Naziv filma: Poltergeist (2015.)
Datum: 22.5.2015.
Redatelj: Gil Kenan
Scenaristi: Roy Lee, Sam Raimi, Robert G. Tapert
Uloge: Sam Rockwell, Rosemarie DeWitt, Jared Harris...
Radnja: Kada obitelj u predgrađu krenu progoniti zle sile i kada im tokom napada zarobe najmlađu kći Madison, obitelj mora pronaći rješenje kako bi je spasila prije nego što nestane zauvijek.
Zemlja: SAD
Trajanje: 93 min
IMDb ocjena: 5.2
Naša ocjena: 5.5/10 
 
RECENZIJA:
 
Nakon što je prošlo 33 godine od originalnog Poltergeista Tobea Hoopera i Stevena Spielberga dobili smo adaptaciju istoga. Iako postoje drugi i treći nastavak franšize autori su se odlučiti ne kreirati četvrti nastavak već adaptirati original. Prilično je težak zadatak adaptirati stari kultni film. Dovoljno se prisjetiti sličnih neslavnih pokušaja poput Strave u ulici Brijestova, The Omena itd. pa je lako shvatiti kako obrada vrlo teško parira originalu usprkos svemoćnoj današnjoj tehnologiji.
 
Pokazatelj je to da nisu presudni specijalni efekti ni post-produkcija, iako moraju biti uključeni, već ideja, scenarij, priča... Iako se trudio, ni redatelj Gil Kenan nije uspio nadmašiti original. Film je imao budžet od  62 milijuna dolara, a do sada je zaradio oko 53 milijuna. No, Poltergeist je sve samo ne loš film. Nakon Kuće monstruma i Grada svjetla Kenan se mogao izdići na višu razinu s Poltergeistom. Nažalost, nije uspio. Velike "zasluge" tj. krivnju zbog toga što film nije bio dobar koliko bi trebao biti snosi jedan od producenata Sam Raimi - autor megapopularne franšize Evil Dead / Zla smrt (2013.. Pošto je on najzvučnije ime autorske postave od njega smo puno više očekivali. Ovdje se nije pretjerano angažirao, ali je zato sudjelovanjem u samom projektu pokupio ogroman novac.
 
Priča počinje preseljenjem Erica Bowena, koji zbog gubitka posla i smanjenja troškova života, mora s obitelji preseliti iz grada u predgrađe. Opterećeni dugovima, Bowenovi imaju problema s pronalaženjem novog doma, ali smještaju se u pristojnu kuću idealnu za relativno mladu obitelj. Vrlo brzo nakon preseljenja šestogodišnja kći Madison počinje primjećivati čudne pojave: predmete koji se pomiču, misteriozne nestanke električne energije, nepoznate glasove.
 
 
Dok se original iz 1982. fokusira na odgovornost i žrtvovanje majke, remake iz 2015. je podjednako rasporedio odgovornost na sve članove obitelji. To je dobro rješenje iako je nastup nekih likova upečatljiviji od nekih drugih. Imamo tri osnovna lika: kćer Maddie, sina Griffina i tinejdžerku Kendru. Djeca Maddie i Griffin su ostvarili vrlo dobar utisak, a što se tiče ostalih likova, svakako je vidljiv nedostatak karakterizacije. Kendra je još koliko toliko dobro predstavljena, ali roditelji Eric i Amy, iako su dobro zamišljeni, kako vrijeme sve više prolazi njihovi likovi postaju sve slabiji i dosadniji.
 
Povremeno se u filmu pojavljuju zanimljive ideje koje su dale potencijal da se priča nadopuni i proširi. Npr. Ericovi financijski problemi ili neuspjeh Amy kao spisateljice uzrokuju mnoge napetosti i trzavice. Te ideje nisu opširnije razrađene već su kasnije napuštene, a moglo je biti tu kvalitetnije razrade obiteljske drame. Šteta da nisu bolje prikazali taj podjednaki teret odgovornosti nošenja s nadnaravnim. Također kroz film niti vidimo niti osjetimo pravu povezanost između roditelja i njihove djece. Taj odnos je mehanički, pasivan, formalan, hladan. Ponekad su neki likovi zapanjujuće tupasti pa često donose potpuno krive odluke koje nemaju nikakvoga smisla. Spoiler: U trenucima dok je mala Maddie oteta od strane nepoznatih duhova i ne zna se ishod njene sudbine, neki likovi pronalaze vremena za smijeh i zezanciju. Takvo ponašanje je neshvatljivo za jednu obitelj kojoj je stalo do svojih članova. Manjka osjećaja tuge i panike. Ponekad se čini kako nam film želi nešto poručiti o modernoj tehnologiji i važnosti obiteljskih vrijednosti no sposobnosti redatelja Kenana i u tom smislu ostale su vrlo ograničene. Što se tiče tehnološke strane morali su je bolje iskoristiti u radnji jer danas živimo u doba pametnih telefona, LED monitora, dronova, gadgeta...
 
Glumci Sam Rockwell i Rosemarie DeWitt u ulogama Erica odnosno Amy Bowen su vrlo dobro odradili posao. Pogotovo se očitovala Rockwellova šarmantnost i humor. Vidjelo se kako čovjek uživa u svojoj ulozi. DeWitt nije ni mogla pokazati talent više od ovog koliko jest, jer ju je uloga ograničila. Jared Harris u ulozi lovca na duhove Carrigana Burka je tek nešto više od statista, ali ipak ima trenutaka kada je super odglumio neku smiješnu situaciju i ubacio notu dinamičnosti. Ipak, tako jaka glumačka postava se morala bolje iskoristiti.
 
Ukupno gledajući remake Poltergeista spada u kategoriju zabavnih filmova, ali nepotrebnih (barem zato jer nosi slavni naslov). Izuzevši moderne vizualne efekte, katarzične trenutke, ugodan humor, Poltergeist spada u kategoriju klasičnih horor filmova uklete kuće. Veliki ljubitelji originala neće se mnogo nauživati u ovome filmu. Bit će razočarani jer su očekivali puno više. Glavni cilj filma: osjećaj straha - nije ostvaren. Obični gledatelji bit će zadovoljni jer će dobiti zabavan i blago jeziv film o duhovima u ukletoj kući s odličnim vizualnim i zvučnim efektima. Sve to je u redu, ali daleko je ovaj Poltergeist od maštovitog, strašnog originala. Ipak zaslužuje pozitivnu ocjenu. Dali smo mu 5.5. Ovo ostvarenje je namijenjeno gledati u svrhu smijeha i uživancije (pogotovo kada se pojavljuju klaunovi), a ne u svrhu dobivanja noćnih mora.