Mračni kutak Hororvizije.
Pronađi zanimljive činjenice iz horor svijeta te mračne horor liste najstrašnijh horor filmova, činjenica...
 
Dobiti epitet 'ukleto' u stoljeću u kojem trenutno živimo i nije baš neki težak zadatak. Na Youtubeu ima toliko video isječaka raznoraznih ukletih kuća, prostora, vikendica, pa i samim brodova, da je zbilja nemoguće razaznati što je uopće istina, a što je najobičniji, doduše maštoviti plod ljudske mašte. Isto tako u svijetu horor filmova, ako je nešto 'ukletije' i jezivije, veće su šanse da film profitira na kino blagajnama.
No, da ne idem previše u široko što je i koliko ukleto, malo sam istraživao popis najukletijih kuća na svijetu. I to ne ovih modernih, koje su njihovi vlasnici proglasili ukletim da bi imali domaću atrakciju i naplatili pokoju ulaznicu za obilazak iste, već zbilja ukletih kuća koje postoje već jako dugo i godinama ih se smatra jednim od najjezivijih mjesta na svijetu.
 

 
Večeras je napokon došao dan kada će Akademija podijeliti najvažnije kipiće na svijetu. Naravno, riječ je o 'Oscarima' koji se smatraju najvećim postignućem za jednog glumca ili redatelja, odnosno za sami film ako ga potonji uspije osvojiti.
Kao i svaka nagrada, tako i Oscari imaju svojih pozitivnih i negativnih strana, dok ih ni brojne kontroverze ne zaobilaze. Osim toga, uvijek ima i nezadovoljne publike koja nikako ne odobrava film koji osvoji Oscara.
Na neslaganje publike i kritike itekako smo navikli, stoga ni ne čudi da će se ista zavrzlama i rasprava voditi i ove godine kada se akademijina nagrada u pitanju.
Bilo kako bilo, Oscari su uvijek bili vrijedno postignuće u svijetu filma i to im nitko ne može osporiti, slagao se ili ne slagao s izborom istih.
 

Kako ovih dana imam malo više vremena, odlučila sam pronjuškati internet zbrda-dola i naći neke zanimljive, ali istinite horor činjenice, koje pretpostavljam da ne znate.
I sami znate da je horor žanr jako kompleksan filmski žanr, većina bi rekla jedan od najtežih žanrova. Zašto je to tako? Pa vjerojatno zato što se trebate dobro potruditi kako bi \'uplašili\' onoga koji gleda baš vaš film, a opet da mu taj film poslije pogledanog ostane u dobrom, pomalo jezivom sjećanju.
Većina današnjih filmova i nema baš tu notu straha i svi se sve više snimaju na isti kalup. Što je naravno žalosno i sve se vrti oko brze zarade, dok je kvaliteta istoga debelo zapostavljena.
Uglavnom, da ne duljim previše s filmskom žalopojkom za dobrim starim kvalitetnim hororima, donosim vam nekoliko zanimljivih i istinitih horor činjenica.
 

Da određeni filmovi imaju grozne nazive filmova na to smo već navikli. Pogotovo ako se ti isti izvorni naslovi prevode i prilagođavaju našoj kino distrubuciji, tek onda nastane pravi cirkus od prijevoda. Dok ovo pišemo sjetili smo se jednog filma koji nam je nekako uvijek na umu kada netko spomene smiješne prijevode filmova na jezik zemlje gdje se isti prikazuje. Doduše, ovaj film nema nikakve veze s horor žanrom, a riječ je o filmu 'Home Alone' ili 'Sam u kući'. Upravo je taj film sinonim za nesretno prevođenje samog naslova, a najgore je prošao u Španjolskoj gdje su 'Home Alone' preveli kao 'Moj siroti anđelčić'. Riječi su suvišne. 

Također jedan od najgorih prijevoda valjda koji sam ikada vidjeli je kineski prijevod filma Face/Off, kojeg su Kinezi preveli, pazite sad: 'Dva junaka kradu jedan drugome lice'. Odličan prijevod filma, dapače mogao bi proći i kao horor naslov?!-  Nešto kao Slagalica strave, u tom smjeru. No da mi ne odemo totalno s teme, ipak se nalazimo na Hororviziji, malo smo istraživali što u tom pogledu donosi sam horor žanr. Naravno, nije nam dugo trebalo da nađemo naslovne bisere horor žanra. Pa krenimo.

Nedavno smo u jednim lokalnim novinama (da sad ne reklamiramo) naletjeli na jedan članak koji nam je servirao nekoliko stvarnih zanimljivosti iz svijeta horor filma. Odlučili smo iste podijeliti s vama i tako vas upoznati s nekim činjenicama za koje vjerojatno niste čuli, a ako i jeste onda ste stvarno morali zabrazditi duboko u povijest horor filmova. Recimo, za početak vjerojatno niste znali, ali gledanje horor filmova jako dobro utječe na vaše zdravlje. I mi smo ostali iznenađeni.

U nastavku vam donosimo 5 bizarnih zanimljivosti iz svijeta horor filma.

Većina vas je vjerojatno već do sada barem pogledala barem jedan nastavak horor filma Slagalica strave. Ako se nalazite u onom malom postotku horor fanova koji nisu pogledali niti jedan dio ovog serijala, zbilja je vrijeme da odvojite par sati i bacite se na Saw maraton. Do sada je izašlo ukupno sedam nastavaka, a neke recenzije možete pročitati i na našim stranicama, članci se nalaze ovdje: Saw / Slagalica strave (2004.)Saw / Slagalica strave I, II, III, IVSaw VII: The Final Chapter / Slagalica strave 7 (2010.).

Radnja svakog Saw nastavka uglavnom se vrti oko toga kako čovjeka ubiti na što maštovijiti način. Naravno da cijeli taj ubilački opus prati i solidan scenarij, pa bi bilo najbolje da pogledate sve nastavke krenuvši od prvoga dijela, pošto se svaki drugi nadovezuje na prijašnji dio i na dijelove koji su već izašli.

Kako je danas petak 13. ne možemo završiti dan, a da ne objavimo jedan vezani članak uz ovaj nesretni dan.
No, nećemo pisati o tome kako je nastao sam petak 13. i koje su se lude i strašne stvari dogodile na ovaj dan. Ovoga puta donosimo listu  5 najglupljih stvari koje se dogode u horor filmovima i koji nas jednostavno izbace iz takta, jer ne možemo vjerovati da likovi mogu biti tako 'glupi' i praviti takve, po njihov život, kobne greške.
 
No, kada bi te scene prebacili u realu, u većini slučajeva, vjerovali ili ne, postupili bi isto kao i oni.
Dobro, vjerojatno ne svi, pošto nismo svi isti i ne razmišljamo svi jednako, no velika većina nas sigurno bi postupila identično kao likovi iz filma.
Stranica CollegeHumor, sastavila je listu takvih stvari, a mi smo se potrudili iste navesti i malo iskarikirati. Uživajte. :)

 
 
Ne znam kako Vama, no nama je ova godina prebrzo proletjela. Kao da smo jučer pisali preporuku filmova koje bi trebali pogledati na sam Halloween, ili po naški, Noć vještica. Iako ste možda primjetili da se te liste iz godine u godinu i ne razlikuju nešto previše, pošto se uvijek  tu nađu legendarni horori poput istoimenog Halloweena, ili se ubaci opće poznati Freddy koji začini horor menu za obilježavanje same večeri.
Ovoga puta donosimo vam listu ne 10, već 13 filmova koji bi se svakako trebali naći na vašoj horor play listi. Većinu ste vjerojatno i gledali, no dobar film nikad nije loše pogledati i nekoliko puta.
 
Uz to, odlučili smo Vas uključiti u kreiranje liste i samim time nagraditi. Prvo mjesto same liste ostavljeno je prazno. Na vama je da otkrijete koji se film krije na broju 1 i na taj si način osigurate vrijedan poklon. O kojoj se nagradi radi, saznat ćete na vrijeme. Na vama je da malo razmislite i probate pogoditi.
 
Pa krenimo.

Kako već dugo nismo objavili niti jednu horor listu, odlučili smo vas 'počastiti' s novom 13- com i to listom 13 nadolazećih horor nastavaka.

Kao i kod drugih filmskih žanrova, tako i u horor žanru, jednom kada film ugleda kino platna i ostvari 'masnu' zaradu, pitanje je vremena kada ćemo dobiti nastavak. U nekim slučajevima snimanje novih nastavaka je logičan slijed, a s druge strane, takvi nastavci snimaju se na radost svih horor fanova. No, ima i onih horor filmova koji su kvalitetom svojeg prvoga dijela definitivno zaslužili da se o njihovom novom nastavku nikako ne razmišlja. Na svu sreću, takvih je horora manje od onih za koje horor fanovi s nestrpljenjem čekaju nove nastavke horora koji su ispunili njihova očekivanja. 

Idi na vrh