Kako je danas petak 13. ne možemo završiti dan, a da ne objavimo jedan vezani članak uz ovaj nesretni dan.
No, nećemo pisati o tome kako je nastao sam petak 13. i koje su se lude i strašne stvari dogodile na ovaj dan. Ovoga puta donosimo listu  5 najglupljih stvari koje se dogode u horor filmovima i koji nas jednostavno izbace iz takta, jer ne možemo vjerovati da likovi mogu biti tako 'glupi' i praviti takve, po njihov život, kobne greške.
 
No, kada bi te scene prebacili u realu, u većini slučajeva, vjerovali ili ne, postupili bi isto kao i oni.
Dobro, vjerojatno ne svi, pošto nismo svi isti i ne razmišljamo svi jednako, no velika većina nas sigurno bi postupila identično kao likovi iz filma.
Stranica CollegeHumor, sastavila je listu takvih stvari, a mi smo se potrudili iste navesti i malo iskarikirati. Uživajte. :)

Razgledavanje mračnog tavana ili podruma

Znate i sami da se velika većina horor filmova događa u mračnim prostorijama. Što zbog maloga budžeta, pa valjda scenaristi i redatelji misle da prosječan gledatelj i ne vidi loše efekte u tim mračnim dijelovima, ili s druge strane zbog strašnije atmosfere koje isti donose. Uvijek vičemo na likove da ne idu na mračni tavan ili da ne silaze u podrum kad je tamo vjerojatno neki luđak sa sjekirom. Naravno da nas nitko ne sluša i likovi upravo naprave to. Spuste se u mračni podrum i onda se čude što su završili s kojim udom manje. Šalu na stranu. Ako ovo prebacimo u realu, vjerojatno bi postupili isto. Svatko normalan bi išao provjeriti tko mu šuška na tavanu ili u podrumu. Najbolje da sjedite u dnevnom i glumite gljivu, bez obzira na bučna događanja oko vas.

Buka dok se pokušavate sakriti

Zašto, ali zašto baš uvijek kada se pokušavaju sakriti od potencijalnog manijaka, likovi moraju praviti buku dok se pokušavaju sakriti? Ode u ormar, krene bučiti. Ode na tavan, ostavi upaljen mobitel. O kreveljenju i glasnom disanju da ne pričamo. Znaš da ti po kući šeta manijak, onda se fino sakrij i šuti. Cmizdrenje ti neće pomoći, a bome ni tipkanje po mobitelu. 
E sad, vjerojatno bi i mi bili takvi da se nalazimo u takvoj, po život opasnoj situaciji. Mislim, lako je iz dnevnog boravka vikati na nekog lika što cmizdri jer ga ganja pomahnitali luđak sa sjekirom. Ajde vi budite mirni u ormaru i šutite potpuno zaliveni, a znate da vas od prelaska na drugi svijet i od trčanja po zelenim livada dijeli jedan udarac sjekire ili rez pile, što vam kreativnije zvučalo.

Svi postanu 'nevjerni Toma'

Velika većina likova u hororcima uvijek budu 'nevjerni Tome'. Bez obzira što im najbolji prijatelj, prijateljica, brat ili sestra kažu, oni po običaju ne vjeruju u ono što su čuli i moraju sami provjeriti što se to događa, iako je vjerojatno da će postati dio kanibalskog menua (Pogrešno skretanje recimo).
S druge strane, sjetimo se samo horora Krug. Iako svi znaju za upozorenje o gledanju uklete kazete, iako su upozoreni da ne pogledaju, idioti si još naprave kokice da bi više uživali u gledanju istoga. Mislim, koji vrag? Ako ti je netko rekao da svatko tko pogleda određenu kazetu umre u roku sedam dana onda nemoj gledati kazetu poslije koje se umire. Nemoj gledati. NEMOJ.
No, s druge strane medalje, stavite se u situaciju da vam dođe prijatelj s kazetom i kaže da ju ne smijete pogledati jer je ukleta i da ćete umrijeti u roku od 7 dana. Prvo bi ga gledali čudno jer vam nije jasno odakle mu kazeta u 21. stoljeću. Vjerojatno bi umrli od smijeha jer isti i dalje ima video rekorder, dok većina vas vjerojatno ne bi ni znala što drži u ruci i što je to kazeta. Takvo je vrijeme došlo.
S druge strane, nazvali bi hitnu i nadali se najboljem, jer vaš prijatelj je vjerojatno skrenuo s uma. Niste jedini.

Poštedjeti život ubojici

E ovo je jedan od najčešćih klišeja koje možemo vidjeti u svim filmovima, ne samo u horor žanru. Na jedvite jade naš glavni junak uspije svladati ubojicu koji ga cijelo vrijeme pokušava izmasakrirati i kada zbilja ima priliku da završite započeto i da ga ubije,  on oklijeva, gleda oko sebe, glumi gljivu i naravno ostavlja ga na životu. Neki čak idu do te mjere da provjeravaju jer isti ima puls na vratu, kojeg na kraju i osjete i onda u panici ne znaju što napraviti. 
Da se takva situacija dogodi u reali, postupili bi potpuno isto. Sad si sigurno kažete da ne bi i da bi ga ubili i uvjerili se da je sto posto prešao na zelene livade.
Naravno da ne bi. Pazite situaciju. Napao vas je potencijalni ubojica i vi ste bili toliko spretni, nešto u stilu Jackie Chana, ili Kill Billa i uspjeli ste se dočepati noža ili mačete. Ok, prije bi rekli noža, jer ako ste se dočepali mačete, onda se trebamo zabrinuti i za vas, jer ne kužimo koji će vam vrag mačeta u kući.
Znači, dočepali ste se noža i uspjeli ste svladati ubojicu. Naravno da ćete ga ubosti jednom ili dvaput. Nećete ga izmasakrirati kao bundevu na Noć vještica. Zašto? -Zato jer bi policija pomislila da i vama nedostaje koja daska u glavi kad ste bili u stanju takvo što napraviti.

Selidba iz uklete kuće

Filmska situacija je slijedeća: Sretna obitelj kupila je veliku kuću, po mogućnosti negdje u šumi. (zanemarite ćemo to što su pretjerano sretni i što kupuju kuću nasred šume). Već prvi dan u njihovom novom domu događaju se čudne i nadnaravne stvari. Voće i povrće velikom brzinom truli u hladnjaku, sat ide lijevo desno, kukavica sata je krepala,  čuju se udarci lanaca s tavana. I sad, naravno da je prvo što pomislimo da je je vrijeme da isti tren napuste tu ukletu kuću. Mislim, netko im zvecka lancima po tavanu, stvari im lete po kući, a oni vrište i prave se da se ništa ne događa. Oni hrabriji čak i pokušavaju naći objašnjenje za leteću stolicu, iako znaju da to nije normalno. Leteća stolica je dovoljan razlog da vrišteći napustiš prostoriju. Ne sutra, ne slijedeći tjedan. ODMAH. Trulo voće i povrće može proći, jer u vrijeme krize, drugačije i ne kupujemo. Gledajući takve stvari, vrištati možemo svaki dan.
E sad, zamislite sebe i svoju obitelj. Ok, ne morate biti toliko sretni zbog preseljenja i nove kuće, jer vaša je kuća vjerojatno kupljena na kredit (kao i moja), a još ako je u švicarskim francima, tim gore. Sreći tu stvarno nema mjesta.
I sad, doselili ste se napokon u svoj novi dom i već prvi dan čujete čudna lupkanja, škripanje, zveckanje. I što, isti tren ćete seliti van? Naravno da nećete. Nitko od nas nema toliko novca da iz kuće kupljene na kredit seli jer je ista ukleta. Pokušajte to objasniti banci koja vam je dala kredit.