Naziv filma:  The Haunting in Connecticut / Opsjednuti (2009)
Datum: 27.4.2009.
Redatelj: Peter Cornwell
Scenaristi: Adam Simon, Tim Metcalfe
Uloge: Virginia Madsen, Martin Donovan, Elias Koteas
Radnja: Ubrzo nakon preseljenja u Connecticut, obitelj Campbell shvaća da njihova nova kuća u viktorijanskom stilu krije vrlo mračnu tajnu. Ne samo da je kuća prije služila kao mrtvačnica, već je vlasnikov sin imao služio kao demonski glasnik. Ubrzo se preseljenje u novu kuću pretvara u borbu za vlastiti život.
Zemlja: SAD
Trajanje: 92 min
IMDb ocjena: 5.9
Naša ocjena:  7/10 
 
RECENZIJA:
 
Horor film koji je temeljen na istinitoj priči o obitelji koja se u stvarnome životu suočila s zlim silama koje su im opsjele kuću. Dovoljno dobar razloga da ga pogledate. Radnja filma vrti se oko obitelji koja se zbog bolesnoga sina useljava u novu kuću bliže bolnici. Iako se čini da sin bunca i vidi duhove zbog tumora, obitelj ni ne sluti da je ta ista kuća prije bila mrtvačnica u kojoj se sad nalaze zli duhovi spremni na osvetu.

Film je iz 2009. godine, a u vrijeme kada je izašao pokupio je samo pozitivne kritike. Dok su neki hvalili efekte filma (koji su doduše svedeni na minimum i dozirani taman po potrebi) i jezive trenutke, drugi su svoje pozitivne kritike usmjerili na glumu cijele glumačke postave. Svi od reda, nepoznati glumci svoj posao su odradili i više nego sjajno, što je bio samo vjetar u leđa ovakvoj jednoj ekranizaciji. Doduše, nećemo pretjerivati i reći da je gluma za Oscara, nije, ali je svakako pristojno odrađena i dostojna našeg vremena.

Pravi talent u filmu je Kyle Gallner koji glumi rakom oboljelog dečka Matta. Promjena koja se događa u njemu i koju vide njegovi bližnji, ali i sami gledatelji je suptilna i vrlo uvjerljiva. Također njegovi susreti s mrtvima su jako dobro odglumljeni i vjerujemo da će vas svaki put 'škljocnuti i trznuti' kada se dogodi takva scena.

Istinita podloga filma svakako je već izlizana floskula koju si svaki drugi film kači kako bi privukao što veći broj gledatelja u kino dvorane, no ovdje to ne smeta, niti je višak. Film je zbilja temeljen na istinitim događajima o obitelji koja se morala suočiti s nadnaravnim silama. Cijela ta priča je odrađena na vrlo 'profesionalan' način, bez nepotrebnim klišeja, što samom filmu daje na kvaliteti i uvjerljivosti.