Naziv filma: Orphan / Siroče (2009.)
Datum: 24.7.2009.
Redatelj:Jaume Collet-Serra
Scenaristi: David Johnson
Uloge: Vera Farmiga, Peter Sarsgaard, Isabelle Fuhrman
Radnja: Kako bi lakše preboljeli gubitak djeteta,  Kate i John odluče usvojiti dijete iz lokalnog sirotišta. Na čudan način ih privuče jedna djevojčica, koja im se jako svidi te odluče da je upravo ona nova pridošlica u njihovoj obitelji. Ubrzo nakon što se Esther doseli, Kate primjeti da se djevojčica čudno ponaša.
Zemlja: SAD
Trajanje: 123 min
IMDb ocjena: 7.0
Naša ocjena: 9.0 /10 
 
RECENZIJA:
 
Ako pogledamo malo unatrag, primjetit ćemo da 2009. nije baš bila najplodnija godina za velike kino hitove. No, onda na iznenađenje mnogih Dark Castle izdaje jedan od svojih najuspješnijih filmova unatrag par godina horor/triler pod zanimljivim nazivom, Orphan ili po naški Siroče. Režiju za Siroče potpisuje slavni Collet, čiji smo rad mogli vidjeti u poznatoj Kući od voska.

No oko čega se ustvari vrti priča u samome filmu? Na početku imamo porodicu koja se nosi s gubitkom trećeg djeteta, shrvanu majku Kate koja ne može preboljeti tu nesretnu smrt, te se nažalost odaje alkoholu, dok s druge strane imamo oca koji drži sva četiri stupa obitelji dok Kate dođe k sebi i sl. Reklo bi se, puno priče, a malo prostora na filmskoj vrpci. Nakon tog nekog uvoda, obitelj napokon staje na noge, a rješenje svojih problema pronalaze u usvajanju djevojčice iz lokalnoga sirotišta. Već pri dolasku, John zaluta hodnicima Sirotišta i završi u prostoriji s malom djevojčicom Esther. Esther je bistro dijete, crta puno bolje od svojih vršnjakinja, elokventna je, jako ljubazna i očekivano na prvi pogled svidi se bračnom paru koji je odmah odluče usvojiti.

Dok cijela obitelj misli da je Esther savršeno dijete, što ona na prvi pogled doista i je, Kate počinje uviđati da se djevojčica čudno ponaša.  Kate kroz većinu filma pokušava Johna, ali i ostale upozoriti na Estherino ponašanje, no nitko joj ne vjeruje. Nakon što se baci u potragu odakle zbilja dolazi mala Esther, Kate saznaje zastrašujuću istinu o tome koga su zapravo usvojili i kakvu to mračnu tajnu krije slatka djevojčica Esther.

Bez praznoga hoda s odličnim otvaranjem, Siroče je definitivno jedan od zanimljivih horor/trilera 2009 godine. Ako zanemarimo neke već poznate klišeje, možemo bez problema uživati u 120 minuta napete radnje i prije svega odlične glume cijele postave. Od svih glumaca, izdvojili bi dva lika koja definitivno nose cijeli film. Lik djevojčice Esther odigrala je sada već poznata Isabelle Furhman, koja je na maestralan način utjelovila luđački nastrojenu djevojčicu, dok je njezinu majku Kate glumila poznata Vera Famiga koja je samo pokazala da se jednako dobro nosi sa svakom joj pruženom ulogom.

Orphan je zasigurno odličan filmski izbor za svakog horor/triler fana, bez obzira što nema onih poznatih scena s litrama krvi na kakve smo navikli u većini horora. Odličan scenarij, perfektna gluma i napeta atmosfera najjači su aduti Orphana koji će vas zasigurno držati prikovane uz male ekrane od početka do kraja.

Preporuka svakako.