Brosnan igra nekakvog znanstvenika koji vrijeme provodi po cijelom svijetu i promatra nomadska plemena. I rikne u prvoj minuti filma. To jednostavno ne mogu izbjeći reći i nije spoiler jer… stvarno se to dogodi. I već kad sam pomislio da je ovo čista navlakuša, da njega tu ni nema, stvari postanu zanimljive. Doktorica koja ga je primila počne viđati stvari iz Brosnanove perspektive te se vraćamo u rikverc i gledamo što se dogodilo da je on došao onako krvav da krepa na bolničkom stolu. Zanimljiv pristup, moram priznati. I što otkrijemo? Da je Brosnanu netko vandalizirao kuću i da je on skužio tek nekakav crni kombi. On ga potom pronađe, ali i grupu likova koji djeluju kao ulična banda. Skuživši da postoji obrazac u njihovu ponašanju koji mu je poznat kao znanstveniku, on ih počne pratiti, slikati i tako to sve dok se nešto ne dogodi. 

Informacije o filmu

Naziv filma:
Nomads (1986,)

Nomadi, SAD, 91 min.
Režija:

John McTiernan
Scenarij:
John McTiernan

Uloge:
 Lesley-Anne Down, Pierce Brosnan

 
Vrijedi li pogledati?

Lošiji od prethodnog nastavka, no donekle gledljiv.5.0/10

Recenzija:

Svatko ima svoj početak, ne, čak i oni za koje mislite da su rođeni maheri za jedan žanr. To je možda i istina, ali baš onaj pravi početak nekog redatelja, pa takve stvari znaju iznenaditi. Danas je John McTiernan u zatvoru (tako mi kažu) jer je radio vrag zna što (nisam uopće shvatio tko koga u kojem smjeru) ali skužio sam da je, valjda, lagao pod prisegom. Sretno mu bilo u buksi, nadam se da neće postati nečija biatch, a mi ćemo se vratiti filmskom poslu. McTiernan je isti taj posao napustio još 2003 korektnim trilerom Basic (problemi su mu počeli 2006) ali prije toga je već počeo zakazivati na filmskom polju jer ga više ni kritika nije puno šmekala, kao ni publika... Kad ga jesu šmekali, bio je na tronu akcijskog žanra. Die Hard, The Hunt For Red October, Die Hard 3… znate priču. Čak su ga slavili i radi Predatora (ja ga baš i ne šmekam, ali to sam ja). No, na stranu sve to, znate kako je tip započeo svoju karijeru? Hororom. Aha

Već kad nije imao nekakvu eksploziju da privuče pažnju publike, McTiernan se okrenuo dobroj staroj napetosti. E, sad, ne znam koliko će vam smetati što odmah u prvoj minuti doznate što se dogodilo s likom, ali kasnije taj podatak uopće ne smeta pri gledanju (nije ni prvi ni zadnji horor u kojem netko rikne) i, ono što nisam baš očekivao da će se dogoditi, film na samom kraju ima jedan mali… nešto kao twist zbog kojeg je ta odluka razumljivija. Ako vam takav pristup ne smeta, odlično, pola problema riješeno. Druga strana, ovdje nema krvi. Zaboravite na klanje i kolinje, tu su drugačije stvari u igri. Više psihološke, dosta mračnih prolaza, sjena, zabačenih ulica punih smeća i takvih stvari zbog kojih film i nema nešto jako atraktivnih prizora ( a i budžet mu je bio malecki) no Brosnan je ipak OK glumac i dosta iskoristiva pojava te ga je McTiernan iskoristio sasvim dobro (nastavak suradnje se zbio u Thomas Crowne Affair). Nadnaravni motivi su došli iz smjera za koji nikad ne bi rekli da je pogodan za to (to vam ipak neću reći) i nekako mi je šteta što McTiernan nije napisao još koji scenarij jer ovo djeluje kao da je imao potrebnu maštovitost da napravi nešto zanimljivo. Ipak, da ne bude samo hvala, film ima radnju, ali mu je tempo sporiji. Kako rekoh, nema vizualnih pomagala, a potraga glavnog lika i njegove šetnje uokolo baš i nisu poticaj za bolji dojam, barem ne dok se ne otkrije o čemu je riječ, što, iskreno, dolazi poprilično kasno u filmu. Ako ste osoba za brzi ritam, ništa od toga, ako volite atmosferičnost, onda bi to bilo to. I da vidite kako se jedan redatelj poznat po akciji snašao u smirenijem materijalu. Ne bi naškodilo i da je napravio još koji, ako je suditi po ovom.