Iza svakoga horor filma stoji neko vrlo poznato ili totalno nepoznato ime. Baš zbog te činjenice sam horor žanr je vrlo zanimljiva filmska grana. Za razliku od drugih žanrova, napisati scenarij ili režirati jedan horor film nije nimalo jednostavno.
Osim što morate imati originalnu priču kao kod svakoga filma, morate izazvati reakciju jednog od najdubljih ljudskih osjećaja, a to je strah.

 

 

 Kroz godine nekima je to polazilo za rukom sa svakim filmom koji su izbacili na filmsko platno, dok nekima to i nije baš išlo od ruke.

Zanemarivši ove druge, mi ćemo proći listu trinaest najupečatljivijih imena horor industrije, imena za koja ste sigurno čuli. 

 

 13. Tobe Hooper


 U horor industriji pojavio se davne 1974. kao totalno nepoznata faca u svijetu filmova. Kriteriji su tada možda bili puno naklonjeniji samim autorima zbog manjka dobih filmova, no za njegov prvijenac malo će tko reći da nije zaslužio same pohvale. Poznati The Texas Chain saw Massacre "utabao" je horor žanru odlične i čvrste temelje za razvitak, a horor fanovima po prvi put približio je horor žanr na puno krvaviji način nego što su navikli.

 

 

 

 

12. Mary Lambert

Za Mary je moguće da i niste čuli, no bitno je spomenuti da je ona bila prva ženska osoba koja je režirala neki sci-fi film. Točnije poznati horor Pet Sematary / Groblje kućnih ljubimaca. To je bio "mali korak za horor industriju, no svakako veliki korak za sve žene koje su  se htjele baviti upravo tim poslom".
Groblje kućnih ljubimaca je itekako ostavilo jedan dobar i pozitivan trag u horor industriji. Poslije dugo godina nakon PS, Mary se na filmska platna vratila sa solidnim horor hitom o urbanoj legendi o Krvavoj Marry.

 

11. Pascal  Laugier

Pascal Laugier do 2008. godine javnosti i horor publici dosta nepoznato lice. Kao što smo i gore spomenuli, iza horor filma stoji poznato ili totalno nepoznatno lice. Pascal se nalazio u drugoj skupini totalnih anonimaca. Na filmska platna poslao je jedan od najboljih horor filmova zadnjih par godina, odlični horor hit Martyrs / Mučenice.
Nakon izlaska, Mučenice su pobrale vrlo pozitivne kritike publike i kritičara, a Pascal si je otvorio vrata horor industrije.

 

10. Leigh Whannell

Još jedna nepoznata faca horor industrije koja se na horor scenu probila s odličnim horor uradcima.
2004. godina bila je pun pogodak za Leigha. Na filmska platna šalje hvaljeni i svima poznati Saw / Slagalica strave I, II, III, IV.
Nakon izlaska prvog dijela Slagalice, horor fanovi ostali su u pozitivnim šoku i iščekivanju novih dijelova ovog horor fenomena. Leigh, kako se i očekivalo ne staje na samo jednom dijelu Slagalice, već godinu za godinom izdaje nove dijelove, a 2010. na filmska platna šalje još jedan veliki hit, horor film Insidious / Podmuklo, koji samo potvrđuje horor status ovoga umjetnika.

 

9. James Wan

Bilo bi zbilja šteta na ovoj listi ne spomenuti ovoga umjetnika. Osim što je surađivao na snimanju Slagalice strave, James je i veliki prijatelj Leigha W. pa stoga i ne čudi njegova angažiranost na gore spomenutim projektima. No, da ne bude sve na prijateljstvu, James je sam na horor tržište 2007. izbacio horor uspješnicu Dead Silence te si osigurao mjesto na listi kraj ovih horor umjetnika.

 

 


 8. Oren Peli


Za Orena vjerujemo da niste čuli. No kada vam spomenemo da je upravo on zaslužan za hitove poput Paranormal Activity / Paranormalno, bit će vam dovoljno jasno zašto smo Orena svrstali na visoko osmo mjesto naše liste. Osim Paranormalne aktivnosti, Oren je zaslužan i za horor film Chernobyl Diaries (2012), koji je izašao prošle godine. Doduše sam film se nije baš proslavio, no ostavio je traga u horor industriji ili barem otvorio put k ideji za stvaranje sličnih filmova.

 

7. Scott Derrickson

2005. godina bila je jedna od najvažnijih godina u karijeri ovoga horor umjetnika. Na filmska platna dolazi hvaljeni horor film Egzorcizam Emily Rose i Scott postaje poznato ime horor industrije. Nažalost, od 2005. godine nakon izlaska gore spomenutog filma, Scott uzima pauzu i sve do prošle godine ne izdaje niti jedan film. 2012. godine se vraća u velikome stilu i izbacuje jedan veliki hit Sinister / Zla kob (2012), koji ako niste pogledali, preporučamo svakako. Narod bi rekao, "nije razočarao", a mi bi rekli da se nadamo da opet neće proći sedam godina do novoga hita ovog horor majstora.


6. John Carpetner

Malo je horor fanova koji nisu čuli za ovo ime u horor industriji. John Carpetner svoju horor karijeru započeo je davne 1978. kada je na filmska platna donio legendarni Teksaški masakr i pokazao kako bi trebao izgledati pravi horor film. Po time mislimo na porcije boli, otkinutih i odrezanih udova, ali i odličan psiho profil horor monstruma. John surađuje i na drugome nastavku ove horor uspješnice, a iza sebe ima i solidan broj poznatih i manje poznatih horor filmova. Sasvim dovoljno da ga svrtamo negdje na polovicu ove liste.

 

5. James Watkins

Mladi i perspektivan horor redatelj koji već godinama iza sebe ostavlja same horor hitove. 2008. godine horor fanovima donosi odličan film Eden Lake / Rajsko jezero, kroz koji pokušava pokazati, na realan način, probleme u socijalnom društvu zemlje u kojoj živi, ali i svijeta u globalu. Ne zvuči zanimljivo, no film je pravo horor djelo i obavezno štivo svakog horor fana. Godinu poslije, surađuje na odličnome drugom nastavku The Descent II / Špilja užasa 2 koji samo potvrđuje status i kvalitetu ovoga umjetnika.
Prošle godine izašao je njegov treći horor film The Woman in Black / Žena u crnom, koji ga s pravom svrstava na visoko peto mjesto naše liste umjetnika.

 

4. Wes Craven

Vjerujemo da ni jedna horor lista ne može proći, a da se u njoj ne spomene ovo veliko horor ime. Wes Craven u horor žanru prisutan je već dugo niz godina, a što bi se reklo " nikada do sada nije razočarao". Od davne 1984., kada je horor fanovima predstavio sad već legendarni film, A Nightmare on Elm Street / Strava u ulici Brijestova, Wes Craven izdao je solidan broj horor filmova. Od poznatijih i hvaljenih tu su The Hills Have Eyes / Brda imaju očiThe Hills Have Eyes / Brda imaju oči 2, koji su vjerujemo utrli put poznatim hitovima Pogrešnog skretanja.

Wes je također i zaslužan za horor triler The Last House On The Left / Posljednja kuća nalijevo, koji ga zajedno s gore spomenutim filmovima svrstava na ovo visoko četvrto mjesto horor umjetnika.

3. Sam Raimi

Kako se nalazimo u samom vrhu ove ljestvice, za očekivati je da više nema   praštanja ne poznavanju horor imena koji nas svake godine oduševe svojim horor uradcima. Na visokom trećem mjestu nalazi se svima vama poznati i svjetski priznati horor umjetnik Sam Raimi.
Ime vrlo pamtljivo, no njegova djela još pamtljivija. Poduža je lista njegovog ostvarenja, a mi ćemo spomenuti samo nama drage i kvalitetne horor uspješnice. 
2004. godine producira veliki horor film Ju-on: The Grudge / Kletva, a 2006. sudjeluje i u snimanju drugoga dijela ovog horor hita. Godinu kasnije na filmska platna šalje Glasnike zla. 2007. godina nije bila samo posebna po tome horor filmu, već iste godine izlazi odlični i hvaljeni film 30 Days of Night / 30 dana noći što samo potvrđuje kvalitetu ovoga umjetnika. Na svu sreću, Raimi ne staje i dvije godine kasnije izdaje još hvaljeniji, reklo bi se "must have" film koji morate pogledati, Drag me to Hell / Odvuci me u pakao.
Bitno je i spomenuti, da osim horor hitova, Sam je zadužen i za stvaranje popularne serije Spartak, ali i poznate Ksene princeze ratnice.

Dosta vremena smo vijećali o tome tko bi trebao zauzeti prvo mjesto ovakve jedne liste. Ponajprije gledali smo na kvalitetu izdanih filmova, a onda i godine staža u horor industriji. Zadatak nije bio nimalo lagan, a vjerujemo da će biti i vas koji se nećete složiti sa samom listom i mjestima koje su neki od umjetnika osvojili svojim radom i filmovima.


2. Neil Marshall

Na drugom mjesto stavljamo jednog mladog i ambicioznog horor umjetnika koji iza sebe nema velik broj horor filmova, ali zato ono iza čega stoji odiše kvalitetom i izaziva samo pohvalne reakcije horor publike i kritičara.
Neil je u horor žanr zagazio 2002. godine kada je izdao mega hvaljeni Dog Soldiers. Na jedan inspirativan i vrlo hororičan pristup, prikazao je borbu između čovjeka i vukodlaka na do tada, jedan vrlo scary način. Film je pokupio same pohvale i pozitivine kritike, što je vjerujemo Neilu bio samo uzgon u leđa da publici u budućnosti predstavi još pokoje horor djelo.
To se dogodilo tri godine kasnije kada izlazi The Descent / Špilja užasa, hvaljeni i popularan horor hit, koji do dan danas dobiva samo pozitivne ocjene i ostaje na visokom mjestu horor ljestvica. Kasnije naravno Neil izdaje i nastavak  ovog horor hita The Descent II / Špilja užasa 2, koji nije razočarao, nego je i pokazao kako nastavak nečega ne mora biti nekvalitetan film, štoviše već odličan film s još kvalitetnijom pričom.
Neil je mlada nada horor industrije, a mi se nadamo da će i u budućnost njegovi filmovi ugledati svjetlo dana i horor fanovima pružiti još pokoji sat filmske kvalitete.

1. Eli Roth

Kako smo gore i spomenuli, bilo je zbilja teško za odlučiti koga svrstati u sam vrh ove horor liste. Dosta smo se vremena dvoumili između Neila i Elia. Ni staž u horor industriji ovoga puta nije mogao biti presudan, jer sam Neil i Eli pojavili su se iste godine na horor sceni, kada su oboje izdali dva hvaljena horor hita. Neil je izdao DS, a Eli je horor publici kroz mega hvaljeni horor film Cabin Fever (2003) / Koliba straha prikazao da ubojica ne mora biti pobješnjeli monstrum ili neka životinja, već običan zlokobni virus kojeg je nemoguće zaustaviti.
Zbog te inovativnosti, Eliu dajemo blagu prednost ispred Neila i prepuštamo mu prvo, svakako zasluženo, mjesto horor liste umjetnika.
Naravno, nije samo Cabin Fever zaslužan za prvo mjesto, Eli izdaje i ndrugi nastavak ove horor uspješnice Cabin Fever 2 / Koliba straha 2, a zaslužan je i za horor hit Hostel i njegove nastavke.
Bez svih ove gore spomenutih horor umjetnika, horor žanr ne bi isti, štoviše, vjerujemo da se ne bi ni razvio u tako velik i zanimljiv žanr kojim se možemo pohvaliti danas.
Svaki od tih umjetnika u horor žanru ostavio je neizbrisiv trag, naravno oni nisu jedini, ima još puno imena horor industrije koja nismo spomenuli, no mi se nadamo svi zajedno da to nije kraj i da ćemo u budućnosti uživati gledajući djela koja izlaze iz radionice ovih 13 horor umjetnika.