Naziv filma:Wolf Creek (2005.)
Datum: 25.12.2005.
Redatelj: Greg McLean
Scenarist: Greg McLean
Uloge: Nathan Phillips, Cassandra Magrath, Kestie Morassi
Radnja: Kristy, Ben i Liz se odluče upustiti u avanturu planinarenja po visočima australskog zaleđa. Krajnji cilj je upoznavanje predjela zvanog Wolf Creek, tj. mjesto gdje je davno pao meteor. Nakon što stignu do Wolf Creeka, shvaćaju da im auto više ne može upaliti i da ne mogu dalje krenuti. Kada im sve nade potonu, u daljini ugledaju auto koji im ide u susret. Kada im lokalni stanovnik ponudi pomoć kako bi im popravio automobil, ekipa rado prihvaća ni ne znajući da su postali meta ubilačko nastrojenog monstruma.
Zemlja: SAD
Trajanje:104 min.
IMDb ocjena: 6.3
Naša ocjena: 7.7/10


Recenzija:

Najbolji horor filmovi su oni koji vam svojom atmosferom utjeraju strah u kosti, dok s krvave efekte ostavljamo postrani. Upravo je na tu činjenicu u svakom svom intervju ukazivao Wes Craven. I doista. Svaki iole dobar i 'strašni' horor film ima tu notu straha koju dobijemo gledajući kako se razvija priča koja nam je servirana. A kada znate da je film i baziran na istinitim događajima, sve poprima neku drugu nijansu. Vjerojatno ste kao i mi odmah u startu pomislili da se tom premisom danas krase mnogi filmovi, no ova je posebna po tome što je glavni akter priče australski Hrvat Ivan Milat, koji je masakrirao desetak kampera u bespućima australskog kontinenta. Uostalom,  po čemu ćemo drugom biti poznati, nego po ovakvim bizarnim slučajevima, zar ne?

Kako bi priča bila još 'stvarnija', sam film snimljen je s ručnom digitalnom kamerom, kako bi se postigao što veći stupanj realiteta s kojim se upoznajemo kroz cijeli film. Iza filma stoji slavni McLean, koji jednostavno zna kako priču podijeliti na tri dijela koja će u svakom trenutku biti gledatelju zanimljiva.
Na samom početku upoznajemo jako dobro razrađene likove, već spomenutu Kristy te njezine prijatelje Bena i Liz. Drugi dio bavi se njihovim planinarenjem i nesretnim događajem kada im se kvari auto. Dok prava horor priča dolazi u zadnjem dijelu filma, kada im se na putu nađe, nimalo dobroćudan australski došljak, kojega glumi odlični John Jarrat.

Uz odlične likove, zanimljivu priču, vjerojatno će vam za oko zapeti i australski krajobraz koji odiše izlascima i zalascima sunca, te nepreglednim obrisima planina iz više perspektiva.

U svakom slučaju, Wolf Creek je film kojeg trebate pogledati, ako već niste.