Naziv filma: The Taking of Deborah Logan / Opsjednuta
Datum: 21.10.2014.
Redatelj: Adam Robitel Producenti: Bryan Singer, Jeff Rice
Scenaristi: Adam Robitel, Gavin Heffernan
Uloge: Jill Larson, Anne Ramsay, Michelle Ang, Ryan Cutrona...
Radnja: Mia Medina konačno pronalazi savršenu temu za njen dokumentarac o Alzheimerovoj bolesti. Sljedećih nekoliko mjeseci kamere bilježe svakodnevicu majke (Deborah Logan) i njene kćeri Sare. Međutim, kako vrijeme prolazi neobične stvari se počinju događati oko Debore koje nemaju nikakve veze sa samom Alzheimerovom bolešću. 
Zemlja: SAD
Trajanje: 90 min
IMDb ocjena: 6.1
Naša ocjena: 5.1/10 
 
Sam naziv filma Opsjednuta aludira na to kako je riječ o hororu koji će spadati u istu skupinu horora kao i Paranormalna aktivnost, Posljednji egzorcizam i Sveta Tajna. Spadat će u taj koš iako ne toliko kvalitetan. Dakle, radi se o neslužbenom horor podžanru kvazidokumentarnog karaktera koji prikazuje opsjednuće neke osobe od strane stranog bića, duha, demona i sl. Što se tiče smještaja Opsjednute u službene horor podžanrove svoje mjesto nalazi u akcijskom i psihološkom podžanru. I ovaj film zaslužit će onu famoznu rečenicu koja se često vrti i ponavlja, pogotovo kad je riječ o novijim ostvarenjima: "Fantastična ideja, ali slab(ij)a realizacija". Nije lako ni zaslužiti takvu rečenicu. Opsjednuta ipak nešto vrijedi ali u točno određenim okvirima.
 
Kao što smo istaknuli ideja je fantastična. Na početku prikazati patnje jedne žene, njene kćeri i okoline sve zbog Alzheimerove bolesti. Kasnije sve produbiti i dići film na viši level kad glavni lik postaje opsjednut od strane nepoznatog entiteta. Odlična ideja. Tu ne može biti spora. Nedostaci i manjkavosti počinju kad vidimo realizaciju. Radnja nas odmah uvodi u središte zbivanja bez uvoda u priču. Barem neki uvod od pet do deset minuta je trebao biti, da bi nam bilo jasnije kako je ta obitelj funkcionirala prije sadašnjih problema. Premda glavni lik Deborah Logan pati od Alzheimorove bolesti ta bolest biva površno prikazana. Alzheimerova bolest biva iskorištena samo kao podloga za opsjednuće. Trebalo je bolje prikazati muke i patnje kroz koje ti jadni ljude prolaze. S ovakvim prikazom ti ljudi bi se mogli suočiti s još većim predrasudama društva. Prvi dio filma do trideset i neke minute nije nikakav horor. Taj dio bi spadao pod neku obiteljsku dramu. U drugom dijelu filma vidimo Deborinu transformaciju u čudovište opsjednuto od strane lokalnog liječnika Desjardinsa.
Dobra ideja s misteriozno nestalim liječnikom Desjardinsom, koji je provodio ritualna ubojstva djevojki kako bi postao besmrtan, prokockana je kroz lošu izvedbu. Unatoč tom misteriju i intrigi (na koje su očito igrali redatelj Robitel i producenti Singer i Rice) koja bi gledatelje trebala prikovati za ekran to se ne događa. Film u drugom dijelu postaje teže gledljiv, dosadnjikav, razvučen, ali i u potpunosti kvazidokumentarac jer većinu scena gledamo kroz amaterske snimke. Te snimke su prave amaterske: kamera se trese, kamerman ne zna kad treba zumirat i odzumirat, ne zna posvijetliti pozadinu, podići i spustiti kameru kad je potrebno... Najbitnije scene se odvijaju u šumi u mraku i tami, a zbog takve tehnike snimanja filma vrlo slabo možemo razaznati što se tu zbiva. Ostajemo uskraćeni pravog horora zbog previše tame, a premalo svjetla. A autor ove recenzije je Opsjednutu pogledao u HD rezoluciji tako da nema govora da je problem u kvaliteti rezolucije. Kulminacija i rasplet se događaju u šumi gdje pred kraj ima stvarno nekih jezivih trenutaka koje ne mogu publiku ostaviti ravnodušnom, no to nije iskorišteno ono kako je trebalo biti zbog prethodno navedenih nedostataka.
 
Sve pohvale idu za nastup i glumu glavne glumice Jill Larson. Maestralno odrađen nelak posao uloge stare bakice koja se suočava i s normalnim i paranormalnim problemima. Zaslužila je neku nagradu za svoje performanse. Nakon nje odmah idu pohvale Anne Ramsay čiju je karijeru obilježila uloga Lise u komičnoj seriji Lud za tobom. Ovo je nešto potpuno drukčije ali odradila je na to visokoj razini. Za razliku od odličnih glumačkih nastupa redatelj, producenti i scenaristi su podbacili. Najveća krivica je na najvećoj zvijezdi Bryanu Singeru koji je poznat kao redatelj brojnih filmova X-men franšize, oskarom nagrađenog legendarnog filma Privedite osumnjičene, redatelj tv serije Dr. House itd. Mogla bi se dugo nabrajati njegova sjajna ostvarenja. Vjerojatan razlog zašto ideja nije bolje realizirana jest nizak budžet filma ali od jednog Singera s takvom reputacijom smo više očekivali. Ovo mu je horor prvijenac pa mu se to može uzeti kao olakotna okolnost. Kao što smo rekli Opsjednuta vrijedi u točnim određenim okvirima. Najviše vrijedi unutar svojevrsnog neslužbenog kvazidokumentarnog podžanra horora. Taj specifični dio publike će najbolje primiti ovaj film. Krajnji okvir u kojem će film biti dobro prihvaćen je horor publika. Široke mase gledatelja neće Opsjednutu dobro primiti. Smatrat će je gubitkom vremena. Usprkos tome dajemo joj najmanju pozitivnu ocjenu 5.1 jer film je zaslužio pozitivnu ocjenu barem zbog ideje, odlične glume i pojedinih jezivih trenutaka.