Naziv filma: Ispostava / Outpost (2008.)
Datum: 11.4.2008.
Redatelj: Steve Baker
Scenaristi: Rae Brunton
Uloge: Ray Stevenson, Julian Wadham, Richard Brake
Radnja:Ubacite u jedan film okultna nacistička istraživanja i grupu plaćenika strpanih u klaustrofobične hodnike nekadašnjeg nacističkog bunkera, a onda na to dodajte tmurnu atmosferu i kupili ste me. Ovakav setting ne zahtjeva prevelik budžet, samo malo vještine. Kako sam u vrijeme kada sam pogledao ovaj film tek otkrio fenomenalnu HBO-ovu seriju Rim (Rome, 2005.) koju sam doslovno progutao u dan-dva, a zahvaljujući Rayu Stevensonu iz spomenute serije, slučajno sam naišao na Predstražu (Outpost, 2008.).
Zemlja: SAD
Trajanje: 90 min
IMDb ocjena: 5.9
Naša ocjena: 6.5/10 
 
RECENZIJA:
 
Da budem iskren, nisam imao neka prevelika očekivanja i sve parametre sam spustio na minimum, jer se tako manje razočaram kad se ispostavi da sam pogledao smeće od filma. Očekivao sam neki jeftini zombi uradak, ali sam dobio atmosferičan jeftini zombi uradak koji je itekako gledljiv.


Predstraža je mali horor film koji nam dolazi iz Velike Britanije, koja itekako zna iznenaditi po ovom pitanju. Sjetimo se samo odličnog uratka Neila Marshalla, inače njegovog redateljskog debija, Pseći vojnici (Dog Soldiers, 2002.) sa vukodlacima i grupici vojnika. U Predstraži nemamo vukodlake, ali imamo grupu plaćenika, nacistička eksperimentiranja sa okultnim i produkte tog eksperimentiranja. Svima onima koji su igrali prastaru igru Wolfenstein 3D iz 1992. i njene nove epizode Return to Castle Wolfenstein iz 2001. i Wolfenstein iz 2009. tematika će zvučati poznati. Uostalom, ne možete omašiti sa nacistima, okultizmom i zombijima. Sjetimo se samo norveškog zabavnog Mrtvog snijega (Død snø AKA Dead Snow, 2009.).

Radnja filma se vrti oko sumnjivog biznismena koji u nekoj neimenovanoj državi Istočne Evrope unajmi grupicu od 7 plaćenika koji bi ga trebali štititi dok on ulazi u napušteni nacistički bunker iz Drugog svjetskog rata i traži zaboravljene nacističke tajne. Bunker krije tajnu, koja će ih koštati glave. Priča bez previše zapleta, koja niti ne igra na tu kartu već na kartu atmosfere sa finom dozom akcije. Da se ne lažemo, priča filma nije ništa originalno, ali nije ona glavni adut filma već atmosfera i postava glumaca.

Iako je snimljen sa malim budžetom i relativno nepoznatim glumačkim imenima, Predstraža uspijeva ono na čemu mnogi veliki holivudski filmovi padnu, a to je donošenje istinski dobre atmosfere koja je krucijalna za ovakav film. Odlično dozirana akcija i horor. Za sve one koji vole pogledati dobar film o zombijima koji su pritom i nacisti, obavezno štivo. Interesantno je i spomenuti da su producenti filma, Arabella Croft i Kieran Parker, inače par, dignuli hipoteku na kući kako bi skupili 200.000 funti za produkciju filma, ali im se po svemu sudeći itekako isplatio.