Kako ovih dana imam malo više vremena, odlučila sam pronjuškati internet zbrda-dola i naći neke zanimljive, ali istinite horor činjenice, koje pretpostavljam da ne znate.
I sami znate da je horor žanr jako kompleksan filmski žanr, većina bi rekla jedan od najtežih žanrova. Zašto je to tako? Pa vjerojatno zato što se trebate dobro potruditi kako bi \'uplašili\' onoga koji gleda baš vaš film, a opet da mu taj film poslije pogledanog ostane u dobrom, pomalo jezivom sjećanju.
Većina današnjih filmova i nema baš tu notu straha i svi se sve više snimaju na isti kalup. Što je naravno žalosno i sve se vrti oko brze zarade, dok je kvaliteta istoga debelo zapostavljena.
Uglavnom, da ne duljim previše s filmskom žalopojkom za dobrim starim kvalitetnim hororima, donosim vam nekoliko zanimljivih i istinitih horor činjenica.
 
 
*Jeste li znali da je horor film The Blair Witch Project (1999.) zaradio  diljem svijeta preko 240 milijuna dolara? Pošto je to bila 1999. godina, kada bi se ta zarada preračunala u današnje vrijeme, omjer uloženog i dobivenog premašio bi 700 milijuna dolara? U samo snimanje je uloženo malo više od 22 tisuće, što bi bilo oko 130 tisuća kuna.
Zastrašujuća činjenica vezana uz sam film je nestanak glavnih troje glumaca, netom prije nego je film krenuo u distribuciju.
 
*Koliko se neki glumci znaju posvetiti filmu danas i nije neko iznenađenje, no jeste li znali da je Sissy Spacek, glavna junakinja originalne Carrie (1976.) zbog kontinuiranosti snimanja krvave scene maturalne večere čak tri dana spavala prekrivena krvlju? Sve to rezultiralo je jednakom maskom kroz sve dane snimanja. Impresivno, zar ne?
 
 
*Umjetna krv je sastavni dio horor filmova, no što napraviti kada vam nestane takve krvi u ključnim trenutcima snimanja? Uzeti ono što vam prvo padne pod ruku i nadati se da nitko neće skužiti o čemu se zapravo radi. Naime, kada se snimala legendarna scena pod tušem horora Psycho / Psiho (1960), na cijelom setu se izgubila već pripremljena krv za snimanje. Kako ju nisu mogli naći u tim važnim trenutcima, netko od ekipe je rekao redatelju da se posluže čokoladnim sirupom koji je taj dan bio dio menu-a glavnih glumaca. Kako nije imao izbora, uzeo je čokoladni sirup i začudo nitko nije primjetio razliku. 
 
*Svi mi volimo \'vlakove smrti\', adrenalin i sve ono što ide u tome paketu. S mnom se  pak nikako ne bi složila ekipa horora Final Destination 3. Naime, većina glumačke ekipe imala je strah od ogromnih rollercoastera, koji su bili dio jedne scene umiranja. Da stvar bude gora, scene su bile snimane na pravom vlaku smrti, a kako snimanje nije baš bilo uspješno prvih par puta, svaki put su morali ponavljati scenu i kretati iz početka. Scena na vlaku smrti je snimana nevjerojatnih 26 puta, a isto toliko puta su se morali voziti vlakom smrti, bez obzira na prisutan strah.
 
*Najbizarnija činjenica na koju sam naišla je korištenje pravih kostura za potrebe snimanje poznatoga horora Poltergeist. Naime, kako je redatelj bio malo prezahtjevan, te su mu umjetni kosturi izgledali previše umjetno, odlučio se za nevjerojatan potez. S lokalnog groblja, gdje se sam film snimao, \'posudio\' je nekoliko ljudskih kostura. Snimanje je prošlo i više nego sjajno, a glumcima je tek nakon što je film snimljen do kraja priznao da su sve te scene snimali s pravim ljudskim kosturima. Baš me zanima kako su reagirali na takvu činjenicu. Bizarno, što ne?
 
 
Slika 1: Pravi ljudski kostur korišten u scenama horora Poltergeist
 
*U hororu \'Strah u Ulici Brijestova\' nema kostura, no ima jedna zanimljiva činjenica. Naime, kada Johnny Depp leži u krevetu i sluša radio, DJ najavljuje pjesmu \'KRGR\', što je Krueger, samo bez samoglasnika. 
 
*Jedna manje poznata činjenica odnosi se na prvi nastavak legendarne Slagalice strave. Naime, redateljima i ekipi je trebalo svega 18 dana da snime cijeli film. Uspjeh i zarada koju je isti donio, premašio je očekivanja i onih najskeptičnijih članova.
 
*Uz sve ove zanimljive činjenice, meni je najzanimljiva bila ona vezana uz film \'Cannibal Holocaust\'. Film je toliko realan, da je redatelj filma pozvan od strane suda da dokaže da su glumci koji su glumili u filmu živi i zdravi i da nisu ubijeni tijekom snimanja samoga filma. 
 
*Što vas čeka ako radite kao profesor u srednjoj školi i odlučite učenicima pustiti horor film? Konkretno horor \'Abeceda smrti\'? Sudeći po sudskoj presudi u američkoj državi Ohiu, čeka vas zatvor u trajanju od tri mjeseca, koliko je dobila tamošnja profesorica, nakon što je napravila takav potez. Učenici poslije pogledanog nisu mogli spavati danima, a sutkinja je zaključila da je takav čin bio svakako neprihvatljih za njihovu zajednicu. Jadni Ameri, zbog horor filma nisu mogli spavati.
 
Osim ovih činjenica, nedavno smo objavili jedan isto sličan članak, pa bacite oko: Bizarne i jezive zanimljivosti iz svijeta horor filma.