Legendarni američki psihološki horor triler, kojega je režirao još poznatiji Alfred Hitchcock.
Film se temelji na istoimenom romanu, koji je inspiriran ubojstvima u državi Wisconsis, koja je počinio serijski ubojica i pljačkaš grobova Ed Gein.

Okosnicu filma čini tajnica Marion, koja opljačka šefa i odluči s novcem pobjeći u zabačeni motel, gdje sreće poremećenog Normana, vlasnika hotela. Njihov susret označi početak niza brutalnih ubojstava u kojima biva upletena i sama Marion.

Teško je napisati sinopsis, a da vam ne pokvarimo gledanje samoga filma, stoga tu stajemo. Legendarni Psiho, dugo je palio i žario videotekama na dobro poznatim VHS kasetama, a i dan danas, ostao je jedan od najzapamćenijih horor trilera ikada snimljenih.

Svi horori današnjice ne mogu se kvalitetom usporediti s ovim filmskim remek djelom, a na svakome gledatelju ostaje da procijeni što znači pogledati kvalitetan film s nadasve zanimljivom radnjom.

Glavna uloga pripala je poznatome Perkinsu, kojemu je ovaj film donio bogatstvo i slavu, a i gurnuo ga u filmsku industriju.

Zanimljivo je i spomenuti da je prva produkcijska kuća odustala od snimanja samog filma, braneći se da je priča toliko teška i kompleksna da ju je nemoguće prenijeti na filmsko platno. Kako su oni odustali, sam Alfred odlučio je financirati snimanje i završiti započeto, hvala mu na tome.

Također osim kvalitetnog filma dobili smo i najpoznatiju scenu pod tušem.

Ako niste pogledali ovaj film, zbilja je krajnje vrijeme.