Naziv filma: Housebound (2014.)
Datum: 10.3.2014.
Redatelj:Gerard Johnstone
Scenaristi: Luke Sharpe
Uloge: Morgana O'Reilly, Rima Te Wiata, Glen-Paul Waru
Radnja: Kada je sud osudi na kućni pritvor, Kylie Bucknell prisiljena je vratiti se doma u kuću gdje je odrasla. Njena kazna postaje još teže podnošljiva zbog činjenice da mora živjeti u kući sa svojom majkom Miriam koja je teška brbljavica i koja misli da je kuća ukleta.
Zemlja: Novi Zeland
Trajanje: 106 min
IMDb ocjena: 6.8
Naša ocjena: 4.5 /10 
 
 
RECENZIJA:
 
Još jedan film o ukletoj kući? Treba li nam to opet? Stalno prežvakavanje jedne te iste teme. U zadnje vrijeme Insidious / Podmuklo (2010.), Sinister / Zla kob (2012) nekad Shining, Grudge itd. Tu postoji cijeli podžanr horora ukletih kuća. Uvijek je dobar film dobrodošao bez obzira koliko puta vidjeli istu temu ako ima smisla i originalnosti. Housebound ima nažalost više minusa nego pluseva.
 
Treba biti pošten i priznati redatelju Gerardu Johnstoneu, kome je usput rečeno ovo bio redateljski prvijenac, originalnu ideju. Ako se radnja događa u ukletoj kući koja je pod najezdom duhova postavlja se racionalno pitanje: Zašto likovi jednostavno na napuste tu stambenu jedinicu i ne premjeste se u neku drugu? To bi i mala djeca znala predložiti. Ovdje je redatelj super originalan - glavni lik Kylie Bucknell ne smije napustiti prostor kuće i dvorišta jer će u protivnom završiti u zatvoru.
Naime, glavna protagonistica je problematična mlada djevojka koja sa svojim dečkom pokuša orobiti bankomat. Nakon što komično ne uspijevaju u svom naumu, Kylie biva uhapšena i osuđena od nadležnog suda na kućno pritvor u trajanju od osam mjeseci. Iako bi mnogi bi bili presretni s takvim ishodom (mogućnost kućnog raja) no ne i Kylie koja ne podnosi majku Miriami očuha Graemea. Ništa čudno jer Miriam je stvarno jako iritantna. Smatra ih gnjavežima i dosadnjakovićima, a sad mora provoditi mjesece i mjesece s njima.
 
Kontrolni uređaj oko njenog gležnja je sprečava u namjeri da pobjegne. Nije to laka situacija. Kad joj majka kaže da je kuća opsjednuta, Kylie joj ne vjeruje. U dvadeset i nekoj minuti filma činjenične pojave (dodir, buka, lupanje...) su je natjerale da u ukletost kuće napokon povjeruje. Kasnije dolazi do suradnje Kylie i sigurnosnog čuvara Amosa koji iznenađujuće vjeruje u paranormalno. Isprva je Kylie sumnjičava prema Amosu jer ipak je on predstavnik zakona, a ona pod njegovom ingerencijom, ali dolazi do popuštanja odnosa zbog igračke koja govori i nekih drugih saznanja vezanih za prošlost.
 
Grijesi prošlosti stalno "ispadaju iz ormara". Super su odradili sve zajedničke scene Kylie i Amosa. Izvrstan tandem. Općenito glavna glumica Morgana O'Reilly je vrhunski odradila svoju ulogu Kylie. Zanimljivo je gledati njenu pretvorbu iz negativke u pozitivku koja se bori za istinu i pravu stvar. Zadatak je odradila sa žarom i ljubavlju. Vidi se da je uloženo puno truda da neka scena ispadne što bolje snimljena (bijes, tuga, strah). U svakom slučaju, to joj može biti samo plus za daljnju karijeru.
 
U početku je riječ o obiteljskoj drami i trileru, a kasnije se film pokušava pretvarati polagano u horor i sve više horor detektivskoga karaktera. Zapravo većinom se tu radi o nekoj vrsti detektivske drame sa slabije zastupljenim elementima horora i lošim elementima komedije, dok bi misterioznost  trebala biti zastupljena iznad svega. Ciljalo se na nju ali nešto je nedostajalo. Ima puno tajni, ali film jednostavno ne pruža pravi, napeti osjećaj horora, dok su smiješne scene  veoma loše izvedene. Teško da smo se uopće nasmijali. Možda bi bilo bolje da redatelj nije pokušavao biti oboje i strašan i smiješan.
 
 
Housebound je ostao zaglavljen negdje između ozbiljnog misterioznog horor filma i bezbrižne horor komedije. Teško je zadovoljiti i jedno i drugo. Niti smo se pravo nasmijali niti smo se trznuli, a bome niti isprepadali. Očigledno je da je ovo bio prevelik zalogaj za neiskusnog Johnstonea. Pokazao je originalnost, a presudio je možda nedostatak iskustva. Predvidljivost se usprkos originalnosti nije likvidirala. Najveći problem filma je dosadnjikavost. Koliko se god trudili, nikako se uživjeti u radnju. Manjak karizme su pokazali svi likovi osim Kylie i donekle Amosa.
 
Strašnih scena skoro da i nema, evenutalno nešto sitno pred kraj. A i te scene su morale biti brutalnije i originalnije. Dobar dio radnje se odvija na mehanički način. Nema dinamike u pravom tonu iako film definitivno nije statičan. Nema statičnosti, iako se radnja najčešće odvija u jednoj te istoj kući. Tek se nešto malo pojavljuje par drugih lokacija. Sve pohvale za dizajn, pošto unutrašnjost kuće daje pravi hororski ton i osjećaj. 
 
Što se tiče trajanja, film je svakako predugačak. Trebalo ga je smanjiti na 90 minuta, jer da je kraći, bio bi i bolji, pošto bi se izbacile sve nepotrebne scene. Da rezimiramo: početni dio filma je bolji od sredine i završetka. Teško je shvatiti što bi bio zaplet, što vrhunac a što rasplet filma. Film bi bolje prošao da je bazirao radnju oko svoje originalne ideje o duhu u kući nego što smo vidjeli uvođenje događaja i stvari iz prošlosti. Housebound malo podsjeća na Paranormalnu aktivnost, ali daleko je od nje. Nažalost, još je dalje od jednog Scary moviea.
 
Da zaključimo: Preskočiti. Ima puno boljih filmova u 2014. Ovo je trošenje vremena bezveze, a cijelu radnju ćemo brže zaboraviti nego što smo pogledali. Naša ocjena je 4.5. Da bi Housebound neka osoba dobro primila mora biti u posebnom ozračju jer je u suprotnom film neće oboriti s nogu.
 
To je vrlo loša horor komedija. Samo oni koji vole horor komedije trebali bi joj dati šansu.