Nedavno smo u jednim lokalnim novinama (da sad ne reklamiramo) naletjeli na jedan članak koji nam je servirao nekoliko stvarnih zanimljivosti iz svijeta horor filma. Odlučili smo iste podijeliti s vama i tako vas upoznati s nekim činjenicama za koje vjerojatno niste čuli, a ako i jeste onda ste stvarno morali zabrazditi duboko u povijest horor filmova. Recimo, za početak vjerojatno niste znali, ali gledanje horor filmova jako dobro utječe na vaše zdravlje. I mi smo ostali iznenađeni.

U nastavku vam donosimo 5 bizarnih zanimljivosti iz svijeta horor filma.

 

1. Na premijeri Egzorcista slomio čeljust

Da premijera nekoga filma može biti strašna, to znamo i sami, no da netko na premijeri filma može slomiti čeljust? E to već malo teže. Vjerojatno ste kao i mi ostali u čudu gledajući i pitajući se kako je to uopće moguće? Mislim, slomiti čeljust? Ok, da je netko doživio infarkt ili neki drugi napad (što je daleko od toga 'ok') to bi vjerojatno i razumjeli, no lom vilice je ipak nešto što je i nas ostavilo u šoku. Ali i to se dogodilo i to na premijeri horora Egzorcist.

Davne 1974. kada je krenula premijera samoga filma jedan je gledatelj od silnoga straha i uzbuđenja i koječega, tko će ga znati, pao sa stolice u kinodvorani i udario vilicom od istu te ju slomio. Što bi danas bilo dosta teško, pošto smo mi u dobu kada su stolice presvučene kožom i tkaninom, tada su vjerojatno bile one od staroga hrasta, pa ovakav ishod ni ne čudi. Možda je baš ovaj nesretni događaj zaslužan za mekše i presvučene stolice kakvim se danas služimo u kino dvoranama?! Kasnije je dotični gospodin tužio Warnen Brothers, koji se na kraju s gospodinom polomljene vilice nagodio. Za koji točno iznos nikada se nije saznalo. Kao ni činjenica jel nesretnik ove istinite priče ikada pogledao film do kraja i koju bi mu ocjenu poslije pogledanog dao?

 

2. Jeftini, ali pravi ljudski kosturi

Ok, trenutno se nalazimo u gore spomenutom modernom dobu kada nam je tehnologija i sami efekti dana na dlanu. U filmu možemo vidjeti i živo i neživo, stvarno i nestvarno i to bez imalo muke i nauke. Jednostavno, došlo je doba kada nam ovakve lude ideje ne bi trebale padati napamet. Ustvari ne nama, koji gledamo. Već onima koji se nalaze iza kamere i žele da im filmovi ispadnu što realniji i strašniji pa se odvaže i donesu ovakve jezive odluke. Naime, kada se snimao prvi Poltergeist, redatelj je prvo za potrebe snimanja htio unajmiti plastične kosture. Naravno, cijena izrade realističnih i pri tome plastičnih kostura je dosela velik broj nula, da bi se dotični stručnjak sjetio kako bi bilo najbolje da se raspitaju za cijenu pravih kostura. Ideja samo takva. Da stvar bude još luđa, cijena pravih ljudskih kostura je bila dosta jefinitija od onih plastičnih, pa je biser iz ove jezive priče odlučio i uzeti nekoliko komada. Možda je dobio i gratis, tko će ga znati kakva je bila tržišna utakmica tada. E kad smo pomislili da je bizarnostima kraj, tek smo ostali šokirani. Naime, glumci koji su glumili u filmu nisu niznali da su okruženi pravim ljudskim kosturima. Tek nekoliko dana nakon premijere, slavodobitno im je priopćio tu bizarnu informaciju.

 

3. The Shining je bio nominiran za Zlatnu malinu

Nakon ove dvije bizarne zanimljivosti, donosimo vam nešto manje bizarnu i manje odvratnu činjenicu. Kultni horor film The Shining (1980) / Isijavanje, koji je postao svojevrsni horor fenomen i nema horor liste na kojoj se ovaj hvaljeni horor film ne nađe, svojedobno je bio nominiran, ni manje ni više nego za Zlatnu malinu. Vjerojatno ste čuli za spomenutu nagradu, odnosno nenagradu. Ona se svake godine dodijeljuje najgorim filmovima, koje bi svakako trebali zaobilaziti u širokome luku. Da stvar bude smiješnija, bio je nominiran za dvije Zlatne maline. I to onu za najgori film i za najgoreg redatelja. Gledajući svjetski uspjeh Isijavanja, zbilja se pitamo što je bilo u glavama onih koji su bili te godine zaduženi za nominacije? 

 

4. Teksaški masakr kao najgore filmsko iskustvo

Većina glumaca koja je glumila u originalnom, prvom dijelu  o najpoznatijem masakru u povijesti, sa sigurnošću bi potvrdila da im je snimanje ovoga filma bilo zapravo najgore filmsko iskustvo u životu. Iako je film polučio ogroman uspjeh, te se kao i gore spomenuti horor nalazi na svim mogućim horor listama, glavni glumac bi vjerojatno odmahnuo glavom i rekao 'Ne ponovilo se'. Naime u jednom intervju, godinama nakon premijere, izjavio je da je većina glumca jedva čekala da snimanje završi, a na snimanju se išlo iz krajnosti u krajnost. U jednoj sceni, kada je rezao prst svojoj žrtvi, redatelj nikako nije bio zadovoljan 'krvavošću' same scene. Toliko je bio nezadovoljan da je predložio da se zbilja , rekli bi 'za pravo' zasjeće spomenuti prst kako bi se dobilo na realnosti. Jel spomenuti glumac na isto pristao ne znamo, no možemo zamisliti kakve su mu sve ideje padale na pamet, ako znamo sadržaj samoga filma.

Isto tako je spomenuo da scene vrištanja izgledaju dosta realno, jer nisu ni morale biti odglumljene. Što bi to trebalo značiti, nije otkrio. Vjerojatno su vrištali od muke ili od briljantnosti ideja glavnoga redatelja. Ili zbog maloga honorara? 

 

5. E.T. kao horor film

Ovo je valjda najveća bizarnost s naše liste. E.T je prvobitno zamišljen kao horor film. Da, dobro ste pročitali. E.T. kao hororac, na čijoj premijeri valjda polomite čeljust od straha.