Nakon što se probudio iz kome u napuštenoj bolnici, policajac Rick Grimes otkriva da je svijet koji je poznavao nestao – prožet je zombijska epidemijom epskih razmjera. Nedaleko, u predgrađu Atlante, mali kamp preživjelih bori se za život dok ih „mrtvi“ opsjedaju na svakom koraku. Mogu li Rick i ostali zadržati svoju ljudskost dok pokušavaju preživjeti u ovome zastrašujućem novom svijetu? Mogu li i usred svih nadljudskih okolnosti i osobnih napetosti preživjeti jedni s drugima?

 Likovi:

Rick Grimes

Rick Grimes zamjenik je šerifa u malom gradiću u Georgiji. Zbog ranjavanja na poslu, on je u komi tijekom apokalipse. Probudivši se potpuno sam, kreće u potragu za svojom ženom Lori i mladim sinom Carlom te usput otkriva što se u međuvremenu dogodilo u svijetu. Rick je običan čovjek – pametan, miran, pravedan, dobar prijatelj i otac – ali ima i svoje mane. Većinu problema vidi crno ili bijelo, a često se drži svoga osobnog i rigidnoga moralnog reda, što potpomaže u tome da ne uspije uvijek napraviti najbolje odluke. Dugogodišnji je partner i prijatelj Shaneu i naviknuo je (a možda i uzeo zdravo za gotovo) na njihovo lako prijateljstvo.

Rick je rođeni vođa, osoba kojem se drugi preživjeli okreću kad nastanu problemi, uvjeren u svoje savjete, makar katkada propituje samog sebe. Ipak, njegova potreba za tim da radi „pravu stvar“ i pomogne onima koji ne mogu pomoći sebi može ga odvući od njegove obitelji, što stvara pukotine i napetosti u njegovu braku i odnosu sa sinom.

Lori Grimes

Misleći da joj je muž Rick mrtav, Lori uzima svog sina Carla i sa Shaneom kreće prema Atlanti, vjerujući da će on uspjeti zaštititi nju i sina. Kako je sama izuzetno suosjećajna i empatična, Lori je emocionalni centar grupe preživjelih. Dok je cijeli svijet u kaosu, Lori zadržava svoju ljudskost i bori se da bi zadržala svoju dobrotu i obrede, pomažući svima dok se nose sa svojim osobnim tragedijama. Prvo i najvažnije, strahovito je zaštitnički orijentirana majka, očajna u tome da zaštiti svog sina i vrlo sumnjičava prema svima koji mu se žele približiti ako im ne vjeruje.

Shane Walsh

Shane je Rickov partner u šerifovu uredu, a i najbolji prijatelj još iz srednje škole. Kad je došla apokalipsa, a Rick ostao u komi, Shane je pomogao spasiti Lori i Carla tako što ih je izvukao iz maloga grada i odveo prema Atlanti. On je zadnja osoba koja je vidjela Ricka u bolnici i izmučen je osjećajem krivnje što ga je ondje ostavio, ali isto tako zna da nikad ne bi spasio Lori i Carla da nije ostavio Ricka. Napravio je nemoguću odluku koju nikad neće moći potpuno opravdati ni sebi ni Lori. Među grupom preživjelih, Shane je postao zapravo vođa grupe te mu taj položaj jako odgovara.

Uvijek je živio u Rickovoj sjeni i, makar nikada to nije svjesno prezirao, uživa u svojoj novoj poziciji autoriteta. Ipak, kad je Shaneovo vodstvo grupe dovedeno u pitanje, dovodi ga preko ruba i počinje sve češće gubiti kontrolu, što ga čini rastresenim pa postaje opasnost sebi i svima oko njega.

Andrea

Andrea, uspješna odvjetnica iz Floride, krenula je na putovanje prema sveučilištu sa svojom mlađom sestrom Amy kad je apokalipsa počela. Ostali su zatočeni u Atlanti kad ih je spasio Dale, tako da otad u kampu žive s njim i ostalim preživjelima. Andrea je inteligentna, oprezna i vrlo zaštitnički orijentirana prema svojoj sestri s kojom nije uvijek bila u vrlo dobrim odnosima. Andrea se nikad nije povukla iz borbe i vrlo je tvrdoglava, nepopustljiva i zainteresirana samo za to da Amy bude sigurna. Njih dvije ne znaju što se dogodilo njihovim roditeljima, ali Andrea ne vjeruje u to da su uspjeli preživjeti tako da se bori da bi ostala jedina obitelj koju Amy odsad ima.

Glenn

Glenn upoznaje Ricka tijekom jednog od svojih čestih putovanja u Atlantu u potrazi za prijeko potrebnim zalihama hrane i drugim potrepštinama za kamp. Itekako je svjestan ekstremne riskantnosti ovih pothvata, ali je zbog svoje mladosti spreman na toliki rizik. Prije je radio kao dostavljač pizze, te njegovo znanje svih prečaca po gradu pokazalo se izuzetno korisno u grupnim potragama za zalihama. Mlad i snalažljiv, Glenn se lako prilagođava raznim situacijama i pokazuje veliku suosjećajnost i razumijevanje kada pomaže spasiti život Ricku, potpunom strancu.

Unatoč svim strahotama koje je vidio, ostaje mladenački entuzijastičan i oduševljen neočekivanim radostima života. Glenn je jedan od sastavnih članova kampa koji pokazuje izrazitu dubinu i emocionalnost kada grupa doživljava velike tragedije.