Kako svake godine imamo Halloween, tako iz godine u godinu imamo različite top liste horor filmova koje 'obavezno' morate pogledati na tu posebnu horor noć. Naravno da ne mislimo bukvalno da morate pogledati baš svih deset horora, pogledajte što vam se od ponuđenoga sviđa, a ako imate dobro društvo, dovoljno alkohola i dobru volju, napravite jedan horor maraton pa pogledajte svih 10, jer nećete požaliti. -Zašto? Zato što smo se potrudili sastaviti listu horora koji valjaju i koje vrijedi pogledati, bez bojazni da ćete nešto 'skinuti', gubiti vrijeme na traženje odgovarajućeg titla i onda se razočarati. Khm, ustvari, ispravak, ne mislimo da 'skidate filmove', imamo legalne servise za zahtjev, pa gledajte legano, ok? ;)  Uglavnom, sad kad smo riješili to, prionimo na listu onoga što obavezno trebate pogledati ove godine ili na sam ovogodišnji Halloween.
Uz malu napomenu, na ovogodišnjoj horor top listi odlučili smo izostaviti filmove poput Petka 13-tog, Halloweena, horore starijeg datuma (bez obzira na kvalitetu) i sve one na koje ste navikli gledati na Halloween listama. Ne moramo svake godine imati iste i ponavljajuće liste, stoga ovu sastavljamo od svježih horora, koje ako niste pogledali, trebali bi svakako.
 
Redni broj filma nema veze s njegovom kvalitetom, poredani su onako kako su nam 'došli'.
 
 
 
Ovo je stvarno jedan odličan filmski dragulj izašao ove godine. Ako ste ljubitelj dobre atmosfere i ako vam je dobra atmosfera, odnosno napeta atmosfera kojom je prožet sam film, od bitnoga značaja, onda je ovo stvarno horor za vas. Ovdje nemamo litre i litre krvi, ovdje imamo zanimljivu radnju, dobre likove i spomenutu sjajnu atmosferu. Radnja prati troje prijatelja koji žive pljačkajući dobrostojeće obitelji. Kada saznaju da blizu njih živi slijepi starac s povećom količinom novca u kući, odluče ga opljačkati. Iako se plijen čini kao 'mačji kašalj', starac je sve, samo ne nemoćan.
 
 
 
Ovaj film smo nedavno gledali i recenzirali pa je isti ostao u svježem sjećanju. Ono što znamo je da je isti ocijenjen stvarno niskim ocjenama, a isti to nikako ne zaslužuje. Zbilja ne znam što ljudi očekuju od ovakih 'home invasion' filmova. Imamo osamljenu kuću, imamo mladi bračni par i naravno maskirane zlikovce, koji imaju samo jedno na umu, a to je pretvoriti im život u noćnu moru. Ovdje su to itekako postigli. Atmosfera je napeta, fotografija filma izvrsna, stoga ni film nije loš, dapače, taman za halloweensku noć.
 
 
 
Okruženi neizbježnim društvenim mrežama, svako malo niču filmovi na tu temu. Neki su dobri, neki su loši. Ovaj je za razliku od filmova iste tematike i više nego dobar. Ima dobru i zanimljivu radnju, uloge su podijeljene sasvim solidno, a i atmosfera je naravno jeziva i napeta pa je i sam film vrlo gledljiv. A radnja se vrti oko  Laure, najpopularnij djevojke u školi koja jednostavno uživa u životu. Posebno je aktivna na facebooku i sa svojih 800 prijatelja voli dijeliti svoje privatne trenutke i slike. Kada primi zahtjev za prijateljstvom od nepoznate djevojke Marine za Lauru počinje pravi pakao. Kada njezini najbliži prijatelji krenu umirati jedan po jedan, Laura mora otkriti što se krije iza Marininog profila ako želi ostati živa.
 
 
 
Ovogodišnju 'perjanicu' već sada i prije prvoga mjeseca za osvajanje horor nagrade debelo nosi horor 'Kad se svjetla ugase'. Mali biser, snimljen prema kratkometražnom, istomenom filmu, osvojio je publiku diljem svijeta i ostavio i više nego pozitivan utisak. Film nas vodi u svijet zastrašujućeg bića koje se pojavljuje samo kada se ugase svijetla, i koje ulazi u život djevojke po imenu Rebecca.. Tijekom djetinjstva ju je vrebalo iz mraka, a sada je na meti njezin mlađi brat, koji doživljava uznemirujuće, jednako neobjašnjive događaje koji ga izluđuju. Rebbeca mora otkriti istinu o nepoznatom biću kako bi spasila svoga brata.
 
 
 
Što se tiče 'Prizivanja', ovaj film ne trebamo puno predstavljati. On je odličan, sviđalo se to nekome ili ne. Osvojio je kritiku diljem svijeta i uspješno se nadovezao na jedinicu, tako da je ostavio samo pozitivan utisak i nadu da ćemo za koju godinu ugledati treći nastavak. Priča bazirana na istinitim događajima, vodi nas u 1977. godinu u engleski gradić Brimsdown, gdje ulogu paranormalnih istražitelja i ovaj put prihvaćaju Ed i Lorraine Warren. Radi se o jednom od najvažnijih dokumentiranih paranormalnih slučajeva u svijetu koji su pogodili porodicu Hodgson, a Ed Warren je ovaj slučaj naveo kao jedan od najstrašnijih iskustava tokom njegove karijere.
 
 
 
Kada je ovaj film bio najavljen, velika većina horor ljubitelja, uključujući i nas, mislila je da se radi o direktnom nastavku također solidnog horor filma Cloverfield / Cloverfield (2008.). Kada je isti došao do publike, shvatili smo da se ne radi o direktnome nastavku, ali da se radi o također dobrom i zanimljivom hororu, koji svakako ostavlja utisak nakon što ga pogledate. Najzaslužniji za to je svakako odlični John Goodman. Radnja se vrti oko mlade djevojke koja se budi u podrumu nepoznatog muškaraca, nakon automobilske nesreće koju je doživjela. Muškarac tvrdi da ju je on spasio te da se u međuvremenu dogodila ekološka katastrofa u svijetu. Djevojka ne zna može li mu vjerovati te odlučuje pobjeći iz podruma, iako ne zna što je očekuje vani.
 
 
 
Kada je izašao horor Hush, isti je pokazao, ali i dokazao da za dobar horor ne trebate imati debeli scenarij i brdo likova i uloga. Gluhonijema Maddie je mlada spisateljica koja se povlači u sebe i seli daleko od grada kako bi do kraja napisala svoju knjigu. Kada se jedno veče na njezinim vratima pojavi maskirani ubojica, Maddie se mora u tišini boriti kako bi preživjela i nadmudrila ga u njegovoj igri 'mačke i miša'.
Napet, jeziv i atmosferičan.
 
 
 
Još jedan horor oko kojeg su se 'lomila koplja' kada je kvaliteta istoga u pitanju. Neki su ga hvalili, neki kudili, pod izlikom da su 'očekivali više', no 'The Boy' je bez obzira na brojne kritike dobar i gledljiv film, koji je prožet dobrom atmosferom i koji ima ono nešto kada su horori ovakvog tipa u pitanju. 
Kada se zaposli kao dadilja u jednoj engleskoj obitelji, Greta ostane šokirana činjenicom da će umjesto pravoga djeteta čuvati porculansku lutku koja predstavlja davno umrlog sina. Kako lutka dolazi s napisanim pravilima kojih se Greta neće pridržavati, uznemirujući događaji koji uslijede nakon toga uvjerit će Gretu da je lutak i više nego živ.
 
 
 
Kako bi spasili vlastite živote, tročlana obitelj spas od sigurne smrti pronalazi u atomskome skloništu, dok izlazak na površinu za njih znači sigurnu smrt. Mogu li zajedno preživjeti katastrofu koja se nalazi na samoj površini zemlje?
Horor dragulj koji je izašao prošle godine, u glavnoj ulozi donosi nam jedno poznato lice, a to je lice Alexandera Skarsgårda, najpoznatijeg po ulozi vampira Erica iz serije True Blood. Za razliku od te uloge, Alexander ovdje igra ulogu oca koji će učiniti sve da zaštiti svoju obitelj od opasnosti koja prijeti na površini iznad njih.
 
 
 
A l'intérieur' je francuski film kojega su režirali Julien Maury i Alexandre Bustillo. Mogao bi se smjestiti u horor podžanr 'torture porna' poput mega popularnog Martyrs / Mučenice (2008.), iako za razliku od njega, ovdje nema seksualnih činova. Stvar je u tome da se film toliko uvlači pod kožu, te je jako gledljiv i tjera gledatelje da ga gledaju do samog kraja i trpe ono što inače ne bi mogli. Od Francuza kad su u pitanju horori očekujemo krajnosti i ovdje smo ih dobili. Budući da sadrži okrutno nasilne scene ,film je vrlo uznemirujući i nije za svakoga. No, radi se o vrhunskom filmu. Pravom francuskom horor klasiku, vjerojatno za sva vremena. Samim filmom, Francuzi su još jednom pokazali da su vrhunski majstori horor žanra. Hollywood od njih još puno mora učiti da bi dosegao taj nivo kreativnosti, mašte i realizacije.
 
Happy Halloween! :)