac je to odbio kao prerizično.
3) Nedrick Young koji glumi drugog pomoćnika je bio nekreditiran zbog toga što se je našao na MaChartyevu crnom spisku.
4) Ovo je bio prvi 3D film sa stereofoničnim soundtrackom.
5) Warner Bros. Je ovo bio najveći uspjeh još od "Života sa ocem" (1947)
6) Kad pokazuje skulpturu od voska, koja predstavlja njegovog bivšeg poslovnog partnera Burkea (koji je bio stvarno leš pokriven voskom), a koji je mučki ubijen (obješen u dizalu) Vincent Price kaže :  "- Foul deeds will rise, though all the world o'erwhelm them, to men's eyes." : što se odnosi na Hamleta, Čin I, Scena 2.

 
Najbolja scena filma :
- Kad Fantom sa deformiranim licem proganja Sue kroz mračne i napuštene ulice grada, obavijene maglom (koji predivni veliki set!!)..