Naziv filma: Insidious / Podmuklo (2010.)
Datum: 1.4.2011.
Redatelj: James Wan
Scenaristi:Leigh Whannell
Uloge: Patrick Wilson, Rose Byrne, Ty Simpkins
Radnja: Veterani franšize Saw u poznatoj priči o ukletoj kući pružaju uzbudljivi novi preoket sa pričom o porodici koja se useljava u staru kuću i počinje da sumnja da ih promatraju sile s onog svijeta kada njihov sin neobjašnjivo pada u duboku komu. Dok posvećeni roditelji Josh (Patrick Wilson) i Renai (Rose Byrne) pokušavaju da saznaju uzrok stanja njihovog sina, stresna situacija polako počinje da uzima danak nad njihovom, nekada jakom vezom.
Zemlja: SAD
Trajanje: 103 min
IMDb ocjena: 6.8
Naša ocjena: 7.1/10 
 
RECENZIJA:
 

Sam naziv filma ne govori puno o samome filmu, jer sama riječ Podmuklo može značiti puno toga. Ovaj put podmukli su zli duhovi i sile koje pokušavaju opsjesti tijelo maloga dječaka koji pada u komu. Iako na prvu izgleda kao već izlizani scenarij, imamo tu već poznate zle duhove, a ukleta kuća glavni je motiv svakog trećeg filma,  Insidious nudi jednu sasvim drugačiju i puno strašniju priču. Ovoga puta nije demon taj kojeg trebamo istjerati iz osobe, kao što je to recimo kod egzorcizma, već je dječak taj koji je zalutao u jezivi svijet zlih sila.

Na strašan i jeziv način prikazuje borbu maloga dječaka s podmuklim demonima, koji mu svakim trenutkom sve više uzimaju dušu. S druge strane imamo borbu njegovog oca i majke koji na razne načine pokušavaju pomoći svome djetetu. Od raznoraznih liječnika dolaze do grupe ljudi koja se bavi paranormalnim aktivnostima i koja ima kaže da im je sin zarobljen u svijetu zlih sila i da se neće probuditi sve dok ne nađe izlaz iz njega.

Ako bi podijelili film na dva dijela, prvi dio filma je puno zanimljiviji i drži vas prikovanim uz film i radnju koja je dosta dinamična, brza ali i vrlo zanimljiva. U drugome dijelu kao da su malo skrenuli s puta, ali i dalje su se držali jednog scenarija, tako da je prazan hod među napetim scenama skoro pa neprimjetan.  Što se tiče jezivih scena, njih ima napretek, što filmu daje onu strašnu notu, kakvu i inače tražimo u filmovima ovakve tematike.