Večeras je napokon došao dan kada će Akademija podijeliti najvažnije kipiće na svijetu. Naravno, riječ je o 'Oscarima' koji se smatraju najvećim postignućem za jednog glumca ili redatelja, odnosno za sami film ako ga potonji uspije osvojiti.
Kao i svaka nagrada, tako i Oscari imaju svojih pozitivnih i negativnih strana, dok ih ni brojne kontroverze ne zaobilaze. Osim toga, uvijek ima i nezadovoljne publike koja nikako ne odobrava film koji osvoji Oscara.
Na neslaganje publike i kritike itekako smo navikli, stoga ni ne čudi da će se ista zavrzlama i rasprava voditi i ove godine kada se akademijina nagrada u pitanju.
Bilo kako bilo, Oscari su uvijek bili vrijedno postignuće u svijetu filma i to im nitko ne može osporiti, slagao se ili ne slagao s izborom istih.
 
Donosimo vam listu nekih horor filmova koji su kroz povijest osvojili ovaj prestižni zlatni kipić i ušli u društvu odabranih.
 
Rosemary Baby (1986.)
 
Film Romana Polanskog i nakon godina od premijere ostaje zaista moćan i jedan od najvećih horor filmova današnjice. Od Mie Farrow učinio je mega zvijezdu, a uspio je osvojiti čak dva kipića. I to za najbolju sporednu glumicu i najbolji scenarij.
 
The Exorcist (1973.)
 
Čak prije Rosemarine bebe, kultni horor film 'Istjerivač đavla' uspio je iznenaditi i publiku i kritiku i okitio se ne jednim kipiće, već s nekoliko njih. Točnije, imao je čak devet nominacija za nagradu Oscar, a odnio je kipiće za najbolji zvuk i naravno za najbolji scenarij. Bitno je spomenuti da je Egzorcist bio prvi film koji je bio nominiran za ovu prestižnu nagradu.
 
 Alien (1986.)
 
Jedan od najboljih SF filmova današnjice, osim odlične glumačke ekipe i odlične horor priče, donio je pravi dašak u horor svijet. Naravno, takav horor dragulj nije promakao ni članovima Akademije koji su ga nagradili s dva kipića i to za najbolje vizualne efekte i i Oscara za zvuk. Apsolutno zasluženo.
 
 Bram Stocker Dracula (1992.)
 
Ovaj film vjerojatno ste gledali davno, no spomenimo samo da je isti bio nominiran za četiri kipića, a osvoji je čak tri komada. I to red za najbolju kostimografiju, najbolje zvučne efekte i naravno najbolju šminku. Svakako zasluženo.
 
 
Jaws (1975.)
 
Horor film s najpoznatijom zvučnom podlogom morao se, htio ili ne naći u ovoj listi najzapaženijih horor Oscar filmova. Film zbog kojeg smo se godinama bojali ući u vodu jer smo čekali da svaki tren iskoči neki morski pas. Osim što je bio nominiran za najbolji film, no osvojio je tri kipića za najbolji zvuk, rezultat i montažu-
 
Jurrasic Park (1993.)
 
Prošle godine gledali smo još jedan nastavak Jurskog parka, no original iz 1993 godine također je bio jedan od najzapaženijih filmova današnjice. Osvojio je čak tri Oscara i to za najbolje uređivanje, najbolji zvuk i  naravno za najbolje vizualne efekte.
 
Misery (1990.)
 
Također jedan od najboljih horor filmova iz devedesetih. U zvijezde je plasirao sada mega popularnu Kathy Bates koja je zasluženo odnijela kući Oscara za najbolju glavnu glumicu.
 
Osim gore nabrojanih kipića su se okitili i ovi manje poznati filmovi, ali ništa manje kvalitetni: 
 
Sleepy Hollow (1999.), Silence of the Lambs (1991.), Beetle Juice  (1988.), The Fly (1986.)
 
+Kako horor žanr nema 'konja za trku' ove godine, držimo palčeve da Leo napokon dobije taj zlatni kipić. ;)